ΤΟΠΙΚΑ

«Να σωθεί το θεατράκι στο Χόρτο»

να-σωθεί-το-θεατράκι-στο-χόρτο-812498

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, προς τους Υπουργούς Υποδομών και Πολιτισμού, ζητώντας να εξαιρεθεί της διαδικασίας οριοθέτησης το μικρό υδατόρεμα, που διαπερνά το θεατράκι στο Χόρτο – όπως ο νόμος ορίζει – προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Στον οικισμό Χόρτο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, εδώ και 34 χρόνια, δραστηριοποιείται το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη Χατζηνίκου, προσφέροντας σημαντικό πολιτιστικό έργο στην ευρύτερη περιοχή. Οι εκδηλώσεις του ιδρύματος λαμβάνουν χώρα σε ένα μικρό θεατράκι – ιδιοκτησία του ιδρύματος – το οποίο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Το παράδοξο είναι ότι το θεατράκι διασχίζεται από ένα μικρό υδατόρεμα, το οποίο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4258/2014) θα πρέπει να οριοθετηθεί. Όμως, η διαδικασία οριοθέτησης είναι κοστοβόρα με αποτέλεσμα το Ίδρυμα Αγγελίνη Χατζηνίκου, το οποίο στερείται πόρων, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην πολυδάπανη αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2 του Ν.4258/2014 ΦΕΚ (94 Α’) ορίζεται ότι «για μικρά υδατορέματα, δεν απαιτείται η οριοθέτησή τους. Κατ’ εξαίρεση και εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας αυτών, είναι δυνατή η οριοθέτησή τους με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον διατηρηθεί η φυσική τους κατάσταση και διασφαλιστεί η επιτελούμενη λειτουργία της απορροής των υδάτων».

Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η εξαίρεση του συγκεκριμένου υδατορέματος, καθώς συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας του, όπως είναι η διατήρηση του θεάτρου και κατ’ επέκταση του φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή, προάγοντας τον πολιτισμό.

Εξάλλου, σκοπός του ιδρύματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής κι ο αντιπρόεδρος του, ο κ. Κολυμβάς, ο οποίος τυγχάνει να είναι διεθνούς φήμης καθηγητής Γεωτεχνικής του πανεπιστημίου Ινσμπρουργκ, συγγραφέας σχετικών βιβλίων κι άριστος γνώστης των τεχνικών προβλημάτων των ρεμάτων, διασφαλίζει ότι θα ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία του υδατορέματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου