ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα χθες για τα ΓΕΛ με απαιτήσεις και χαμόγελα

πρεμιέρα-χθες-για-τα-γελ-με-απαιτήσεις-819891

Πρεμιέρα πανελλαδικών για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων της Μαγνησίας, με το θέμα της έκθεσης που κλήθηκαν να γράψουν στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας να χαρακτηρίζεται απαιτητικό από φιλολόγους των σχολείων, σχετικά εύκολο από τους ίδιους τους εξεταζόμενους. Η πρώτη ημέρα της δοκιμασίας κύλησε ομαλά στο σύνολο των 21 εξεταστικών κέντρων του νομού Μαγνησίας, με τους πρώτους αποχωρήσαντες υποψηφίους να βγαίνουν από τις αίθουσες με χαμόγελα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συμμετοχή των υποψηφίων των γενικών λυκείων της Μαγνησίας στο πρώτο μάθημα των πανελλαδικών κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, Ασπασία Μπάσιου, η διαδικασία κύλησε ομαλά στο σύνολο των 21 εξεταστικών κέντρων. Στους 1.437 υποψηφίους καταγράφτηκαν μόλις 36 απουσίες, το ποσοστό δηλαδή συμμετοχής ανήλθε στο 97,5%. Στη χερσαία Μαγνησία το ποσοστό συμμετοχής ήταν 97,7% και στη νησιωτική 93,10%.

Τα θέματα έφθασαν στα εξεταστικά κέντρα στις 8:30 το πρωί, φωτοτυπήθηκαν και διανεμήθηκαν στους υποψηφίους, και η εξέταση ξεκίνησε στις 9 το πρωί.

Στις 10:10 το πρωί καταγράφηκαν οι πρώτες αποχωρήσεις υποψηφίων από τις αίθουσες εξέτασης.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων περιόδευσαν χθες σε τέσσερα εξεταστικά κέντρα του νομού: στο 7ο, 5ο, 1ο και 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Στο τελευταίο έγινε και ο απολογισμός της πρώτης ημέρας των εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Αρετή Τζανετοπούλου, ο μηχανισμός λειτούργησε μεθοδικά. «Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά, όπως και οι γονείς τους, ήταν αγχωμένα. Είναι ένα σκηνικό που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», σχολίασε προτρέποντας τους μαθητές να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με αισιοδοξία.

Σχολιάζοντας ως φιλόλογος το θέμα της έκθεσης, τόνισε ότι ήταν απαιτητικό. «Μιλάει για την παιδεία και την εκπαίδευση, ένα κείμενο με απαιτήσεις αλλά νομίζω ότι οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ανταπεξήλθαν», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τρίτου εξεταστικού κέντρου Βόλου, Δημήτρης Τσουλκανάκης, σημείωσε ότι το κείμενο ήταν μεν απαιτητικό, αλλά δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες. «Τα θέματα ήταν για έναν μέσο μαθητή, στοιχειωδώς προετοιμασμένο για τις εξετάσεις», τόνισε ο κ. Τσουλκανάκης.

Τέλος, η υποδιευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Βόλου και γραμματέας του εξεταστικού κέντρου, Ελένη Σαμαρά, αναφέρθηκε στην ομαλή διαδικασία αλλά και στην αγωνία που έχουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, που ζουν όλον τον χρόνο τον αγώνα των μαθητών τους.

Χαμογελαστοί οι υποψήφιοι

Χαμογελαστοί εξέρχονταν από τις αίθουσες εξέτασης οι υποψήφιοι, που κλήθηκαν να γράψουν έκθεση με θέμα «Παιδεία και Εκπαίδευση».

«Τα θέματα ήταν εύκολα. Ουσιαστικά μας ζητήθηκε να γράψουμε νέους τρόπους εκπαίδευσης στα σχολεία και να υποστηρίξουμε ότι τα σχολεία είναι φορείς παιδείας και εκπαίδευσης», σχολίασε ο Γιάννης.

«Το θέμα ήταν σχετικά εύκολο. Οι πιο πολλοί το περίμεναν, ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας», σχολίασε ο Γιάννης Ακριβογιάννης.

«Θεωρώ ότι το θέμα ήταν εύκολο για μένα που έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και μπόρεσα να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις», είπε από την πλευρά της η 22χρονη Χριστίνα Κουφού, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Η 22χρονη αποφάσισε να ανέβει ξανά τον Γολγοθά των πανελλαδικών ελπίζοντας στην είσοδό της σε μία ακόμη σχολή των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Εξετάσεων συνέχεια

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίστηκαν σήμερα με τους υποψηφίους να ΕΠΑΛ να εξετάζονται στο μάθημα των Μαθηματικών (Αλγεβρα).

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων. Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, και στο μάθημα των Μαθηματικών οι υποψήφιοι των ομάδων προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου