ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

ελλείψεις-σε-γιατρούς-και-νοσηλευτικ-807722

Τις σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό επισημαίνει, για πολλοστή φορά, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερωτήσεις που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, «οι σημαντικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών ταλανίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου του Βόλου. Τα οργανικά κενά των νοσηλευτών είναι πάνω από 200, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για ολόκληρες βάρδιες αντιστοιχούν 1-2 νοσηλευτές ανά 20 – 40 ασθενείς. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Οι προσωρινές λύσεις με συμβάσεις μικρής διάρκειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες σε προσωπικό».

Την ίδια στιγμή, υποστελεχωμένες είναι η παιδιατρική και η ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, όπως τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα, «στην ορθοπεδική κλινική είναι κενές τρεις θέσεις επιμελητών Β΄, καθώς εκκρεμεί η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων. Επίσης, επίκειται η συνταξιοδότηση δύο μόνιμων ορθοπεδικών, ενώ πολύ σύντομα λήγουν οι συμβάσεις των ειδικευόμενων γιατρών. Συγκεκριμένα, από τους 8 ειδικευόμενους γιατρούς, μόνο οι δύο θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νοσοκομείο Βόλου, καθώς οι υπόλοιποι ολοκλήρωσαν την ειδίκευσή τους. Ως εκ τούτου, η ορθοπεδική κλινική καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών με μόνο δύο ειδικευμένους και πέντε ειδικούς ιατρούς.

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική. Μια από τις πιο πολυσύχναστες κλινικές του νοσοκομείου, με μέσο όρο εξυπηρέτησης περιστατικών περίπου στα 10.000 παιδιά, αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Αυτή τη στιγμή η παιδιατρική διαθέτει τρεις ειδικευμένους, τρεις ειδικευόμενους παιδιάτρους και έναν επικουρικό ιατρό.

Η λειτουργία των κλινικών και οι συνεχείς εφημερίες απαιτούν από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές να είναι σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω του περιορισμένου αριθμού τους».

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος με τις ερωτήσεις του καλεί τον Υπουργό Υγείας να δώσει, επιτέλους, μια οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου