ΤΟΠΙΚΑ

Αθωωτικές αποφάσεις για δύο εργατικά ατυχήματα στον Βόλο

αθωωτικές-αποφάσεις-για-δύο-εργατικά-809590

Αθωωτικές αποφάσεις έλαβε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου την Παρασκευή για δύο εργατικά ατυχήματα που συζητήθηκαν κατ’ έφεση.

Το πρώτο εργατικό ατύχημα συνέβη στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 2011. Στις 5 Δεκεμβρίου εργαζόμενος σε εργοληπτική εταιρεία είχε ακρωτηριαστεί, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών κοχλίας που δεν ήταν καλυμμένος με καπάκι τού έπιασε το χέρι.

Για το εργατικό ατύχημα δικάστηκε ο εργολάβος του έργου, ο οποίος κατηγορούνταν για σωματική βλάβη από αμέλεια, από υπόχρεους κατά παραυτουργία διά παραλείψεως.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή, ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες ασφαλείας, και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι ο κοχλίας δεν είχε καπάκι.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του και τον απάλλαξε από την κατηγορία με κατά πλειοψηφία απόφαση.

Εξάλλου, αθώος για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή και μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας κρίθηκε την Παρασκευή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου μηχανολόγος μηχανικός και επιβλέπων εταιρείας έργου που είχε αναθέσει η ΔΕΗ, όπως και ο τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας και ο νόμιμος εκπρόσωπός της.

Η υπόθεση αφορούσε σε σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλαβών που είχε αναλάβει εργολάβος τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 14 Φεβρουαρίου εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης απασφαλίστηκε η ζώνη του, με την οποία ήταν δεμένος σε στύλο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό και να τραυματιστεί πέφτοντας από μεγάλο ύψος.

Το δικαστήριο, με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία, αθώωσε τους τρεις κατηγορουμένους, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε οχτώ μήνες φυλάκισης έκαστος, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας ευθύνη για το ατύχημα και στον εργαζόμενο που τραυματίστηκε.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες ζώνες που είχαν κοινές προδιαγραφές, τις οποίες αντικατέστησαν με άλλες μετά το ατύχημα. Ακόμη, επισήμαναν ιδιαίτερα ότι ο παθών είχε μεγάλη εμπειρία στην εργασία του.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου