Εκδήλωση σήμερα στο παλιό κοιμητήριο στη Ν. Ιωνία

Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-13, 14:30:15
Εκδήλωση σήμερα στο παλιό κοιμητήριο στη Ν. Ιωνία

Αφιερωματική εκδήλωση με θέμα: «Ελληνικά Επιτύμβια Ταφικά Επιγράμματα - Η γραφή που έγινε ήχος» πραγματοποιείται για πρώτη φορά σήμερα Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 19.30 στο Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας Βόλου - Διατηρητέο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Ν. Ιωνίας- Αισωνίας και Δημοτικών Κοιμητηρίων, της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου, του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, δια του Υπευθύνου του Αντώνη Αντωνίου, στον οποίο ανήκει και η απόδοση των κειμένων και του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το αφιέρωμα είναι εναρμονισμένο πλήρως με την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, με απόλυτο σεβασμό στη γαλήνη των κεκοιμημένων καθώς και με αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων συνθηκών και πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στο Διατηρητέο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας Βόλου.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ανάδειξη του γραμματειακού – λογοτεχνικού πλούτου του Ελληνικού κόσμου. «Τα κοιμητήρια και οι τόποι ταφής είναι εξαιρετικοί οδηγοί στη θρησκευτική, κοινωνική κι εθνική ιστορία του Ελληνισμού. Το Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας του Βόλου αποτελεί αναπόσπαστο και μοναδικό σύμβολο στην ιστορία της πόλης του Βόλου, καθώς μέσα σ’ αυτό φιλοξενούνται οι πολύτιμες και μοναδικές μνήμες της, είτε μέσα από τους οικείους κεκοιμημένους είτε μέσα από τα εξαιρετικής – μοναδικής καλλιτεχνικής ομορφιάς ταφικά μνημεία» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Στο πλαίσιο αυτό και εντός του προαναφερθέντος χώρου, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση – απαγγελία επιλεγμένων Επιτύμβιων Ταφικών Επιγραμμάτων της Αρχαίας Ελληνικής, της Ελληνιστικής πρόωρης Βυζαντινής περιόδου και της σύγχρονης, στηριζόμενη κυρίως στο 7ο βιβλίο της «Παλατινής Ανθολογίας» από τη θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Στο αφιέρωμα θα προλογίσουν οι: Βασιλεία Γιασιράνη - Κυρίτση, συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο Νεκροταφείο του Βόλου», Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, ο οποίος ανέλαβε και την απόδοση κειμένων. Συμμετέχουν οι: Αρτεμις Χατζηαποστολίδου, Αλκηστις Ελένη Κοσμά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γαλάτεια Μαυρομάτη, Γιώργος Γιατζιτζάκης, Γρηγόρης Κιτσέτσογλου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=