ΤΟΠΙΚΑ

Τρικεριώτικο χρώμα στο Προεδρικό Μέγαρο

τρικεριώτικο-χρώμα-στο-προεδρικό-μέγ-811900

Βλέμματα θαυμασμού απέσπασε η παραδοσιακή τρικεριώτικη φορεσιά που πρωταγωνίστησε, μαζί με φορεσιές άλλων περιοχών, στην τελετή της επίσημης υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κοβίντ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ινδός Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες μαζί με τη σύζυγό του, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στις αναμνηστικές φωτογραφίες της επίσημης επίσκεψης που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και του κόσμου, διακρίνεται αριστερά των επισήμων χαμογελαστή κοπέλα με την τρικεριώτικη φορεσιά, και το χαρακτηριστικό κίτρινο μαντήλι στο κεφάλι να δίνει το στίγμα της τοπικής παράδοσης σε μια σημαντική στιγμή για τις δύο χώρες. Στα ίδια στιγμιότυπα διακρίνονται κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι απανταχού Τρικεριώτες ένιωσαν χαρά και υπερηφάνεια στη θέα του διαχρονικού συμβόλου που έχει έντονες βυζαντινές αναφορές και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορική πορεία κάθε τρικεριώτικης οικογένειας, από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ασπα Καλογήρου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «εν Τρικερίω» που απαρτίζεται από Τρικεριώτες οι οποίοι διαμένουν στον Βόλο, εκφράζει τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης που διακατέχουν τους Τρικεριώτες όπου κι αν βρίσκονται. «Είναι μεγάλη τιμή για μας να βλέπουμε την τρικεριώτικη φορεσιά να είναι παρούσα σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Μεγαλώσαμε βλέποντας τις γυναίκες να τη φορούν στην καθημερινότητά τους. Όταν τη φοράμε νιώθουμε ένα σκίρτημα, αισθανόμαστε τη σύνδεση με το παρελθόν» είπε.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε επίσης ο πρόεδρος του ίδιου Συλλόγου, Γιάννης Μιχαλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «μας χαροποιεί ιδιαίτερα η προβολή της τρικεριώτικης φορεσιάς, γιατί αυτός είναι άλλωστε ο λόγος ύπαρξής μας, η διατήρηση και προβολή της τοπικής παράδοσης».

Η πολύτιμη τρικεριώτικη φορεσιά έχει βάρος πάνω από 5 κιλά και είναι ακριβή, όπως και η ιστορία που κουβαλάει. Φοριέται και στις καλές μέρες και στον γάμο, και όταν πάει η γυναίκα λειτουργία για τον άντρας της στην Εκκλησία, την πρώτη χρονιά του γάμου. «Δεν είναι κάτι φολκόρ, που τη φοράμε μόνο για να τη δείξουμε στους ξένους. Τα στοιχεία της τρικεριώτικης φορεσιάς υπάρχουν από τη βυζαντινή εποχή, για αυτό οι Τρικεριώτες έφερναν από την Κωνσταντινούπολη τα υφάσματα και κάθε τμήμα της έχει συμβολική αξία» επεσήμανε η κ. Καλογήρου.

Περιλαμβάνει δύο λευκά πουκάμισα από λεπτό βαμβακερό ύφασμα και πολυάριθμα μεσοφόρια από τα οποία τα κυριότερα ήταν η «μαλλίνα» και το «κολοβόλι». Το καλό εξωτερικό πουκάμισο κατασκευάζεται από λινό ή μεταξωτό ύφασμα. Αλλο μέρος της φορεσιάς είναι το πολύπτυχο, κοντό και αμάνικο φουστάνι. Στη μέση τοποθετείται μια φαρδιά χρυσοκέντητη ζώνη και στο ίδιο σημείο εφαρμόζει και το μαντήλι του κόρφου. Το κίτρινο μαντήλι, ως κάλυμμα του κεφαλιού, και πολύτιμα κοσμήματα συμπληρώνουν το σύνολο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου