ΤΟΠΙΚΑ

Ο ναυαγοσώστης που έσωσε λουόμενη από βέβαιο πνιγμό

ο-ναυαγοσώστης-που-έσωσε-λουόμενη-από-821135

Παρ΄ ολίγον να πνιγεί χθες γύρω στις 11 το πρωί μία 80χρονη γυναίκα που έκανε το μπάνιο της στη Νέα Αγχίαλο. Η ηλικιωμένη, άγνωστο για ποιο λόγο, αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ κολυμπούσε και άρχισε να καταπίνει νερό. Ευτυχώς, λουόμενοι την αντιλήφθηκαν έγκαιρα και κάλεσαν σε βοήθεια.

Ο ναυαγοσώστης στη Νέα Αγχίαλο έσπευσε να βοηθήσει τη γυναίκα. Βούτηξε γρήγορα στο νερό και κατάφερε να βγάλει την ηλικιωμένη από τη θάλασσα, παρότι εκείνη βρισκόταν μακριά από την ακτή, έξω από τα όρια ευθύνης του ναυαγοσώστη, στα 300 δηλαδή μέτρα από τη βάση του.

Στο μεταξύ, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατέφθασε στον τόπο και το πλήρωμα παρείχε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, με τους επισκέπτες της παραλίας να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες διάσωσης. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με τις αισθήσεις της στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και στη συνέχεια εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου παραμένει νοσηλευόμενη, καθώς κατάπιε πολύ νερό.

Με τη γρήγορη παρέμβασή τους, ο ναυαγοσώστης και το ΕΚΑΒ έσωσαν την ηλικιωμένη από βέβαιο πνιγμό. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον ναυαγοσώστη και μίλησε μαζί του.

«Έτρεξα αμέσως με το φαρμακείο, καθώς τέσσερις λουόμενοι που ήταν κοντά, μου έκαναν νόημα. Είδα ότι η γυναίκα είχε σφυγμό και αναπνοή. Την έβγαλα έξω από τη θάλασσα και με τη βοήθεια λουόμενων την τοποθετήσαμε σε θέση ανάνηψης», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Τύμπας.

Ο ναυαγοσώστης επισημαίνει ότι οι λουόμενοι -και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι- θα πρέπει να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να μην απομακρύνονται από την ακτή και τη βάση του ναυαγοσώστη. «Καλό είναι να μην πηγαίνουν μόνοι για μπάνιο και να συνοδεύονται από παρέα», πρόσθεσε.

Ο ναυαγοσώστης βρίσκεται εγκατεστημένος στη Νέα Αγχίαλο από αρχές Ιουνίου. Στην αρχές του τρέχοντος μηνός και μέχρι τα μέσα Ιουνίου -που ορίζεται ως μεταβατική περίοδος- όλοι οι δήμοι που έχουν παραλίες χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες, οφείλουν να έχουν προχωρήσει σε πρόσληψη και εγκατάσταση ναυαγοσωστών. Ο Δήμος Βόλου εγκατέστησε ήδη ναυαγοσώστες, όπως και ο Δήμος Αλμυρού.

Εντούτοις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν συνέβη το ίδιο και με τους άλλους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας που είναι αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμοι Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου συνεχίζουν ακόμη τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την πρόσληψη.

Όμως, εάν δεν υπήρχε ναυαγοσώστης στη Νέα Αγχίαλο τι θα συνέβαινε; Επισημαίνεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, που ειδοποιήθηκε για τον παρ’ ολίγον πνιγμό, συνεχίζει την προανάκριση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου