ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστή η Αγία Κυριακή Ζαγοράς

κλειστή-η-αγία-κυριακή-ζαγοράς-851206

Κλειστή παρέμεινε εκτάκτως ανήμερα των Χριστουγέννων η Αγία Κυριακή Ζαγοράς, καθώς ο εφημέριος του συγκεκριμένου ενοριακού ναού, εκλήθη να αντικαταστήσει τον ιερέα της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αδυνατούσε να τελέσει την λειτουργία, λόγω ασθενείας. Κατά συνέπεια, αρκετοί ενορίτες της Αγίας Κυριακής παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον ναό της Αγίας Παρασκευής, με εξαίρεση τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της παραπάνω συνοικίας, οι οποίοι για προφανείς λόγους, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλη ενορία. Το ερώτημα που τίθεται κατά συνέπεια υπόψη των ιθυνόντων της τοπικής Εκκλησίας, από κατοίκους της Ζαγοράς, είναι αν και κατά πόσο είναι εφικτή, σε παρόμοιες περιπτώσεις, η μετάθεση ιερέων από τους κεντρικούς ναούς του πολεοδομικού συγκροτήματος, προκειμένου να καλύπτονται τα έκτακτα κενά που παρουσιάζονται σε περιφερειακούς ναούς της Μητροπόλεως, όπως εν προκειμένω στη Ζαγορά.

Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπογραμμίζει ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη και «ήδη καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εκτάκτως στην περιφέρεια, από τους ιερείς κεντρικών ναών της πόλεως. Ειδικά όμως τις μέρες των γιορτών, υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος, είναι πολύ αυξημένες οι ανάγκες των κεντρικών ναών και στην προκειμένη περίπτωση, όταν π.χ. ο ιερέας δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω ξαφνικής ασθενείας, οι πιστοί προσέρχονται στις πλησιέστερες ενορίες».

Ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Οικονόμου υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα στα χωριά. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αναφέρει χαρακτηριστικά, συνέβη εκ των ένδον να οικονομούνται και να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες. Αυτό συνέβη και τώρα. Εκ των ένδον, μέσα από το ίδιο χωριό καλύφθηκαν οι ανάγκες οι λειτουργικές της συγκεκριμένης ενορίας». Όπως εξηγεί ο ίδιος «ήταν αδύνατον για τους ιερείς του Βόλου να μεταβούν ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Ζαγορά. Αφενός μεν γιατί οι ιερείς του Βόλου καλύπτουν έκτακτα κενά τα οποία δημιουργούνται τις περιόδους των εορτών στο πολεοδομικό συγκρότημα και γύρω από αυτό και αφ’ ετέρου γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας μόνο ιερέας στις μεγάλες ενορίες του Βόλου τα Χριστούγεννα, καθότι οι λατρευτικές και λειτουργικές ανάγκες της ημέρας πολλαπλασιάζονται και μεγιστοποιούνται, με αποτέλεσμα ένας ιερέας να μην μπορεί να τις καλύψει. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο π. Επιφάνειος, σε μια παρόμοια έκτακτη ανάγκη, οι ενορίτες μετακινούνται στην διπλανή ενορία, από την οποία τους χωρίζουν ελάχιστα μέτρα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου