ΤΟΠΙΚΑ

Σε ένα χρόνο 25 χτυπήματα ληστών

σε-ένα-χρόνο-25-χτυπήματα-ληστών-851206

Ληστείες με απαγωγή, ληστεία τράπεζας με καταδίωξη αλά Χόλυγουντ, απανωτές απόπειρες με στόχο τραπεζικά χρηματοκιβώτια, βασανισμός ηλικιωμένων στα χέρια κουκουλοφόρων για να αρπάξουν το πενιχρό τους κομπόδεμα. Στη Μαγνησία οι αστυνομικές αρχές ήρθαν το 2010 αντιμέτωπες με κακοποιούς αδίστακτους, αλλά και ερασιτέχνες…

Σε κάθε περίπτωση η εγκληματικότητα δείχνει «κόκκινο» το χρόνο που φεύγει. Ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις ακολούθησαν ανηφορική πορεία. Το αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας: 25 ληστείες το 2010 έναντι 15 το 2009, αύξηση 66%, κλοπές-διαρρήξεις 265 έναντι 130, αύξηση 104%, κλοπές αυτοκινήτων 305 το 2010 έναντι 255 πέρυσι, αύξηση 19%.

Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ζοφερή εικόνα της εγκληματικότητας, με βασικούς δείκτες να ακολουθούν ανοδική πορεία. Μικρό την ίδια ώρα είναι το ποσοστό εξιχνίασης των περιστατικών.

Η μέθοδος της αρπαγής χρημάτων με την απειλή όπλου μετακόμισε και εγκαταστάθηκε για τα καλά στην περιφέρεια, ενώ οι κουκούλες, τα μαύρα γυαλιά, οι περούκες και τα καλάσνικοφ έγιναν η μόδα των κακοποιών.

Οι ληστείες έχουν «αποδράσει» από τα όρια της πρωτεύουσας, κάνοντας τελευταία τις περιφερειακές μεγαλουπόλεις να συναγωνίζονται για τα αρνητικά πρωτεία.

Οι ένοπλες ληστείες τραπεζών έλαβαν μορφή επιδημίας στο Βόλο. Η πιο σοβαρή υπόθεση που απασχόλησε το 2010 την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ήταν η ληστεία τον Φεβρουάριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ιωλκού με Αναλήψεως. Πρωτοφανής σε οργάνωση ληστεία με την απαγωγή του διευθυντή του τραπεζικού υποκαταστήματος και λεία 400.000 ευρώ. Η πολυπληθής ομάδα των ληστών, που έστησε το μεγάλο κόλπο, παραμένει ασύλληπτη.

Παρέπεμπε σε σκηνές από πανάκριβη χολιγουντιανή παραγωγή, η ληστεία της ένοπλης ληστείας το καλοκαίρι στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από την οποία οι κουκουλοφόροι τσουβάλιασαν 1.000.000 ευρώ, αλλά δεν πρόλαβαν παρά να κρατήσουν τη λεία τους μόλις για ελάχιστα μέτρα, αφού κάτοικος του νησιού δεν δίστασε να εμβολίσει με το φορτηγάκι του το δίκυκλο με το οποίο επιχείρησαν αρχικά τη διαφυγή τους.

Οι ληστές «απέδρασαν» από το νησί με ταχύπλοο φουσκωτό, επιβιβάστηκαν μεσοπέλαγα σε δεύτερο σκάφος και εξαφανίστηκαν. Η καταδίωξη που ακολούθησε της ληστείας, από ξηράς, θαλάσσης και αέρος με ένα ελικόπτερο, ήταν πρωτοφανής για τα αστυνομικά δεδομένα.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον «εγκέφαλο» της ληστείας, έναν 38χρονο κατάδικο και αδειούχο των φυλακών Αγιάς Κρήτης, ενώ μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης αυτοβούλως εμφανίστηκε στην Εισαγγελία Βόλου ο ένας από τους φερόμενους ως συνεργούς του.

Ληστές με πολλά πρόσωπα…

Με πολλές υποθέσεις την αστυνομία απασχόλησαν το 2010 οι «ληστές με τις βαριοπούλες» που εισβάλλουν σπάζοντας τζαμαρίες σε τράπεζες πρωί-πρωί, μόλις ανοίξουν για τις συναλλαγές τα χρηματοκιβώτια, οι «ληστές αλά… Ζωνιανά», που ξηλώνουν και τραβούν με φορτηγό ΑΤΜ. Ριφιφί σε σούπερ μάρκετ και αγροτικούς συνεταιρισμούς είχαν επίσης την τιμητική τους…

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές εξιχνίασαν τη ληστεία ζαχαροπλαστείου στο Βόλο, με τον 33χρονο ιδιοκτήτη του να πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού διδύμου κουκουλοφόρων και δύο παρόμοιων χτυπημάτων τον Μάρτιο σε πρατήριο υγρών καυσίμων και κατάστημα ειδών περιπτέρου. Πίσω από τις κουκούλες κρύβονταν ένας 43χρονος και μια 33χρονη από το Βόλο.

Σε υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, η δράση ληστών για παρόμοια ποσά αποτελεί σημάδι των δύσκολων οικονομικά καιρών.

Έχουν χάσει τον ύπνο τους στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου από την έκρηξη της εγκληματικότητας, ενώ τα συνεργεία σήμανσης δεν προλαβαίνουν πια να μεταβαίνουν από το ένα σημείο διάρρηξης στο επόμενο.

Οι εκτιμήσεις δε για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικές. Με τη «δεύτερη ανάγνωση» της κατάστασης που διαμορφώνεται, στελέχη της Αστυνομίας διαβλέπουν ότι τα πράγματα θα αγριέψουν ακόμη περισσότερο.

Η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και τα χρέη θα συνεχίσουν να προκαλούν βίαιη συμπεριφορά και να αυξάνουν τα κρούσματα της εγκληματικότητας.

Όλο και πιο συχνά πλέον στο αστυνομικό δελτίο της περιφέρειας καταγράφονται ληστείες, ακόμη και αιματηρές, ενώ οι διαρρήξεις μονοκατοικιών, διαμερισμάτων, καταστημάτων, σούπερ μάρκετ ακόμη και εκκλησιών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όσο για τις μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους κοντεύουν να σπάσουν ρεκόρ εποχών.

Σπίτια – φυλακές

Σε αύξηση – ρεκόρ κινούνται, στο μεταξύ, οι διαρρήξεις. Οι δράστες εμφανίζονται θρασύτατοι και οι πολίτες φοβισμένοι. Η πόλη κοιμάται διπλοκλειδωμένη, με κάγκελα στα παράθυρα και σιωπηλούς συναγερμούς. Πολίτες «φυλακίζονται» μέσα στα σπίτια τους. Με σιδερένια κάγκελα σε πόρτες και παράθυρα, μονοκατοικίες και ισόγεια θυμίζουν φρούρια, δείγμα του αισθήματος ανασφάλειας απέναντι στα αυξημένα κρούσματα μεσαίας εγκληματικότητας.

Ο φόβος για πιθανή συνάντηση με νυχτερινό εισβολέα στρέφει τις σκέψεις πολιτών ακόμη και στην οπλοφορία.

Περισσότερο άσχημη τροπή λαμβάνει μια διάρρηξη, όταν τα θύματα έχουν την κακή τύχη να συναντηθούν με τους δράστες. Όπως στην περίπτωση 55χρονης στην Ευξεινούπολη, την οποία οι διαρρήκτες την ψέκασαν με αναισθητικό σπρέι και την κλείδωσαν στην τουαλέτα του σπιτιού της.

Στα Μελισσάτικα, η ανεπιθύμητη συνάντηση του διαρρήκτη με το θύμα έγινε στο κρεβάτι… Ο διαρρήκτης βρέθηκε στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη μονοκατοικίας, όταν μπούκαρε από το παράθυρο το οποίο μέσα στο κατακαλόκαιρο ήταν ανοιχτό και κάτω από αυτό βρίσκονταν το ράντζο, όπου κοιμόταν ο ανυποψίαστος ηλικιωμένος.

Δεν είχε προηγούμενο η κλοπή, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, σε σπίτι της Ν. Ιωνίας, όπου ο κλέφτης «ξήλωσε» από νυφικό 5.500 ευρώ και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το τρικούβερτο γλέντι της νύφης, μία ημέρα πριν το γάμο.

Ρήμαξαν γειτονιές

Ολόκληρες γειτονιές, αλλά και περιοχές στην περιφέρεια αποτέλεσαν στόχο διαρρηκτών, οι οποίοι έκαναν τουρ… ανοίγοντας στο πέρασμά τους τη μία μετά την άλλη διαδοχικά κατοικίες και επιχειρήσεις.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο οι «διαρρήκτες με τα σπίρτα» έκαναν ανησυχητική εμφάνιση στην Ευξεινούπολη. Τα καμένα «αποτυπώματα» ήτα το κοινό στοιχείο των συχνών εισβολών, καθώς οι κακοποιοί για να ψάξουν τους χώρους χρησιμοποιούσαν σπίρτα.

Στην Νέα Αγχίαλο, οι διαρρήκτες βγήκαν… βόλτα τον Ιανουάριο. Διαδοχικές διαρρήξεις, με τρόπο καρμπόν και μάλιστα πρωινές και απογευματινές ώρες είχαν αναστατώσει τους κατοίκους.

Στο Διμήνι, στο τέλος του ίδιους μήνα χτύπησαν διαρρήκτες με «πτυχίο». Η σπείρα άνοιξε σε ένα βράδυ αρκετά σπίτια, την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους κοιμόνταν, ενώ τους πήραν και τα αυτοκίνητά τους.

Το μεγάλο «πάρτι» έστησαν διαρρήκτες τον περασμένο Αύγουστο στον Αλμυρό. Μέσα σε ένα βράδυ, οπότε άνοιγε το παζάρι στην πόλη, ρήμαξαν τουλάχιστον 15 κατοικίες. Ο πανικός ήταν τόσο μεγάλος, που οι κάτοικοι αποφάσισαν να κρατούν σκοπιά, στήνοντας οδοφράγματα και χτενίζονταν όλους τους δρόμους.

Λίγες ημέρες αργότερα κάτοικοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε ολονύκτιες έρευνες της αστυνομίας «συνέλαβαν» έναν από τους τρεις δράστες και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία.

Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που εντοπίστηκε δράστης. Στην πλειοψηφία τους οι διαρρήκτες συνεχίζουν να παραμένουν άφαντοι. Μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν ο… ξυπόλυτος διαρρήκτης. Ένας 27χρονος υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος προδόθηκε από τα γυμνά του πόδια, καθώς άφησε τα παπούτσια του σε διώροφη κατοικία στο Βόλο, όπου είχε τρυπώσει, στη βιασύνη του να εξαφανιστεί μόλις οι ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν την παρουσία του. Περιπολικό της αστυνομίας τον εντόπισε να τρέχει ξυπόλυτος στο δρόμο.

Συνήθης στόχος ηλικιωμένοι

Με πολλές ακόμη μορφές κακοποιοί αποσπούν χρήματα από τα θύματά τους. Σύνηθες είναι το κόλπο με το σκασμένο λάστιχο. Την ώρα που πολίτες έχουν εξέλθει από τράπεζα και προσπαθούν να αλλάξουν το λάστιχο του αυτοκινήτου τους, το οποίο τρυπάνε οι δράστες, οι τσάντες τους με μεγάλα χρηματικά ποσά εξαφανίζονται.

Αδιάλειπτη τους τελευταίους μήνες είναι η δράση κακοποιών που εξαπατούν ηλικιωμένα μοναχικά άτομα. Εμφανίζονται ως δήθεν φίλοι συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων και πλέκουν ολόκληρη ιστορία για υποτιθέμενο χρέος, με αποτέλεσμα τα θύματα να τους δίνουν χρηματικά ποσά.

Αρνητική λίστα που διαρκώς μακραίνει είναι οι επιθέσεις αδίστακτων ληστών σε ανήμπορους ηλικιωμένους. Εισβάλλουν στα σπίτια τους, τους απειλούν, τους ξυλοκοπούν, τους φιμώνουν και τους δένουν, φεύγοντας με όσα χρήματα εντοπίσουν.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί το 2010 οι λεγόμενοι χαλκοθήρες. Οι δράστες… μασάνε ό,τι σίδερο βρουν μπροστά τους για να το πουλήσουν στη μαύρη αγορά. Τον μπελά τους από τη δράση τους έχουν βρει βιομηχανίες και εργοστάσια, αλλά και η ΔΕΗ με τη συνεχές κατέβασμα μετασχηματιστών από σπείρα που λυμαίνεται τον πανάκριβο χαλκό.

Από τα τελευταία του έτους περιστατικά, ήταν οι ληστές που έτρεχαν στο δρόμο κρατώντας ολόκληρο κομοδίνο, αφού αντιλαμβανόμενοι την επιστροφή των ιδιοκτητών στην κατοικία τους δεν προλάβαιναν να αδειάσουν τα συρτάρια, καθώς και οι μόλις προ ημερών ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Καλά Νερά, με πυροβολισμούς και συμπλοκή των κουκουλοφόρων με τον 35χρονο ιδιοκτήτη, ο οποίος τελικά κατάφερε να τους αποτρέψει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου