ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο η Αργώ

στο-επίκεντρο-η-αργώ-812595

Περισσότεροι από 2.000 περίπου επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, εκφράζουν ενδιαφέρον για την Αργώ την τελευταία τριετία, το πλοίο που ζωντάνεψε τον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του επετειακού κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώνονται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου στην παραλία του Βόλου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν θεσμό με διεθνή διάσταση στο μέλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κύκλος εκδηλώσεων «Αργοναυτικά» έχει επετειακό χαρακτήρα, διότι τον φετινό Ιούνιο συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ημέρα του απόπλου του μεγάλου ταξιδίου της Αργούς και των Αργοναυτών, των 650 ναυτικών μιλίων, για την υλοποίηση του σχεδίου πειραματικής αρχαιολογίας του Δήμου Βόλου στη μακρινή Κολχίδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ΝΑΥΔΟΜΟΣ.

Τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, διοργανώνει ο Σύλλογος Πληρώματος της Αργούς «Αργοναύτες 2008», γιορτάζοντας την επέτειο του μεγάλου ταξιδιού της σύγχρονης Αργούς, με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου, του ΟΛΒ, του Συλλόγου Ξενοδόχων Μαγνησίας, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, του Μουσικού Σχολείου Βόλου και επτά Χορευτικών Ομίλων, που συμμετέχουν.

Τη φιλοσοφία του κύκλου «Αργοναυτικά 2018» ανέπτυξαν οι διοργανωτές στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Ντόκος, επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι στόχος των εκδηλώσεων, οι οποίες την επόμενη χρονιά θα διανθιστούν από ναυταθλητικές δράσεις, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, σε συνδυασμό με την πρόταση δημιουργίας του Αργοναυτικού πάρκου, την οποία στηρίζει ένθερμα ο Δήμος Βόλου.

Ο πρόεδρος των σύγχρονων Αργοναυτών υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Αργώ είναι μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη και τη Μαγνησία γενικότερα, και απτή απόδειξη των προαναφερθέντων είναι το γεγονός ότι επισκέπτες από διάφορες χώρες, από Ευρώπη, Ρωσία και Αμερική, επιθυμούν να γνωρίσουν το μυθικό σκαρί και τη διαδρομή του μέχρι τη μακρινή Κολχίδα.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να δοκιμαστεί το σκάφος της Αργούς με πενήντα Αργοναύτες πλήρωμα ως κωπηλάτες. Η πορεία, η απόσταση, ο χρόνος και το επίπεδο δυσκολίας δοκιμάστηκαν σε ισότιμη βάση με το μυθικό ταξίδι.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Κεχαΐδης, και ο έφορος του ΔΣ Κώστας Παλάσκας, οι οποίοι αναφέρθηκαν επίσης στο μεγάλο ταξίδι που αναβίωσε στη ρότα των Αργοναυτών, καλώντας όσους επιθυμούν, να συμμετάσχουν στους δοκιμαστικούς πλόες της Αργούς, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

Διήμερες δράσεις

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Ιουνίου με παραδοσιακούς χορούς και το Σάββατο 30 Ιουνίου με μεγάλη συναυλία του Μουσικού σχολείου Βόλου και τη συμμετοχή 100 μαθητών, στην παραλία του Βόλου έξω από το Πανεπιστήμιο, από τις 21.00 έως τις 23.00.

Τα «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ 2018» θα πλαισιώσει η Αργώ από τη θάλασσα, εκτελώντας γνωστούς αλλά άγνωστους ελιγμούς μέχρι σήμερα.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι: Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, Χορευτικός Ομιλος Αλμυρού, Χορευτικός Ομιλος Αγριάς, Χορευτικός Ομιλος Τρικεριωτών Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ορμινίου Πορταριάς, Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Κρητών Βόλου και Ομιλος Ερευνών Πηλίου.

Στόχος των διοργανωτών είναι τα «Αργοναυτικά» να εξελιχθούν «σε ετήσια παγκόσμια ναυτική εορτή με κέντρο το υπέροχο σκάφος της Αργούς και κατ’ επέκταση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, και αργότερα με την ανάδειξη του Αργοναυτικού Πάρκου όπως έχει σχεδιαστεί» υπογραμμίζουν οι «Αργοναύτες», που καλούν τους πάντες να δώσουν το «παρών» στις επετειακές εκδηλώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου