ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησε και στον Βόλο η σπείρα που εξαπατούσε επαγγελματίες

χτύπησε-και-στον-βόλο-η-σπείρα-που-εξαπ-807980

Τηλεφώνησαν σε 44χρονο Βολιώτη έμπορο και, παρουσιαζόμενοι ως εκπρόσωποι εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό, αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν, παραγγέλνοντας μεγάλη ποσότητα κάστανων επί πιστώσει.

Και στον Βόλο έδρασε η πολυμελής εγκληματική οργάνωση με απάτες σε βάρος επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Ανάμεσα στα 20 περιστατικά που διακριβώθηκαν υπάρχει και ένα που αφορά σε Βολιώτη έμπορο, ο οποίος όμως ευτυχώς φαίνεται ότι δεν πείστηκε για τη φερεγγυότητα των υποτιθέμενων εταιρειών που δήθεν εκπροσωπούσαν οι απατεώνες και έτσι δεν ζημιώθηκε με μεγάλη παραγγελία που θα γινόταν δήθεν επί πιστώσει.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δεκατεσσάρων μελών της οργάνωσης ηλικίας από 33 έως και 54 ετών, σε βάρος κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Συνολικά εξιχνίασε 20 απάτες, εκ των οποίων οι έξι τετελεσμένες και οι υπόλοιπες σε απόπειρα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία ταυτότητας δέκα ατόμων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να ταυτοποιηθούν και οι άλλοι τέσσερις συνεργοί τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και τη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητας των μελών της προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυψαν.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την εξαπάτηση επιχειρήσεων ανά την επικράτεια.

Ως προς τη μεθοδολογία τους, αρχικά επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με επιχειρήσεις εμπορίας βρώσιμων προϊόντων ή εμπορικούς αντιπροσώπους ανάλογων εταιρειών και παρουσιαζόμενοι ως εκπρόσωποι υπαρκτών εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό, εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων.

Στη συνέχεια, προκειμένου να πείσουν για τη φερεγγυότητά τους, συνέχιζαν την επικοινωνία με τα υποψήφια θύματά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την περαιτέρω διευθέτηση των λεπτομερειών της συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας.

Ως προς την καταβολή του συμφωνηθέντος αντιτίμου και την επίτευξη της αγοραπωλησίας, είτε έπειθαν τους εκπροσώπους των εν λόγω εταιρειών να δεχθούν πίστωση, είτε έστελναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστό αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων (έμβασμα), ως προκαταβολή.

Ακολούθως, αφού παραλάμβαναν τις συμφωνηθείσες ποσότητες εμπορευμάτων από τις εγκαταστάσεις της εκάστοτε εταιρείας που εξαπατούσαν με φορτηγά αυτοκίνητα, τα μετέφεραν σε αποθηκευτικούς χώρους και στη συνέχεια τα διέθεταν προς πώληση σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Για τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες με τα υποψήφια θύματά τους χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών ή τηλεφωνικές συνδέσεις εταιρειών του εξωτερικού, ενώ χρησιμοποιούσαν λογισμικά συστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους στο διαδίκτυο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου