ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα εξοικονόμησης νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ

μέτρα-εξοικονόμησης-νερού-από-τη-δευα-819791

Η χθεσινή πρώτη πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού βρίσκει τη ΔΕΥΑΜΒ σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες καταναλώσεις νερού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη, ήδη από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης, ιδίως σε περιοχές εκτός κέντρου όπως είναι η Νέα Δημητριάδα ή σε δημοτικές ενότητες όπως η Ν. Αγχίαλος, όπου φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει ποτίσματα σε κτήματα και μπαξέδες.

«Οι πιο επικίνδυνοι μήνες από πλευράς κατανάλωσης για την πόλη είναι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος», αναφέρει ο κ. Σαββάκης, ο οποίος προετοιμάζει συσκέψεις την ερχόμενη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων, προκειμένου και το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει χωρίς προβλήματα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από πλευράς επάρκειας νερού.

Στο πλαίσιο των συσκέψεων θα ληφθούν αποφάσεις για την ενεργοποίηση μέτρων εξοικονόμησης νερού: πάρκα και γήπεδα, που θεωρούνται «μεγάλοι καταναλωτές», θα κληθούν σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις Πρασίνου και ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου να ενεργοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους αντί να χρησιμοποιούν νερό του δικτύου, ενώ ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθούν και τα πρόστιμα για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν λάστιχο για να πλένουν αυλές, πεζοδρόμια και αυτοκίνητα. Το πρόστιμο είναι ύψους 100 ευρώ. Πέρυσι είχαν απευθυνθεί δεκάδες συστάσεις σε καταναλωτές για τη χρήση λάστιχων μετά από ελέγχους που έγιναν ή καταγγελίες γειτόνων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού. Αντιθέτως μάλιστα, το νερό είναι και επαρκές και ποιοτικό, δεδομένου ότι στη σύστασή του είναι σε ποσοστό 65% – 70% πηγαίο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβουμε μέτρα για την εξοικονόμηση του νερού, ενώ υπάρχουν και τρεις μονάδες αντίστροφης όσμωσης, σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν για να συνδράμουν το δίκτυο. Κάθε μία από τις τρεις μονάδες μπορεί να ενισχύσει το δίκτυο με 100κ.μ. νερού ανά ώρα», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Συστάσεις σε καταναλωτές

Ωστόσο δεδομένου ότι η όποια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να έχει σύμμαχο τους ίδιους τους πολίτες, από την επιχείρηση απευθύνονται συστάσεις στους καταναλωτές:

Να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση του.

-Να καθαρίζουν τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο. Έτσι υπάρχει εξοικονόμηση έως 40 λίτρα νερού το λεπτό.

-Να μη χρησιμοποιούν λάστιχο για πλύσιμο αυτοκινήτου. Έτσι υπάρχει εξοικονόμηση έως και του 85% της ποσότητας του νερού.

-Να ελέγχουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές.

-Να ελέγχουν για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας.

-Να επιλέγουν «τηλέφωνο» ντουζιέρας με ρυθμιστή ροής. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα ανά χρήση.

-Για οποιαδήποτε χρήση να μην αφήνουν τη βρύση ανοιχτή άσκοπα.

-Να χρησιμοποιούν το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο.

-Να συντηρούν κρύο νερό στο ψυγείο και να μην αφήνουν τη βρύση να τρέχει για ένα δροσερό ποτήρι νερό.

-Να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στον κήπο η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.

-Να ποτίζουν (αυτόματο πότισμα) τον κήπο νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες.

-Να επιλέγουν για τον κήπο φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

-Να πλένουν τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοικτή βρύση.

-Να μη χρησιμοποιούν το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσουν τρόφιμα.

-Για τον καθαρισμό της αυλής να χρησιμοποιούν σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό.

-Να μην πετάνε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό στην αποχέτευση. Να το χρησιμοποιούν για άλλο σκοπό, όπως το πότισμα φυτών ή τον καθαρισμό εγκαταστάσεων κ.ά.

«Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό, βασικό στοιχείο της ζωής, είναι κοινωνικό αγαθό που βρίσκεται σε ανεπάρκεια κι έχουμε την ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξοικονόμησή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου