ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» στις βάσεις των σχολών

βουτιά-στις-βάσεις-των-σχολών-814049

Με το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και Βιολογίας για τους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών, ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τρίτη 19 Ιουνίου, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων και της Μαγνησίας. Εως τέλος του μήνα μάλιστα, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Χθες, απόλυτα ομαλά εξελίχθηκαν οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν στα μαθήματα Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Υγιεινή, Ηλεκτρικές Μηχανές, Καλλιέργεια Ανθοκομικών Φυτών.

Από το σύνολο των 112 υποψηφίων εξετάστηκαν οι 97 και 15 ήταν απόντες. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 86,61%.

Οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ολοκληρώνονται την Πέμπτη 21 Ιουνίου. Αύριο, Τετάρτη 20 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα Μηχανές Πλοίου ΙΙ, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Τεχνολογία Υλικών και Δενδροκομία. Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, τελευταία ημέρα των εξετάσεων, θα δώσουν τα μαθήματα Οικοδομική, Ψηφιακή Συστήματα, Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού και Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών.

Με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών ξεκινούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που προϋποθέτει η είσοδος σε ορισμένες σχολές. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθητών για υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ξεκινούν την Παρασκευή 22 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών. Στις 23/6 θα εξεταστούν σε Γερμανικά και Ισπανικά, στις 25/6 σε Ελεύθερο Σχέδιο, στις 26/6 σε Γραμμικό Σχέδιο, στις 27/6 σε Γαλλικά, στις 28/6 σε Ιταλικά, στις 29/6 σε Αρμονία και στις 30/6 στο μάθημα Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Εκτιμήσεις για πτώση των βάσεων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όσων ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων, τα δυσκολότερα σε σχέση με τα περσινά θέματα της Φυσικής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται καθοδική τάση στις βάσεις στις πολυτεχνικές σχολές, ενώ λόγω των κατανοητών θεμάτων στα θεωρητικά μαθήματα οι σχολές αυτού του πεδίου θα παραμείνουν στάσιμες ή θα κινηθούν ακόμα και ελαφρώς ανοδικά. Ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι κρίνονται τα μαθήματα που οδηγούν σε οικονομικές σχολές, και ενδεχομένως να υπάρξει ανοδική τάση σε αυτές.

Το στίγμα στις φετινές εξετάσεις αναμένεται να δώσει η εκτόξευση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμα και κατά 2.000 μόρια, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καθοδική πορεία των βάσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Οι βάσεις στις παιδαγωγικές φέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε αυτές τις σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Παρά την αύξηση των θέσεων κατά 5%, που μεταφράζεται σε μια άνετη εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έντοvoς αναμένεται ο ανταγωνισμός για τις πολυπόθητες ιατρικές σχολές, ενώ κλειδί για την εισαγωγή σε αυτές αποτελεί και το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι σήμερα Τρίτη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου