ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χρ. Μπουκώρος: Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν διορθώνει τη ζημιά στα νησιά [βίντεο]

χρ-μπουκώρος-το-μεταφορικό-ισοδύναμο-808759

Μιλώντας σήμερα Τετάρτη, 27/6/2018 – στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι δεν πρόκειται να διορθωθεί η ζημιά που προξένησε στα νησιά μας η κυβέρνητική πολιτική. Επίσης, δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τον έντονο λαϊκισμό που επιδεικνύει, μηδενίζοντας και απαξιώνοντας τη νησιωτική πολιτική των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης, στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκε ο τουρισμός στα νησιά της χώρας μας και πολλαπλασιάστηκε το κατακεφαλήν εισόδημα των νησιωτών.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας, “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κομπορρημονεί για το μεταφορικό ισοδύναμο και τη νησιωτική πολιτική της, ενώ στην ουσία θυσιάζει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Αν και οι δανειστές είχαν πιέσει και την προηγούμενη κυβέρνηση να αυξήσει το συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 24%, εκείνη κατάφερε να κρατήσει το συντελεστή χαμηλό σε ένα μεγάλο κλάδο της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση. Αντιθέτως, εσείς, χωρίς καμία μάχη, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, θυσιάσατε τους μειωμένους συντελεστές και τάζετε ψίχουλα και επιδόματα, όταν μάλιστα είστε αναξιόπιστοι στις πληρωμές σας προς τρίτους. Τρανή απόδειξη αποτελεί η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών επί των ημερών σας.

Το αντιστάθισμα νησιωτικού κόστους ή αλλιώς μεταφορικό ισοδύναμο θα είχε κάποιο νόημα, αν δεν είχαν καταργηθεί οι συντελεστές του ΦΠΑ. Τότε θα ήταν πράγματι αναπτυξιακό. Όμως η πολιτική σας τώρα θυμίζει τη λαϊκή παροιμία, “να σε κάψω Γιάννη, να σ’αλείψω λάδι, για να γιάνεις”.

Βάζετε συντελεστή ΦΠΑ 24% στην εστίαση, όταν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν συντελεστή ΦΠΑ 10%, η Πορτογαλία 13%, η Κύπρος 9% και η άκρως ανταγωνιστική μας Τουρκία μόλις 8%. Επίσης, ανεβάσατε το συντελεστή ΦΠΑ στη ξενοδοχειακή διαμονή στο 13% από το 6%, την ώρα που στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία είναι στο 10%, στην Πορτογαλία στο 6% και στην Τουρκία πάλι στο 8%.

Θυσιάζετε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, θυσιάζετε τη νησιωτικότητα. Και άλλες χώρες της Μεσογείου μπήκαν στο μνημόνιο, αλλά η Ισπανία τα Κανάρια Νησιά τα έχει απεντάξει από το ΦΠΑ. Στην Πορτογαλία, στις Αζόρες πληρώνουν μεσοσταθμικά 3% λιγότερο από την υπόλοιπη χώρα.

Το νομοσχέδιο σας βρίθει αοριστιών και θέλετε να μας πείσετε ότι θα κλείσετε την πληγή που ανοίξατε στα νησιά με μπαλώματα.

Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαιώνει ότι η Αλόννησος θα επωφεληθεί με τρία εκατομμύρια ευρώ από το μεταφορικό ισοδύναμο, όταν στην πράξη οι κάτοικοι της Αλοννήσου, από μεθαύριο, θα πληρώνουν τοις μετρητοίς, ενώ θα περιμένουν να πληρωθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς όμως να γνωρίζουν το πότε.

Την ίδια στιγμή, το κόστος για μια απλή μεταφορά ενός αυτοκινήτου από την Αλόννησο στο Βόλο με επιστροφή είναι 160 ευρώ. Το ταξίδι από Σκόπελο προς Βόλο με ταχύπλοο στοιχίζει 100 ευρώ και αν χρειαστεί και διανυκτέρευση, λόγω έλλειψης δρομολογίων, τότε το κόστος είναι όσο μισό μισθό. Μισή σύνταξη για να μεταφέρει κάποιος το αυτοκίνητό του και μισό μισθό για ένα ταξίδι. Ξέρετε πόσο πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας ο κάτοικος της Σκιάθου που αναγκάζεται να απευθύνεται είτε σε ιδιώτη είτε να πηγαίνει στο Βόλο, επειδή έχετε αφήσει το Κέντρο Υγείας του νησιού να ρημάζει;

Λέτε ότι θα πληρώσετε με το μεταφορικό ισοδύναμο τους κατοίκους των νησιών, όταν οι 102 πληγέντες επιχειρηματίες της Σκοπέλου εξακολουθούν να περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2017. Πραγματικά, περιμένετε να σας πιστέψουν ότι θα τους πληρώσετε το μεταφορικό ισοδύναμο, όταν εσείς οι ίδιοι το έχετε εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και παράλληλα υπογράψατε την τέταρτη αξιολόγηση που απαγορεύει την επιβάρυνση του προγράμματος;

Οι νησιώτες πλέον γνωρίζουν την πολιτική σας!” τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας.

Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών, ζητώντας να υπαχθούν στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Κανάλια, Κερασιά και Κεραμίδι που υπέστησαν σημαντικές ζημιές στις υποδομές τους από την έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου