ΤΟΠΙΚΑ

Στήριγμα για 400 άτομα το ΚΕΘΕΑ Πιλότος

στήριγμα-για-400-άτομα-το-κεθεα-πιλότος-809709

Πολυεπίπεδες δραστηριότητες αναπτύσσει το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, το οποίο στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πρόσφερε 400 θέσεις θεραπείας, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης απευθύνθηκαν σε 2.400 άτομα, σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας.

Παρά το γεγονός ότι παραμένουν ακάλυπτες σημαντικές ανάγκες, καθώς από το 2009 η δύναμη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ, σε πανελλαδική βάση, είχε υποστεί συνεχείς μειώσεις, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών, το έμψυχο δυναμικό κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να υλοποιούνται οι στόχοι του.

Υιοθετώντας το σύνθημα «Στάσου πλάι μου», το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ συνεχίζει επί 14 χρόνια να στέκεται πλάι σε όσους το χρειάζονται με τον οποιοδήποτε τρόπο. Η τοπική δομή αγκαλιάζει δεκάδες ηλικιακές ομάδες, από 13 χρονών και πάνω, που παρουσιάζουν εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως η χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών σε οποιαδήποτε φάση της (πειραματική, πιο συστηματική, εξαρτητική κλπ). Με δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς υποκατάστατα και με σεβασμό στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, στέκεται πλάι στην οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον, το σχολείο κ.ά., παρέχοντας ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο φάσμα υπηρεσιών συμβουλευτικής και θεραπείας. Συνεχίζοντας να διευρύνει τις υπηρεσίες του αναπτύσσει δράσεις και συνεργασίες με την Επιμελητεία Ανηλίκων Βόλου, το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, το ΑΣΚΑ Κασσαβέτειας, τον Δήμο Αλμυρού καθώς και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, προσπαθώντας να παρέμβει στο πεδίο των εξαρτήσεων έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ιδιαιτέρως στην ευαίσθητη ηλικία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων επενδύει συστηματικά παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης στους ίδιους και στις οικογένειές τους, ήδη ακόμη και από την πρώιμη, πρωταρχική φάση εμπλοκής με τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών αποτελεί καίριο μέλημα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Επιπρόσθετα το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ επιδιώκει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα καθαρής ζωής, που επιλέγει να στηριχτεί, όχι στις ουσίες και σε άλλες υποκατάστατες συμπεριφορές, αλλά σε εκείνες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας του Βόλου όπως οι δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού. Το νέο κτίριο στη Γ. Καρτάλη 48 φιλοξενεί εκτός από το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο και το Στέκι Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις», τη δανειστική βιβλιοθήκη και την έδρα του νεοσύστατου Συλλόγου Φίλων και Εθελοντών.

Πανελλαδικές δράσεις

Την περασμένη χρονιά το ΚΕΘΕΑ προσέφερε, σε πανελλαδικό επίπεδο, 14.588 θέσεις θεραπείας στην κοινωνία, στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος. Παράλληλα οι υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης απευθύνθηκαν σε 19.498 άτομα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕΘΕΑ στα 35 χρόνια ζωής του ουδέποτε δημιούργησε ελλείμματα και «μαύρες τρύπες». Ολα αυτά τα χρόνια της κρίσης εξακολούθησε να είναι σε θέση να καλύπτει, χωρίς σοβαρές εκπτώσεις, τις δαπάνες λειτουργίας και διαβίωσης στα θεραπευτικά του προγράμματα, να πληρώνει εγκαίρως τους εργαζόμενούς τους και να μη δημιουργεί υποχρεώσεις προς τρίτους.

Ψυχή του ΚΕΘΕΑ, όπως και κάθε Οργανισμού που στηρίζει ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν ή βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι οι εργαζόμενοί του. Η πλειονότητα του προσωπικού που στελεχώνει τα θεραπευτικά προγράμματα, βρίσκεται σε άμεση επαφή με όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και συνεισφέρει στο θεραπευτικό έργο, ανεξαρτήτως ειδικότητας και θέσης εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου