ΤΟΠΙΚΑ

«Κόφτης» στα όνειρα μαθητών

κόφτης-στα-όνειρα-μαθητών-818263

Κύβος ερρίφθη για το Μουσικό Σχολείο Βόλου. Από το νέο σχολικό έτος θα συνεχίσει να λειτουργεί με τέσσερα τμήματα στην Α’ τάξη, αντί για πέντε που ζήτησε προκειμένου να ικανοποιήσει περισσότερες αιτήσεις μαθητών που θέλουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο – Λύκειο. «Κόφτη» στην ανάπτυξη του σχολείου επέβαλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με εισήγησή της η οποία εγκρίθηκε χθες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο… κόφτης δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην ανάπτυξη του Μουσικού Σχολείου, που σε αντίθεση με άλλα γυμνάσια – λύκεια δεν έλκει το μαθητικό δυναμικό του από τα παιδιά της γειτονιάς στην οποία έχει χωροθετηθεί. Η ένταξη μαθητών στο Μουσικό δεν γίνεται βάσει χωροταξικής κατανομής. Οι ίδιοι οι μαθητές κάνουν αιτήσεις για να πάνε στο συγκεκριμένο σχολείο. Και ο κόφτης επιβάλλεται και στα όνειρα των ίδιων των μαθητών, που μάλιστα μπαίνουν στη διαδικασία να δώσουν εξετάσεις για να γίνουν αποδεκτά στο σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο όπως και φέτος, 180 περίπου μαθητές και απόφοιτοι δημοτικών έκαναν αιτήσεις για το Μουσικό, έδωσαν εξετάσεις και μάλιστα αρίστευσαν. Για να «περάσει» ένας μαθητής στο Μουσικό πρέπει να συγκεντρώνει βαθμολογία πάνω από 50 στις 100 μονάδες που είναι το άριστα. Και η πλειονότητα των μαθητών που έδωσαν φέτος εξετάσεις είναι πάνω από 90 μονάδες.

Θεωρητικά «περνούσαν» στο Μουσικό, το σχολείο όμως δεν έχει δυνατότητα με βάση τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να προχωρήσει στη σύσταση νέο -πέμπτου- τμήματος στην Α’ τάξη, και από 96 μαθητές να μπορέσει τουλάχιστον φέτος να υποδεχθεί 120, ικανοποιώντας μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων μαθητών.

Η απόφαση να μην εγκριθεί πέμπτο τμήμα από το νέο σχολικό έτος στο Μουσικό Σχολείο λήφθηκε στο πλαίσιο στρατηγικής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να μη «γιγαντώνεται» ένα σχολείο έναντι άλλων. Κι αυτό γιατί οι 24 επιπλέον μαθητές για το Μουσικό θα «φύγουν» από άλλα γυμνάσια, στα οποία έχουν κατανεμηθεί με βάση τη σχολιοκεντρική κατανομή. Ωστόσο, στο πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχουν τουλάχιστον δύο γυμνάσια που από το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν με πέντε τμήματα, εν αντιθέσει με το Μουσικό στο οποίο δεν επιτράπηκε η σύσταση πέμπτου τμήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου