ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα για τη Διαφορετικότητα σε 15 σχολεία της Μαγνησίας

πρόγραμμα-για-τη-διαφορετικότητα-σε-15-σ-811613

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής»-ΟΚΑΝΑ υλοποίησε για πρώτη φορά φέτος, πρόγραμμα για τη Διαφορετικότητα με τίτλο «Παραμύθι χωρίς σύνορα», από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο, με την συμμετοχή 18 εκπαιδευτικών από 15 σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν εθελοντικά ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πριν την υλοποίηση του προγράμματος και συμμετείχαν σε μηνιαίες συναντήσεις υποστήριξης κατά την εφαρμογή του από το επιστημονικό προσωπικό της «Πρότασης Ζωής» καθόλη τη διάρκεια του έτους.

To «Παραμύθι Χωρίς Σύνορα» αποτελεί ένα πρωτότυπο υλικό πρωτογενούς πρόληψης, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Γραμμένο από τα στελέχη πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά-Υγεία» με μακρόχρονη εμπειρία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων στη σχολική κοινότητα, έρχεται να ανταποκριθεί στην εκπεφρασμένη ανάγκη των στελεχών πρόληψης, των εκπαιδευτικών και όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και αγωγής υγείας, να έχουν πρόσβαση σε δομημένα, λειτουργικά και εύχρηστα εργαλεία που απαντούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης, πολυπολιτισμικής και πολυδιάστατης ελληνικής σχολικής πραγματικότητας.

Με εργαλείο το παραμύθι, το υλικό αποσκοπεί στο να προσεγγίσουν τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, ζητήματα, όπως η διαφορετικότητα, η συλλογικότητα, η συνεργασία, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση συγκρούσεων, η ατομική και η κοινωνική ευθύνη κ.α., συμβάλλοντας έτσι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους.

Μέσα από το συμβολισμό, την ταύτιση και την προβολή, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους και να διαπραγματευτούν θέματα που τα απασχολούν στην καθημερινότητά τους, ασκώντας παράλληλα, με ευχάριστο τρόπο, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Οι εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν το πρόγραμμα εθελοντικά, είναι: Βασιλάκου Χρυσάνθη από το 3ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, Βασιλειάδου Ανδρομάχη από το 4ο Ν. Ζαγοράς, Βασταρδή Μαργαρίτα από το 4ο Ν. Αλμυρού, Κουρινάκη Κωνσταντινιά από το 1ο Ν. Διμηνίου, Ματούλας Γεώργιος από το Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης, Μουρτζοπούλου Φιλίτσα από το 2ο Δ.Σ. Καλών Νερών, Μπακογιάννη Σπυριδούλα από το 2ο Ν. Ν. Ιωνίας ,Μπένου Φωτεινή από το 12ο Ν. Βόλου, Μπόθου Κατερίνα από το 2ο Ν. Αλμυρού, Ντούρα Ελένη από το 1ο Ν. Ζαγοράς, Οικονομίδου Δήμητρα από το 2ο Δ. Σ. Φερών, Πάππια Χρυσούλα από το Ν. Αεροδρομίου, Πέτρου Όλγα από το 1ο Ν. Διμηνίου, Στραπάτσα Σωτηρία από το 7ο Ν. Ν. Ιωνίας, Τζουβάρα Μαρία από το 12ο Ν. Βόλου, Τηλιοπούλου Κερασία από το 1ο Ν. Μηλεών, Τοπαλίδου Ιωάννα από το 4ο Ν. Αλμυρού και Χατζηκοτούλα Ευαγγελία από το 3ο Ν.Μηλίνας.

Συντονίστριες των εκπαιδεύσεων και των εποπτικών συναντήσεων ήταν οι κ.κ. Γώγου Ζωή-Ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π, και η κ.Σωτηροπούλου Δήμητρα-Κοινωνική Λειτουργός.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» παρέχονται δωρεάν. Για πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο, που στεγάζεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 7 (Ιωλκού)-Δημητριάδος, 4ος όροφος ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 2421038030, 2421038050, τηλεομοιότυπο (fax) 2421038095 και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.protasizois.gr. Το e-mail της «Πρότασης Ζωής» είναι : [email protected] και η σελίδα στο facebook: Πρόταση Ζωής Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου