ΤΟΠΙΚΑ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι

σκληραίνουν-τη-στάση-τους-οι-ευρωπαίο-851206

Ρύθμιση για την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν εξαιτίας του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου εγκρίθηκε χθες στο Λουξεμβούργο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Οι κυρώσεις στοχεύουν σε άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στο πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο ευρωπαϊκός κατάλογος, ο οποίος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα πέραν αυτών τα οποία αφορούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η παραπάνω ρύθμιση και η κοινή πολιτική θέση άνοιξαν το δρόμο για να συμπεριληφθούν και άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων που απαγορεύεται να επισκεφθούν τις χώρες της ΕΕ και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει.
Μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το Ιράν θέλει να παραμείνει στη συνθήκη για τη μη διασπορά των πυρηνικών και θα αντισταθεί ειρηνικά στις όποιες κυρώσεις του ΟΗΕ.
«Μέχρι σήμερα οι δραστηριότητές μας ήταν μέσα στο πλαίσιο των νόμων. Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό. Δε θέλουμε να εγκαταλείψουμε το πλαίσιο των νόμων» είπε ο Αχμαντινετζάντ απαντώντας στην ερώτηση εάν το Ιράν θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συνθήκη.
Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις κάλεσε το Ιράν να συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη για το Ιράκ, τον επόμενο μήνα, δηλώνοντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times πως θα ήταν μία «χαμένη ευκαιρία» εάν η Τεχεράνη αρνηθεί να παρευρεθεί.
Στη συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, η Ράις αρνείται επίσης πως η πολιτική του Τζορτζ Μπους για το Ιράν προσανατολίζεται στην «αλλαγή του καθεστώτος».
«Η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι η πολιτική των ΗΠΑ. Πολιτική μας είναι να υπάρξει αλλαγή στην συμπεριφορά του συγκεκριμένου καθεστώτος» τόνισε.
«Θα είναι μία χαμένη ευκαιρία εάν δεν συμμετάσχει, όμως αυτό εναπόκειται στην ιρανική κυβέρνηση», τόνισε η Ράις για τη διεθνή συνάντηση που θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος, και θα συμμετάσχουν χώρες όπως η Συρία, η Τουρκία κι οι ΗΠΑ.
«Είναι πολύ σαφές στο πακέτο των προτάσεων που έχουν προσφερθεί πως δίνονται κάποιες πιθανότητες για οικονομικό και πολιτικό διάλογο, ακόμη και προνομιακό. Ξεπεράσαμε τις αντιρρήσεις μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ώστε να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα το Ιράν. Πιστεύω πως οι θέσεις της Αμερικής είναι πολύ σαφείς» προσέθεσε.
Αναφορικά με τη Συρία, η Ράις δηλώνει μόνο ότι «έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία. Και δεν είναι ότι έχουμε αλλεργία στις συνομιλίες με κάποια χώρα».
ο Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης την Τετάρτη στην Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Fars.
Ραντεβού Σολάνα – Λαριτζανί

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αλί Λαριτζανί και ο Χαβιέρ Σολάνα θα συναντηθούν την Τετάρτη στην Τουρκία, αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων.
Πάντως, ο Λαριτζανί κάλεσε τη Δευτέρα τον Χαβιέρ Σολάνα να μη θίξει το επίμαχο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου κατά την επικείμενη συνάντησή τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Ο Χ.Σολάνα «δεν θα έπρεπε να αναφερθεί σε προϋποθέσεις κατά τις νέες συνομιλίες», δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.
Οι συνομιλίες που προγραμματίζονται για την Τετάρτη στην Τουρκία αποσκοπούν στην επανάληψη του διαλόγου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επί τη βάσει των προτάσεων συνεργασίας που έχει διατυπώσει η τελευταία προς την ιρανική κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Νέες προϋποθέσεις συνεπάγονται νέες αξιώσεις και επομένως νέες πρωτοβουλίες» είπε ο Λαριτζανί χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η συνάντηση Σολάνα-Λαριτζανί θα είναι η πρώτη από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, μετά την άρνηση της Τεχεράνης να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Ιράν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες τις προηγούμενες ημέρες με τους Λαριτζανί και Σολάνα για το θέμα.
Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μετά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου