ΤΟΠΙΚΑ

Χαράσσουν ρότα από τη… γέφυρα του σχολείου

χαράσσουν-ρότα-από-τη-γέφυρα-του-σχολ-814629

Ρότα από τη… γέφυρα του σχολείου τους μπορούν πλέον να χαράσσουν στη θάλασσα οι μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου. Οι μαθητές – αυριανοί αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής, έχουν τη δυνατότητα επίσης να κάνουν πρόγνωση του καιρού, στοιχείο απαραίτητο για τα ταξίδια στη θάλασσα, αλλά και να ελέγχουν πλήρως την καλή λειτουργία της μηχανής και των βοηθητικών μηχανημάτων. Ακόμη και ο σχεδιασμός και η κατασκευή εξαρτημάτων είναι εφεξής δυνατή στα εργαστήρια του Ναυτιλιακού Τομέα στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν πλήρως με δωρεά από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο παλαιός εξοπλισμός των εργαστηρίων του Ναυτιλιακού Τομέα έδωσε τη θέση του σε σύγχρονα μηχανήματα και συστήματα που αγοράστηκαν με δωρεά 7.000 ευρώ από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το αίτημα για τη χορηγία εξοπλισμού υπέβαλλε ο Ναυτιλιακός Τομέας μέσω του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου και από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η διαβούλευση με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συζητήσεις και επισκέψεις στον Πειραιά στα γραφεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου και συναντήσεις των καθηγητών του σχολείου, κ.κ. Δ. Παρίση και Στ. Μπαντώλα με τον πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού – συντονιστή εργασιών του Ν.Ε.Ε., Ιωάννη Τσενεμπή. Το επιμελητήριο ενέκρινε ποσό 7.000 ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων με σύγχρονα μηχανήματα.

Εκσυγχρονισμένο σχεδιαστήριο με δωρεά του Ναυτικού Επιμελητηρίου απέκτησε το 1ο Ε.Κ. Βόλου

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ναυτικό Επιμελητήριο ανταποκρίνεται θετικά σε αίτημα του Ναυτιλιακού Τομέα. Και το 2013 είχε κάνει αντίστοιχη δωρεά σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τα εργαστήρια του τομέα, μέσα από τα «σπλάχνα» του οποίου προέρχονται οι αυριανοί πλοίαρχοι και μηχανικοί που θα στελεχώσουν τον ναυτικό στόλο.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δρ. Γεώργιο Δ. Πατέρα, τον διευθυντή κ. Ιωάννη Αρβανιτίδη και όλους όσοι συντέλεσαν να γίνει αυτή η δωρεά για την αναβάθμιση των εργαστηρίων πλοιάρχων και μηχανικών του Ναυτιλιακού Τομέα. Η γενικότερη φιλοσοφία του Ναυτικού Επιμελητηρίου είναι να συνδράμουν στον εξοπλισμό των εργαστηρίων του τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων, όπως έγινε και στο παρελθόν προσφέροντας εξοπλισμό στα εργαστήρια», αναφέρουν οι καθηγητές του ναυτικού τομέα κ.κ. Δημήτρης Παρίσης και Στέφανος Μπαντώλας.

Στα εργαστήρια του Ε.Κ., σαν οι μαθητές να είναι… στη γέφυρα ή στο μηχανοστάσιο του πλοίου

Οπως στη γέφυρα του πλοίου…

Όπως στη γέφυρα του πλοίου έτσι και στο εργαστήριο των πλοιάρχων υπάρχει πλέον σύστημα GPS plotter, μέσω του οποίου ο πλοίαρχος βρίσκει το στίγμα του και χαράσσει την πορεία του καραβιού, αλλά και βαρόμετρο μέσω του οποίου είναι δυνατή η πρόγνωση του καιρού. Και τα δύο μηχανήματα, όπως άλλωστε και ένας video προβολέας, ήταν χορηγία του Ναυτικού Επιμελητηρίου. «Ενας πλοίαρχος πρέπει να γνωρίζει πώς θα εντοπίζει το στίγμα του καραβιού, πώς θα χαράσσει την πορεία στον ηλεκτρονικό χάρτη σύμφωνα με τα νέα πρότυπα εκπαίδευσης», ανέφερε ο τομεάρχης ναυτιλιακών επαγγελμάτων πλοιάρχων – μηχανικών, Δημήτρης Παρίσης.

Χάραξη πορείας του πλοίου μπορούν πλέον να εφαρμόζουν οι μαθητές

Control Room

Αντίστοιχα, πριν ο αυριανός μηχανικός κατέβει στη μηχανή του πλοίου θα έχει περάσει από το αντίστοιχο εργαστήριο του Ναυτιλιακού Τομέα, που διαθέτει λογισμικό πρόγραμμα προσομοίωσης μηχανοστασίου (control room). Το εργαστήριο CNC – σχεδίασης με ηλεκτρονικό υπολογιστή διαθέτει επίσης με δωρεά του Ναυτικού Επιμελητηρίου 8 πλήρη συστήματα σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέσω αυτών δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο σχεδιαστήριο, στο οποίο οι μαθητές μπορούν να σχεδιάζουν ό,τι εξάρτημα χρειαστούν και να το κατασκευάζουν στον αντίστοιχο τόρνο ή φρέζα CNC.

Ακόμη και σύστημα ηλεκτροσυγκόλλησης έγινε δωρεά από το Ναυτικό Επιμελητήριο για το τρίτο εργαστήριο του Ναυτιλιακού Τομέα. Όπως ανέφερε ο μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού και καθηγητής στο 2ο ΕΠΑΛ, Στέφανος Μπαντώλας, «ένας μηχανικός πρέπει να μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο του μηχανοστασίου παρακολουθώντας την πίεση, τη θερμοκρασία, τα καυσαέρια ό,τι συνδέεται με τη λειτουργία της μηχανής καθώς και την καλή λειτουργία όλων των βοηθητικών μηχανημάτων».

«Σήμερα οι αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι και να χειρίζονται τα πλοία με ασφάλεια, προστατευμένα από απειλές και με αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό ολοένα αυξάνονται οι απαιτήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας κι εμείς θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ναυτικής εκπαίδευσης και των προσδοκιών των μαθητών που επιλέγουν τον Ναυτιλιακό Τομέα», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου, Ιωάννης Τσοκανάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χορηγίας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής Δημήτρης Παπαναστασίου τόνισε την αξία των άρτιων εξοπλισμένων εργαστηρίων προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να δοκιμάζουν να εφαρμόζουν στην πράξη όσα διδάσκονται μέσα στην αίθουσα.

Ένα βαρόμετρο, μέσω του οποίου γίνεται πρόγνωση καιρού, βρίσκεται στο εργαστήριο των πλοιάρχων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου