ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες μαθητές, πρωταγωνιστές στη μεγάλη οθόνη [εικόνες]

βολιώτες-μαθητές-πρωταγωνιστές-στη-μ-818871

Πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη των Village Cinemas στον Βόλο θα κάνει την ερχόμενη Πέμπτη μία ξεχωριστή κινηματογραφική ταινία. «Ελλάδα, καλή διασκέδαση» ο τίτλος της ταινίας που δημιούργησε το 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και στην οποία πρωταγωνιστούν οι 142 μαθητές του. Η ταινία που αποτυπώνει τον τρόπο διασκέδασης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’40 έως σήμερα, περιλαμβάνει σκηνές από αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μόνο που οι σκηνές γυρίστηκαν στον Βόλο και σε πρωταγωνιστικό ρόλο είναι οι ίδιοι οι μαθητές! Οι λιλιπούτειοι ηθοποιοί ερμηνεύουν γνωστούς ρόλους μεγάλων κινηματογραφικών αστεριών και με επαγγελματισμό αποδίδουν το σενάριο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ταινία έχουν δει μόνο δύο άτομα: ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Λάμπρος Σδρόλιας, και ο εκπαιδευτικός του σχολείου και «ψυχή» της σχολικής δραστηριότητας Απόστολος Σουλιώτης. Οι ίδιοι οι μαθητές – πρωταγωνιστές και κομπάρσοι στην ταινία, οι εκπαιδευτικοί που αποτέλεσαν το κινηματογραφικό team, γονείς και συγγενείς θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν σε πρώτη προβολή στη μεγάλη οθόνη των Village Cinemas στο Βόλο, στην πρεμιέρα που θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι και θα προβάλλεται ταυτόχρονα σε δύο αίθουσες.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή σχολική δραστηριότητα με την οποία κλείνει μία ακόμη δημιουργική χρονιά στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Η δουλειά που έγινε σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου θα παρουσιαστεί στη μεγάλη πρεμιέρα παρουσία 400 και πλέον προσκεκλημένων, που θα δώσουν το παρών στις κινηματογραφικές αίθουσες για να απολαύσουν τα νέα ταλέντα. Γονείς, συγγενείς και φίλοι των μαθητών αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών περιμένουν με αγωνία τη μεγάλη ημέρα.

Ως άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη η μαθήτρια, στη σκηνή της ταινίας «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», όπου τραγουδάει το «Νιάου βρε γατούλα»

Η ιδέα

Κάθε χρόνο το 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου προετοιμάζει μία καλοκαιρινή εκδήλωση για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Μία εκδήλωση στην οποία οι γονείς των μαθητών του σχολείου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα παιδιά τους σε σχολικές δραστηριότητες εκτός σχολικών μαθημάτων και να χειροκροτήσουν την προσπάθειά τους.

«Φέτος, συσκεφθήκαμε με τον σύλλογο διδασκόντων και αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε θεατρικά δρώμενα για το πώς διασκεδάζει ο Ελληνας διαχρονικά από τη δεκαετία του ’40 έως σήμερα. Αντλήσαμε ιδέες από τον ελληνικό κινηματογράφο, κάναμε μικρή διασκευή στα σενάρια και αρχίσαμε τις πρόβες. Η αρχική σκέψη ήταν τα δρώμενα να παρουσιαστούν από τις ομάδες των μαθητών στο σχολικό προαύλιο. Φέτος όμως είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε κοντά μας τον Απόστολο Σουλιώτη, εκπαιδευτικό, ο οποίος διαθέτει κάμερα, ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχει εμπειρία στο μοντάζ… Ετσι τα δρώμενα αποφασίστηκε να πάρουν τη μορφή κινηματογραφικής ταινίας», περιγράφει τη γέννηση της ιδέας για το γύρισμα ταινίας με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές, ο διευθυντής του σχολείου, Λάμπρος Σδρόλιας.

«Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» σε version 2018

Βγήκε το σενάριο, μοιράστηκαν οι ρόλοι

Η νέα τροπή που πήρε η σχολική γιορτή έδωσε… «φτερά» στο κινηματογραφικό team, όπως εξελίχθηκε, του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Βγήκε το σενάριο, μοιράστηκαν οι ρόλοι, επιλέχθηκαν οι πρωταγωνιστές, έγιναν οι πρόβες και ξεκίνησαν τα γυρίσματα…

Το σχολείο δανείστηκε σκηνές από γνωστές και αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου τις οποίες ξαναγύρισαν οι μαθητές: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», «η Σωφερίνα», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Η Παριζιάνα», «Ρεμπέτικο», «Η θεία μου η χίπισσα», «Βασικά καλησπέρα σας», «Όλα είναι δρόμος».

Όμως μόνο το σενάριο και το ταλέντο δεν φτάνει… Σε ρόλο αμπιγιέζ οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών, που φρόντισαν να ντύσουν τα παιδιά με τα ρούχα που επέβαλλε το σενάριο σε κάθε σκηνή, να τα μακιγιάρουν, να τα χτενίσουν και φυσικά να τα συνοδεύσουν.

Γυρίσματα ακόμη και στα μπουζούκια!

Το ραντεβού δινόταν καθημερινά στις 6 το απόγευμα στο σχολείο, απ’ όπου και η αναχώρηση των μαθητών προς τους φυσικούς χώρους των γυρισμάτων.

Χώρους που προσέφεραν φορείς του δημοσίου αλλά και ιδιώτες που με χαρά φιλοξένησαν στα μαγαζιά τους τα γυρίσματα.

«Η Αλίκη στο Ναυτικό» γυρίστηκε με την άδεια του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου στην κεντρική προβλήτα, ενώ σκηνές από τις υπόλοιπες ταινίες γυρίστηκαν στη λίμνη στο Ελικοδρόμιο της Ν. Ιωνίας, στην «Αύρα» στον Αναυρο, στο Κ.Χ.1948, στον «Τσαρδακά». Μέχρι και μπουζούκια πήγαν οι μαθητές για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Ολα είναι δρόμος». Τα «Φεγγάρια» φιλοξένησαν στους χώρους τους τα γυρίσματα κι όχι μόνο. Η ορχήστρα του μαγαζιού έπαιξε μουσική, οι πρωταγωνιστές πέταξαν λουλούδια, έσπασαν ακόμη και πιάτα…

Ο Αναυρος φιλοξένησε τα γυρίσματα της ταινίας «Η θεία μου η Χίπισσα»

70 απολαυστικά λεπτά

Κάποιες σκηνές απαίτησαν και επανάληψη γυρισμάτων για να είναι το αποτέλεσμα πιο άρτιο. Η ταινία εξελίσσεται σε 70 λεπτά και καταγράφει πέρα από τους τρόπους διασκέδασης στην Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων, όλο το μεράκι, τη δημιουργικότητα και το κέφι μικρών μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών τους.

Η δουλειά όμως δεν σταμάτησε στα γυρίσματα. Χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες στο μοντάζ πριν το εγχείρημα πάρει σάρκα και οστά.

Η μεγάλη πρεμιέρα στα Village

Με την ολοκλήρωση της ταινίας το σχολείο μπήκε στη βασανιστική αναζήτηση αίθουσας προβολής. Καθοριστική ήταν η συμβολή του υπεύθυνου σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος ανέλαβε να φέρει σε επαφή το σχολείο με τον manager των Village Cinemas στον Βόλο, Χρήστο Τσιμπλίδη.

Από εκεί και πέρα τα πάντα πήραν τον δρόμο τους: το αίτημα κοινοποιήθηκε στην κεντρική διεύθυνση, που όχι μόνο άναψε πράσινο φως αλλά διέθεσε προσωπικό της εταιρείας για την επεξεργασία της εικόνας και του ήχου της ταινίας, για καλύτερη απόδοση στη μεγάλη οθόνη.

Τα Village Cinemas έβαλαν την επαγγελματική «πινελιά» στην ταινία και παραχώρησαν δύο αίθουσες στις οποίες θα γίνει η προβολή.

142 μαθητές και 15 εκπαιδευτικοί

Στη δημιουργία της ταινίας, που ίσως να είναι η πρώτη κινηματογραφική ταινία δημοτικού σχολείου που προβάλλεται από τη μεγάλη οθόνη, συμμετείχαν 142 μαθητές και 15 εκπαιδευτικοί, οι: Λάμπρος Σδρόλιας, Αποστόλης Σουλιώτης, Μαριάνθη Μαστραφτσή, Κατερίνα Ζυγούρα, Αντωνία Πατουσιά, Εύη Γκίκα, Ελένη Χανοπούλου, Απόστολος Αγγελόπουλος, Κώστας Δεληογλάνης, Βικτώρια Δεληστάθη, Βίκυ Κοκκίνη, Γιούλα Αγορά, Κατερίνα Καραγιάννη, Ζωή Μαθηνού και Μαρία Εμμανουήλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου