ΤΟΠΙΚΑ

Ο χάρτης της εγκληματικότητας στον Βόλο

ο-χάρτης-της-εγκληματικότητας-στον-βό-808550

Τον χάρτη της εγκληματικότητας στον Βόλο, με βάση τα περιστατικά στα οποία κλήθηκε να επέμβει η Ελληνική Αστυνομία από το 2010 έως το 2017, δημιούργησαν τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέγραψαν την εγκληματικότητα ανά περιοχή στον Βόλο, ανέλυσαν τις πιο «επικίνδυνες» περιόδους αναφορικά με τη συχνότητα δράσης των εγκληματιών και εντόπισαν σε ποια σημεία στην πόλη θα πρέπει να σταθμεύουν περιπολικά της αστυνομίας προκειμένου να βρίσκονται στον ελάχιστο χρόνο στον τόπο των συμβάντων, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά της επιτυχίας.

Οι τρεις «σύμμαχοι» της Ελληνικής Αστυνομίας (από αριστερά) Αφροδίτη Τεμουρτζίδου, Σωκράτης Χαρίσης και Γαρυφαλιά Τζανιδάκη

Προχώρησαν όμως και ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας χάρτη πρόβλεψης των συμβάντων για το 2018 ανά περιοχή και ανά κατηγορία εγκλήματος! Η Αφροδίτη Τεμουρτζίδου, η Γαρυφαλλιά Τζανιδάκη και ο Σωκράτης Χαρίσης, με συνεργάτη τους τον ερευνητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Δρ. Θανάση Λόη, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη μεταπτυχιακή τους εργασία – εργαλείο για την ίδια την αστυνομία, σε εκδήλωση που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Αλλωστε και οι ίδιοι φαίνεται να αποτελούν, μετά την εργασία τους αυτή, έναν πολύτιμο σύμμαχο της Ελληνικής Αστυνομίας στη μάχη κατά του εγκλήματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι τρεις νέοι είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρακολούθησαν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σύγχρονες μέθοδοι και σχεδιασμοί στη βιομηχανία – Οργάνωση παραγωγής και βιομηχανικής διοίκησης» και συνεργάστηκαν για τη μεταπτυχιακή τους εργασία. «Το βασικό όταν ξεκινάς μία πτυχιακή εργασία είναι πέρα από το σωστό αποτέλεσμα να είναι χρήσιμη για την κοινωνία», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σωκράτης Χαρίσης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ως ομάδα αποφάσισαν να στρέψουν στην εγκληματικότητα την εργασία τους. «Η εγκληματικότητα είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο και επιχειρήσαμε να καταγράψουμε την εξέλιξή της», σημείωσε από την πλευρά της η Αφροδίτη Τεμουρτζίδου. «Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας μάς προμήθευσε με τα συμβάντα και εμείς αναλάβαμε την επεξεργασία τους και την αποτύπωσή τους στον χάρτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις περιοχές με την πιο αυξημένη εγκληματικότητα», ανέφερε εξάλλου η Γαρυφαλλιά Τζανιδάκη.

Την εργασία τους επιβλέπουν οι καθηγητές Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Γιώργος Λυμπερόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Παντελής.

Κάθε μέρα και πάνω από ένα συμβάν

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μελέτησαν την περίοδο από το 2010 έως το 2017. Ζήτησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και έλαβαν στοιχεία που αφορούν στις διαρρήξεις, στις κλοπές δικύκλων και τις κλοπές αυτοκινήτων. Και όπως διαπίστωσα, την τελευταία επταετία κατά μέσο όρο καταγράφεται πάνω από ένα συμβάν την ημέρα. Αν υπολογίσει κανείς ότι η επταετία αριθμεί περί τις 2.555 ημέρες, τα συμβάντα που καταγράφτηκαν από το 2010 έως το 2017 είναι 2.678!

Από αυτά το 46% αφορά σε κλοπές δικύκλων που είναι και το πιο συχνό αδίκημα. Το 43% αφορά σε διαρρήξεις και μόλις το 11% σε κλοπές αυτοκινήτων.

1η Φεβρουαρίου 2014: Η πιο δύσκολη ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο δύσκολη ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία ήταν η 1η Φεβρουαρίου 2014, οπότε και σημειώθηκαν συνολικά οκτώ συμβάντα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας τέθηκαν σε συναγερμό. Σημειώθηκαν συνολικά 5 διαρρήξεις και 3 κλοπές δικύκλων, εκ των οποίων έξι συμβάντα στον Βόλο και δύο στη Ν. Ιωνία.

Οι φοιτητές μελέτησαν αν η αστυνομία θα μπορούσε να επιληφθεί των συμβάντων με ένα περιπολικό και πού θα έπρεπε να βρίσκεται αυτό για να είναι σε σύντομο χρόνο στον τόπο του συμβάντος.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ένα και μόνο περιπολικό θα αρκούσε αν βρισκόταν στην οδό Αναξιμάνδρου 7.

«Χτυπούν» γιορτές και αργίες

Αποκαλυπτική είναι η εργασία των φοιτητών για τον χρόνο δράσης των εγκληματιών. «Χτυπούν» γιορτές και αργίες, όταν ο περισσότερος κόσμος λείπει για διακοπές, δεν λειτουργούν σχολεία και αγορά.

Βάσει της έρευνας, οι πιο δύσκολοι μήνες κατά σειρά είναι οι Ιούλιος, Αύγουστος, Μάιος, Οκτώβριος, Ιανουάριος και Δεκέμβριος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πιο δύσκολη εβδομάδα από πλευράς δράσης διαρρηκτών με ποσοστό 53% είναι η εβδομάδα του Πάσχα, ακολουθεί με ποσοστό 25% η πρώτη εβδομάδα του χρόνου (από 1 έως 7 Ιανουαρίου) και με ποσοστό 22% η εβδομάδα των Χριστουγέννων (από 25 έως 31 Δεκεμβρίου).

Οι πιο δύσκολες ημέρες της χρονιάς είναι η Πρωτοχρονιά με ποσοστό 43% και ο Δεκαπενταύγουστος με ποσοστό εγκληματικότητας 30%.

Δρουν στο κέντρο

Σε αντίθεση με το τι θα πίστευε κανείς, οι εγκληματίες φαίνεται να μην προτιμούν ήσυχες γειτονιές ή στενά δρομάκια, όταν επιλέγουν τον στόχο τους.

Οι φοιτητές χώρισαν το πολεοδομικό συγκρότημα σε τρεις κάθετους τομείς: τον δυτικό (προς Αλυκές), τον κεντρικό που περιλαμβάνει τη νοητή γραμμή αριστερά και δεξιά από το λιμάνι του Βόλου, και κάθετα προς τα πάνω προς Ν. Ιωνία και τον ανατολικό προς την πλευρά του Αναύρου.

Και όπως διαπίστωσαν, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών σημειώνεται στον κεντρικό τομέα. Οι δράστες φαίνεται να επιλέγουν κεντρικές περιοχές και κεντρικές οδικές αρτηρίες, απ’ όπου πιθανότατα έχουν και περισσότερους δρόμους διαφυγής.

Με βάση τη χαρτογράφηση των διαρρήξεων και κλοπών, τα περιπολικά μπορούν να επέμβουν σε ελάχιστο χρόνο, αν επιλέξουν ως σημεία περιπολίας δύο διευθύνσεις: Λεωφόρου Ειρήνης 1 και Κουταρέλια 120.

Μείωση της εγκληματικότητας

Η Αφροδίτη Τεμουρτζίδου, η Γαρυφαλλιά Τζανιδάκη και ο Σωκράτης Χαρίσης μελέτησαν και την… εξέλιξη της εγκληματικότητας.

Η πιο δύσκολη χρονιά φαίνεται να ήταν το 2011, με ποσοστό εγκληματικότητας που άγγιξε το 17%. Εκτοτε τα ποσοστά διαρρήξεων και κλοπών άρχισαν να μειώνονται. Το 2015 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση και συμπίπτει με την ενεργοποίηση και δεύτερου περιπολικού ανά βάρδια από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας (ένα σε Βόλο, ένα σε Ν. Ιωνία).

Το 2010, το 2012 και το 2014 η εγκληματικότητα άγγιξε το 15%, το 2013 κυμάνθηκε στο 13%, το 2015 στο 10%, το 2016 στο 9% και το 2017 στο 6%.

Προβλέπουν 162 περιστατικά μέσα στο 2018

Οι τρεις μεταπτυχιακοί προέβλεψαν, σύμφωνα με τη βάση των πληροφοριών και την εξέλιξη της εγκληματικότητας, τον αριθμό των συμβάντων που αναμένονται μέσα στο 2018 αλλά και τις περιοχές που αναμένεται να δράσουν οι εγκληματίες, παρέχοντας στην Ελληνική Αστυνομία ένα πολύτιμο εργαλείο πρόβλεψης.

Σύμφωνα με αυτό, μέσα στο 2018 αναμένεται να συμβούν 162 περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών. Από αυτά, οι φοιτητές εκτιμούν ότι τα 96 θα αφορούν σε διαρρήξεις (θα παρουσιαστεί αύξηση), τα 50 σε κλοπές δικύκλων και τα 16 σε κλοπές ΙΧ.

Προβλέπουν δε ότι το 64% των συμβάντων θα γίνουν στον κεντρικό τομέα, το 32% στον ανατολικό τομέα (προς Αναυρο) και το 4% στον δυτικό τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου