ΤΟΠΙΚΑ

Δίαυλος επικοινωνίας Βόλου και Αγγλίας

δίαυλος-επικοινωνίας-βόλου-και-αγγλί-814045

Διεθνή συνεργασία αναπτύσσει το Μουσείο της Πόλης του Βόλου με το μουσείο του Bury Art Museum του Μάντσεστερ, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής, με στόχο την ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών και την ενημέρωση για τις τρέχουσες διεθνείς τάσεις και ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες και γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο κάθε οργανισμός εργάζεται και αναπτύσσει τα προγράμματά του.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 28 Μαΐου – 2 Ιουνίου, το στέλεχος του Μουσείου Πόλης Γιώργος Σουλακούδης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την οργάνωση, τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Bury Art Museum, και συμμετείχε σε συσκέψεις και συναντήσεις με το προσωπικό του μουσείου. Επισκέφθηκε επίσης τα μουσεία της πόλης του Bury (Fusilier και Μουσείο Μεταφοράς) καθώς και τα μουσεία Ποδοσφαίρου και Ανθρώπων στο Μάντσεστερ.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα 4 – 9 Ιουνίου, ακολούθησε η επίσκεψη της Βρετανίδας Susan Lord, επιμελήτριας του Μουσείου του Bury, η οποία ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πόλης και ενημερώθηκε για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του. Επισκέφθηκε τα μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου στη Δράκεια, Πορταριά και Μακρινίτσα, την Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα.

Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων συζητήθηκαν ζητήματα των μουσείων, τρόποι ανάδειξης των πλεονεκτημάτων αλλά και βελτίωσης των μειονεκτημάτων των μουσείων, επισημάνθηκαν τα κοινά τους σημεία και διερευνηθήκαν τρόποι μελλοντικής συνεργασίας.

Αφετηρία της παραπάνω δράσης αποτέλεσε η συνεργασία του Μουσείου Πόλης του Βόλου με το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησε το διετές πρόγραμμα «Διαμορφώνοντας τα Μουσεία του μέλλοντος». Η συνεργασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του Μουσείου της Πόλης συμμετείχαν και επιμορφώθηκαν στη Διεθνή Ακαδημία Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016 και 2017.

Τον Ιανουάριο του 2018 το Μουσείο της Πόλης φιλοξένησε ένα από τα περιφερειακά σεμινάρια της Διεθνούς Ακαδημίας και μετά την επιτυχή συνεργασία, είναι ένα από τα δύο μουσεία στην Ελλάδα που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής με το μουσείο του Bury Art Museum του Μάντσεστερ, ενώ επίσης επιλέχθηκε το Μουσείο Καζαντζάκη και το Μουσείο Discovery του Νιουκάστλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου