ΤΟΠΙΚΑ

Στα σχέδια δεύτερο σκοπευτήριο…

στα-σχέδια-δεύτερο-σκοπευτήριο-469022

Στο Ριζόμυλο οι υποδομές του ημιτελούς Σκοπευτηρίου μακρών αποστάσεων -έργο που συμπεριελήφθη στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων 2013- παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Και ενώ το κτήριο έχει ρημάξει και μετρά σημαντικές καταστροφές από βανδαλισμούς, διεκδικώντας τα συμπληρωματικά κονδύλια για την ολοκλήρωσή του, νέο σκοπευτήριο δρομολογείται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου και τον δήμο Ν. Αγχιάλου.

Με χθεσινή παρέμβασή του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας κάνει λόγο για τραγικό λάθος και απευθύνει έκκληση να ενωθούν όλες οι δυνάμεις και να συνεργαστούν για τη λειτουργία ενός σύγχρονου, ολυμπιακών προδιαγραφών, Σκοπευτηρίου στο Ριζόμυλο.

Για το Σκοπευτήριο μακρών αποστάσεων με πήλινους στόχους στο Ριζόμυλο, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο επί μία οκταετία, έχουν ήδη δαπανηθεί 500.000 ευρώ.

Η δημοτική έκταση κοντά στο Ριζόμυλο καθορίστηκε ως ιδανική περιοχή μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Σκοπευτική Ομοσπονδία. Δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς του 2004, η ΓΓΑ ανέθεσε στη Νομαρχία την κατασκευή των έργων της πρώτης φάσης, έργα που παραμένουν μέχρι σήμερα ημιτελή λόγω έλλειψης χρημάτων.

Για τα υπολειπόμενα έργα συντάθηκε ήδη από το καλοκαίρι του 2007 προκαταρκτική μελέτη, ώστε να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις με τη διοργάνωση πανελληνίων και διεθνών αγώνων. Όμως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ποτέ δεν χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των έργων και παρέπεμψε την ολοκλήρωσή του για το 2013.

Πρόσφατα η ΓΓΑ φάνηκε να προσανατολίζεται πλέον στην ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Νομαρχία, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου δρομολογεί μετά από σύμβαση που υπέγραψε με το δήμο Ν. Αγχιάλου, το σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων νέου Σκοπευτηρίου πήλινου στόχου.

Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει τη συλλογική τοπική προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατασκευή του Σκοπευτηρίου και να αποδοθεί στη χρήση των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας για τη διοργάνωση Αγώνων με την ευκαιρία και των Μεσογειακών, τόνιζε χθες ο Απ. Παπατόλιας.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΝΑΜ, σε συνεργασία με το Δήμο Κάρλας, προωθεί τη νομιμοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν στη συνέχεια τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έργα.

Ο νομάρχης Μαγνησίας με τη νέα Δήμαρχο Ρ. Φεραίου Ελένη Λαΐτσου επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παν. Μπιτσαξή, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων και ανεξάρτητα από αυτούς, η ΓΓΑ προτίθεται να ολοκληρώσει την κατασκευή του Σκοπευτηρίου.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Παπατόλιας αναφέρει:

«Η λειτουργία ενός Σκοπευτηρίου στην περιοχή εκτός από την ανάπτυξη του αθλητισμού θα έχει θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, όχι μόνο από τη διοργάνωση τοπικών, πανελληνίων και διεθνών αγώνων αλλά και από λεγόμενο σκοπευτικό τουρισμό.

Είναι γνωστό ότι κυνηγετικοί σύλλογοι οργανώνουν εκδρομές τα σαββατοκύριακα σε πόλεις που έχουν σκοπευτήρια για σκοποβολή επί πήλινου στόχου. Ο Ριζόμυλος είναι μια πολύ καλή επιλογή στην κεντρική Ελλάδα και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλος έλξης επισκεπτών.

Δεν πρέπει γι’ αυτό να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για την κατασκευή δύο σκοπευτηρίων στην περιοχή μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια εποχή που απαιτείται δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας κάθε δημόσια επένδυση πρέπει να είναι αποδοτική.

Θα ήταν τραγικό για την περιοχή μας να γίνει ένα ακόμη λάθος που θα μας συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια. Κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσεται μετά από μια δημόσια επένδυση πρέπει να είναι βιώσιμη και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Κάνω έκκληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για τη λειτουργία ενός σύγχρονου, ολυμπιακών προδιαγραφών Σκοπευτηρίου στο Ριζόμυλο. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος μπορεί να συμβάλλει σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και το νέο Δήμο Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο ενός ενιαίου Σκοπευτηρίου για να είναι βιώσιμο και μετά τους Μεσογειακούς».

Με πρωτοβουλία του αντινομάρχη Ηλία Ξηρακιά έγινε συνάντηση του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιώργου Σιώρου και της νέας Δημάρχου Ρ. Φεραίου Ελένη Λαϊτσου προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από τη ΝΑΜ και να αποτραπεί τελικά η κατασκευή δεύτερου Σκοπευτηρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου