Δωρεάν υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης για ασφαλιστικό και εργασιακά δικαιώματα

Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-15, 18:16:40
Δωρεάν υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης για ασφαλιστικό και εργασιακά δικαιώματα

Σε μια κοινή προσπάθεια ανταπόκρισης στην ανάγκη πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων, η οποία εντείνεται σε μεγάλο βαθμό από τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) Θεσσαλίας μέσω της δομής του, το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων, και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου παρείχαν χθες δια ζώσης νομική πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Νομικοί του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ υποδέχτηκαν και κατέγραψαν εξατομικευμένα ερωτήματα και προβληματισμούς εργαζομένων και ανέργων σχετικά με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων, ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΑΕΕ κ.ά. (ενοποίηση ταμείων, θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, πλασματικά έτη ασφάλισης, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις θανάτου, προϋποθέσεις για πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων, παράλληλη ασφάλιση, διαδοχική ασφάλιση κλπ).

Επίσης καταγράφηκαν αρκετά ερωτήματα για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως συμβάσεις εργασίας, αποδοχές, άδειες, καθώς επίσης για τις αμοιβές υπερωριών και αργιών αλλά και για τη σποραδική εργασία.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να μιλήσει προσωπικά με Σύμβουλο Απασχόλησης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εργαζομένων και Ανέργων και να διατυπώσει γραπτώς το ερώτημά του σε ειδική φόρμα, η οποία στη συνέχεια έγινε επεξεργασία από τους εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Θεσσαλίας μέσα από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εργαζομένων και Ανέργων, σε συνεργασία με το ΕΚΒ αναμένεται να επαναλάβει τη συγκεκριμένη δράση, προκειμένου να εξυπηρετήσει έτσι την ανάγκη πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων.

Σχόλια
εργοσημα
Εχω 2456 ενσημα στο ΙΚα και θα εργαστω σαν αγρεγατρια, ποσα εργοσημα πρεπει να εχω το χρονο για να παρω συνταξη στα 67 απο τον ογα ,η ηλικια μου ειναι 57 ετων αυτη τη στιγμη,ευχαριστω πολυ
Χρυσούλα Παπαδοπούλου - 2019-09-25 23:11:43
Αποστολή σχολίου
7
+
9
=