ΤΟΠΙΚΑ

Διευθυντές σε ρόλο μαθητή

διευθυντές-σε-ρόλο-μαθητή-814031

Τον χρόνο τους μεταξύ του σχολείου όπου ασκούν διευθυντικά καθήκοντα και της ΑΣΠΑΙΤΕ, στα θρανία της οποίας επέστρεψαν για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ), μοίρασαν τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον τέσσερις διευθυντές σχολικών μονάδων της Μαγνησίας. Οι Γιάννης Τσοκανάκης, διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, Γιάννης Καραφέρης, διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννης Θεοδώρου, διευθυντής ΓΕΛ Αλμυρού και Αντώνης Κοκκάλας, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σέσκλου ήταν ανάμεσα στους 39 αποφοιτήσαντες του προγράμματος και παρέλαβαν χθες τα πτυχία τους, στην ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Τσοκανάκης, ήταν αρκετά απαιτητικό. «Πάντα βρίσκουμε χρόνο να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ολοι έχουμε υποχρέωση να προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για το εκπαιδευτικό μας έργο. Αυτή ήταν και η δική μου λογική, και πιστεύω τις γνώσεις που απέκτησα να μπορέσω να τις αξιοποιήσω στο ίδιο το σχολείο», είπε.

«Ηταν πολύ χρήσιμο πρόγραμμα. Η συμβουλευτική χρειάζεται σε όλα τα επαγγέλματα. Πρώτα βελτιώνεσαι ως άνθρωπος και στη συνέχεια ως επαγγελματίας», είπε από την πλευρά του ο κ. Καραφέρης.

«Η συμβουλευτική είναι κάτι απαραίτητο στην εποχή μας. Τα παιδιά χρειάζονται επαγγελματικό προσανατολισμό και εμείς πρέπει να μπορούμε να τους προσφέρουμε κατάλληλες συμβουλές», επεσήμανε εξάλλου ο κ. Θεοδώρου.

«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και με τις τεράστιες απαιτήσεις που έχει ο χώρος της εκπαίδευσης, μία επιπλέον κατάρτιση είναι πολύ σημαντική για να υπερασπιστείς τη δουλειά σου. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός καλό είναι να θεσπιστεί από τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού για να είναι έτοιμα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», τόνισε ο κ. Κοκκάλας.

Συνολικά από το ΠΕΣΥΠ αποφοίτησαν φέτος 39 σπουδαστές και από το ΕΠΠΑΙΚ (Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης) 147 σπουδαστές. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου, Χρήστο Γκόβαρη οι σπουδαστές ήταν κυρίως εν δυνάμει διδάσκοντες στα ΕΠΑΛ και προέρχονταν από τη Θεσσαλία κυρίως και λιγότεροι από Λαμία και Κατερίνη.

Για το νέο έτος η ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου θα υποδεχθεί διακόσιους σπουδαστές. Συγκεκριμένα πρόκειται να υποδεχθεί 40 σπουδαστές στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (2 στελέχη του θεσμού ΣΥΕΠ στον δημόσιο τομέα, 2 κατόχους διδακτορικών τίτλων, 8 κατόχους μεταπτυχιακών, 12 αποφοίτους ΑΣΠΑΙΤΕ, και 16 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ).

Επίσης θα υποδεχθεί 160 σπουδαστές για το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης εκ των οποίων 3 πτυχιούχους πανεπιστημίων που δεν είχαν κληρωθεί άλλες φορές, 29 κατόχους διδακτορικού, 32 κατόχους μεταπτυχιακού, 16 μόνιμους εκπαιδευτικούς, 16 υποψήφιους εκπαιδευτικούς και 64 πτυχιούχους πανεπιστημίων.

Η εισαγωγή των σπουδαστών για το έτος 2018-2019 θα γίνει με δημόσια, ανοικτή προς το κοινό, ηλεκτρονική κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 25/7/2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 στα γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα (Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών).

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.aspete.gr ή aspete.eap.gr έως 23/7/2018, ώρα 23:59. Τα μαθήματα προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου