ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμο το σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο

ετοιμο-το-σχέδιο-νόμου-για-το-νέο-πανεπ-807857

Πολύ κοντά στη νέα βελτιωμένη πρόταση που είχε καταθέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα τέλη Απριλίου είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελικό σχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας από την ερχόμενη Δευτέρα. Το σχέδιο νόμου θα παραδοθεί στις πρυτανείες των τριών ιδρυμάτων την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να το μελετήσουν και στη συνέχεια να το φέρουν προς συζήτηση σε συνεδριάσεις των Συγκλήτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το πιθανότερο είναι η Σύγκλητος να συνεδριάσει προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ βάσει προηγούμενων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, το σχέδιο νόμου το πιθανότερο είναι να έρθει προς διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια.

«Περιμένουμε το σχέδιο από το υπουργείο προκειμένου να το συζητήσουμε στη Σύγκλητο», σχολίασε λακωνικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος.

Η διαβούλευση για τη συγχώνευση των τριών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού… Καλλικράτη ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο σε επίπεδο επιτροπής που συστήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα τρία ιδρύματα. Η επιτροπή δεν έβγαλε… λευκό καπνό παρά την εξάμηνη διαβούλευση και στο τέλος Απριλίου, οπότε και εξέπνευσε η προθεσμία κατάθεσης πρότασης στο Υπουργείο Παιδείας, κάθε ίδρυμα πήγε με το δικό του διαφοροποιημένο σχέδιο. Ζήτημα αιχμής μεταξύ Π.Θ. και ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν η έδρα της Γεωπονικής Σχολής για την οποία πάντως ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι παραμένει στον Βόλο.

Δύο μήνες μετά την παραλαβή των προτάσεων από τα ιδρύματα το Υπουργείο Παιδείας κατέληξε σε σχέδιο Νόμου, που τίθεται προς διαβούλευση. Το νέο ίδρυμα θα προκύψει μέσα από τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και των σχολών του πρώην ΤΕΙ Λαμίας.

Το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Γαβρόγλου συνοδευόταν από τον αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλο. Στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ τον υπουργό Παιδείας υποδέχτηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, ο Πρύτανης Πέτρος Λάμψας, καθηγητές και μέλη της Ιδρύματος και τοπικοί φορείς.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι το πόρισμα για τις συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι έτοιμο και θα κατατεθεί άμεσα ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση.

Κατόπιν εξέθεσε τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής για τα ΑΕΙ. Ο υπουργός σημείωσε ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων έχουμε ως χώρα ανάγκη από ισχυρά και δυναμικά πανεπιστήμια με έντονη διεθνή παρουσία, στα οποία να μπορούν να φοιτήσουν όσοι Έλληνες το επιθυμούν, να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες, να παρέχουν στους αποφοίτους τους γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου και να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί η στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης που εστιάζει στις συνέργειες ανάμεσα σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα ώστε να αποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να χαράξουν τον ακαδημαϊκό χάρτη των επόμενων δεκαετιών».

Αντιδράσεις

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης. «Αισθάνομαι άσχημα γιατί είμαι αυτός που θα χαλάσει το πάρτι του υπουργού», είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε πως δεν προηγήθηκε διάλογος και «ο υπουργός πίσω από τις κουρτίνες, ως μαέστρος, μας κατηύθυνε όλους, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το ΤΕΙ να κάνουν μια Επιτροπή. Οι μάσκες έπεσαν υπήρχε ένα σχέδιο το οποίο ήταν ο διαμελισμός της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας και να έρθουν τρία διαφορετικά ΑΕΙ», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και υπογράμμισε ότι στο σχέδιο δεν συμφωνεί κανείς ούτε η Περιφέρεια ούτε η ΠΕΔ, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.

Η πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι η νέα βελτιωμένη πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει 8 σχολές και 33 τμήματα σε πέντε πόλεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης ένα Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και ένα μεγάλο εύρος δομών εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις. Συγκεκριμένα:

-Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τρεις νέες Σχολές: Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (ΒΟΛΟΣ) Σχολή Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ) Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας και Διαιτολογίας (ΤΡΙΚΑΛΑ) 2

– Καταργείται η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΡΙΚΑΛΑ)

– Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019- 20 τα εξής νέα 15 Τμήματα: Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, ΒΟΛΟΣ Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, ΒΟΛΟΣ Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Αγροτεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Ψηφιακών Τεχνολογιών και Πολυμέσων, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΛΑΡΙΣΑ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τμήμα Διαχείρισης Δασικών Πόρων και Τεχνολογίας Ξύλου, ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, ΛΑΜΙΑ.

Tα νέα Τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητά του.

– Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ», το οποίο διαθέτει τα παρακάτω Ινστιτούτα τα οποία αναπτύσσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις υποδομές του ΠΘ: Ινστιτούτο Καινοτομίας και Ευφυούς Παραγωγής, Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών, Ινστιτούτο Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Ινστιτούτο Έξυπνων και Αειφορικών Κτιρίων, Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας και Νευροεπιστημών, Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, Ινστιτούτο Κινησιολογίας, Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας – Εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας για τον καλύτερο συντονισμό του ερευνητικού και του διοικητικού έργου και την πιο άμεση στήριξή τους από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου.

– Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τίθεται σε λειτουργία το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει ενδεικτικά τα παρακάτω Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης σε αποφοίτους Λυκείου με απευθείας εισαγωγή χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις: Βόλος: Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας, Ξεναγών Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, Σχεδιαστών και Γραφιστικής, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας. Λάρισα: Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας, Τεχνικών Ιατρικών Εργαστηρίων, Τεχνικών Πληροφορικής, Υπαλλήλων Λογιστηρίου και Διοίκησης, Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων, Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας. Καρδίτσα: Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων, Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου, Ζωοτεχνίας, Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Τρίκαλα: Τουριστικών Επαγγελμάτων, Τεχνικών Πληροφορικής, Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, Οινοποιίας Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας, Λαμία: Βοηθών Φυσιοθεραπευτών Ιαματικού Τουρισμού, Οινοποιίας και Ζυθοποιίας, Τεχνικών Πληροφορικής.

VII. Το Κέντρο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Center for International Studies) του ΠΘ ιδρύει και λειτουργεί στους Δελφούς και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Άμφισσα Παράρτημα το οποίο υποστηρίζει Αγγλόφωνα Προγράμματα για την Αρχαία, Μέση και Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, το Θέατρο και τον Πολιτισμό. Τα Προγράμματα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, είναι εντατικά και επαναλαμβανόμενα, είναι δυνατόν να διεξάγονται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνδυάζονται με επισκέψεις στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο θα εξετάσει τη δυνατότητα να ιδρύσει στους Δελφούς μαζί με άλλους φορείς και να υποστηρίξει επιστημονικά ένα Διεθνές Κέντρο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Ισόρροπης Ανάπτυξης το οποίο θα αναπτύσσει ετήσιες δραστηριότητες που προάγουν την επικοινωνία και την αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων και των μεγάλων ανισορροπιών.

VIΙI. Το ΠΘ ιδρύει στη Λαμία ή τα Καμένα Βούρλα Πανεπιστημιακό Κέντρο Αποκατάστασης το οποίο θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης, θα υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή νέων μεθόδων αποκατάστασης, καθώς και την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου