ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερές οι αντικειμενικές αξίες στον Βόλο. Αδικίες στο Πήλιο

σταθερές-οι-αντικειμενικές-αξίες-στο-816542

Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση με την υποβάθμιση των αξιών, ούτε λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο κατασκευής των κτισμάτων, εντούτοις επηρεάζουν μία σειρά από φόρους και τέλη.

Με βάση την τροπολογία με τις ακριβείς κλίμακες του ΕΝΦΙΑ, η οποία κατατέθηκε προχθες στη Βουλή, στις Σποράδες θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ ένα ποσοστό 13% των ιδιοκτητών ακινήτων, το 77% δεν πρόκειται να έχει καμία μεταβολή ενώ ένα 10% θα καταβάλει φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι.

Ωστόσο, οικονομολόγοι και συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι δεν ήταν επιτακτική ανάγκη να αναδιαμορφωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αριστείδης Παπανδρέου, λέει ότι οι ιδιαιτερότητες των ακινήτων δεν αντιμετωπίζονται.

«Από τα πρώτα συμπεράσματα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις παλιές τιμές, πλην όμως δεν αντιμετωπίζονται και προβλήματα που υπήρχαν, όπως το παράδειγμα με το Πήλιο και τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές και τα παλιά κτίσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αναπροσαρμογή έγινε σε μία χρονική στιγμή που η κρίση έχει επιφέρει υποβάθμιση στις αξίες των ακινήτων, ενώ οι αλλαγές δεν αντιμετώπισαν τις αδικίες που υπάρχουν, αν και αναδιαμόρφωση είχε να πραγματοποιηθεί από το 2011. «Οι αξίες των ακινήτων παραμένουν υποβαθμισμένες και με τις νέες τιμές, ενώ η αγοραία αξία είναι διαφορετική», επισημαίνει.

Για τις τιμές ανά ζώνη ο κ. Παπανδρέου λέει ότι από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι υπάρχει μία αναλογικότητα ως προς τη διαμόρφωσή τους.

Για τον αστικό ιστό του Βόλου, αναφέρει ότι οι τιμές είναι σταθερές με εξαίρεση το Κάραγατς, όπου υπάρχει μία μείωση ύψους 14%. «Από κει και πέρα πρέπει ο καθένας να δει πού είναι ακριβώς το ακίνητό του σε ποια ζώνη και να συγκρίνει τις αξίες», είπε.

Σε σχέση με την αύξηση του αφορολόγητου (από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 αξία συνολικής ακίνητης περιουσίας) ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή θα βγάλει κάποιους ιδιοκτήτες εκτός επιβολής συμπληρωτικού φόρου.

«Και γι’ αυτούς που συνεχίζουν να έχουν περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ με τη συγκεκριμένη αύξηση του αφορολόγητου η διαφορά είναι της τάξης των 50 ευρώ», πρόσθεσε, καθώς ο συντελεστής ήταν 0,1% και τώρα είναι μηδενικός.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ληφθούν υπόψη στους φόρους που πρόκειται να καταβληθούν το 2018. Αντιθέτως, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσουν από 1/1/ 2019.

Υπάρχει αναλογικότητα

Για την αναλογικότητα στις νέες αντικειμενικές τιμές ο ίδιος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σκιάθου συγκρίνοντάς τη με τον Βόλο. Στη Σκιάθο η κατώτερη τιμή είναι 950 ευρώ στη ζώνη Ι ενώ η ανώτερη τιμή είναι 1.750 ευρώ. Στον Βόλο οι τιμές αρχίζουν από 1.700 ευρώ (ακίνητα κάτω από Δημητριάδος και Πλαστήρα) με μικρότερη τιμή τα 600 ευρώ (Αϊβαλιώτικα)».

Διατηρούνται οι αδικίες

Στο Πήλιο υπάρχουν σήμερα νεόδμητα πολυτελή ακίνητα αλλά και παλιά σπίτια με τεράστια μεταξύ τους διαφορά στην αγοραία αξία, όμως αυτά με βάση τον ΕΝΦΙΑ κατατάσσονται ανάλογα με τα τετραγωνικά ανεξαρτήτως της διαφοράς της πραγματικής αξίας.

«Οι αξίες του ΕΝΦΙΑ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε πριν ούτε και τώρα. Γιατί και τώρα οι διαμορφώσεις των τιμών δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τρόπο κατασκευής ούτε πολυτέλεια», επισήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι «οι αντικειμενικές των κτισμάτων στο Πήλιο παραμένουν χαμηλότερες των πραγματικών. Προσπαθούν να προσαρμόσουν το σύστημα, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να πλησιάσουν τις αγοραίες αξίες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Αντίκτυπος και στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έχουν αντίκτυπο τόσο στη φορολογία όσο και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας είπε ότι θα επηρεάσουν συμβολαιογραφικές πράξεις όπως αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς.

Επίσης, θα έχουν αντίκτυπο στον ΕΝΦΙΑ και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. «Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά οι ιδιοκτήτες τιμωρούνται», είπε ο ίδιος.

Εντούτοις, επιφυλάχτηκε να απαντήσεις για το ύψος των αυξήσεων στις μεταβιβάσεις. «Στον Βόλο οι διαφορές δεν είναι τεράστιες και γυρίζουμε στα επίπεδα πριν από τη μείωση που είχε επιφέρει η διόρθωση του ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2015», είπε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου