ΤΟΠΙΚΑ

Βήματα ζωής από τη «Φλόγα»

βήματα-ζωής-από-τη-φλόγα-816871

Σημαντικό έργο ζωής αναπτύσσει η «Φλόγα», που συμπλήρωσε 35 χρόνια προσφοράς σε δεκάδες παιδιά, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο. Η «Φλόγα» Μαγνησίας αντίστοιχα συμπληρώνει 31 χρόνια ζωής και ελπίδας, συμμετέχοντας με δύναμη στο τεράστιο έργο που αναπτύσσεται σε πανελλήνια βάση και αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εξαιρετικά σημαντικό βήμα είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση της κάθε περίπτωσης και η εγγραφή στο πανευρωπαϊκό ιατρικό δίκτυο που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρχει η ανάλογη φροντίδα σε όλα τα παιδιά. Το νέο σημαντικό βήμα που έκανε η «Φλόγα» εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικής παραδοχής ότι για κάθε τύπο νόσου απαιτείται διαφορετικό πρωτόκολλο θεραπείας, απαιτείται διαφορετική εγγραφή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συντονιστών Γιατρών και διαφορετικός συντονιστής γιατρός, ένας για όλη τη χώρα.

«Στο τέλος του 2017 ζητήσαμε από τους παιδογκολόγους όλων των τμημάτων της χώρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, να συνεργαστούν και να συντονιστούν, για να καθοριστεί ποιος θα είναι ο συντονιστής γιατρός για κάθε τύπο νόσου, όπως για παράδειγμα το λέμφωμα, η λεμφοβλαστική λευχαιμία, οι όγκοι εγκεφάλου κλπ. Στόχος να συνδεθούν επίσημα και άμεσα με τους αντίστοιχους συντονιστές – γιατρούς όλων των κρατών της Ευρώπης, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία και Αυστρία, ούτως ώστε κάθε παιδί από την ημέρα της διάγνωσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει, να δέχεται ακριβώς την ίδια φροντίδα από τους γιατρούς μας στην Ελλάδα, όπως ακριβώς και κάθε άλλο παιδί σε κάθε προηγμένη χώρα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υπεύθυνη της «Φλόγας» Μαγνησίας, Ντίνα Τριανταφύλλου.

Επιπλέον, «μέσω της συμμετοχής αυτής, θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε φάρμακα, που μέχρι τώρα δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα μας, είτε απαιτούνται τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτησή τους, με αποτέλεσμα το χάσιμο πολύτιμου χρόνου», εξήγησε η ίδια.

Μόλις διευθετήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες, το κόστος των 500.000 ευρώ που απαιτούνται, άρχισε να καταβάλλεται από τη «Φλόγα», με την προοπτική να φτάσει τις 700.000 ευρώ στα δύο επόμενα χρόνια.

Δράσεις ενημέρωσης

Η «Φλόγα» ξεκίνησε στα μέσα του ‘80 με κύριο στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και τη στήριξη της οικογένειας των παιδιών με καρκίνο.

Η ίδρυση και λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας, μονάδας μεταμόσχευσης και ακτινοθεραπευτικού, καθώς και ιατρικοί εξοπλισμοί τμημάτων, άρχισαν να λειτουργούν ευθύς εξαρχής, από την πρώτη μέρα, από την πρώτη δεκαετία.

Την τελευταία δεκαετία και κυρίως την τελευταία πενταετία «περάσαμε σε άλλα επίπεδα, ασύλληπτα για τον κοινό νου και τον καθημερινό άνθρωπο, τον ανυποψίαστο, τον οποίο ευτυχώς δεν άγγιξε η απειλή και ο αγώνας με τον καρκίνο στο παιδί», επεσήμανε η κ. Τριανταφύλλου.

Περιδιαβαίνοντας τα δύο Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών, μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε όλους τους χώρους και στους διαδρόμους, πλεξιγκλάς επιγραφές που αναγράφουν «δωρεά Φλόγας», που μαρτυρούν το τεράστιο έργο που αναπτύσσεται με τη συνδρομή και συνεργασία του ΟΠΑΠ. Η «Φλόγα» διευρύνεται διαρκώς και αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, μεγάλες προσπάθειες και υψηλούς στόχους.

«Εδώ που φτάσαμε κάποιοι γονείς – μέλη της “Φλόγας”, μέσα στα 35 χρόνια ύπαρξής της, παλιοί και καινούργιοι, δεν κάνουμε πίσω», επισημαίνει η Ντίνα Τριανταφύλλου, η οποία δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την ευαισθησία με την οποία στηρίζει το μεγάλο έργο ζωής η τοπική κοινωνία.

Φιλανθρωπικό δείπνο για τη «Φλόγα»

Το 11ο φιλανθρωπικό δείπνο για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με καρκίνο «Φλόγα» διοργανώνεται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 21.00 στον κήπο του Domotel Xenia Volos. Το φιλανθρωπικό δείπνο διοργανώνεται από το περιοδικό «Wish» και η τιμή κάρτας είναι 25 ευρώ. Στην παρουσίαση ενδυματολογικών προτάσεων – προσφορών, η Εύη Δαμιανάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου