ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 25% στα έσοδα από το παγκάρι

μείωση-25-στα-έσοδα-από-το-παγκάρι-851206

Εμφανή είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στα έσοδα των ναών της Μητροπολιτικής περιφέρειας, όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα παρατηρείται μείωση της τάξης του 20-25%. Οι ανάγκες των ναών της Μητροπολιτικής περιφέρειας αυξάνονται παράλληλα διαρκώς συνεπεία της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει αρκετούς συμπολίτες, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην πώληση κεριών ή στη δισκοφορία, η οποία εμφανίζει, όπως προαναφέρθηκε, αισθητή μείωση. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας χθες στους εκπροσώπους των ΜΜΕ με αφορμή την εορταστική περίοδο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «καλύπτονται τα έξοδα και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των ενοριών» παρά την αισθητή μείωση των εσόδων από το παγκάρι. Παράλληλα όμως ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι είναι σημαντική η στήριξη του κόσμου στο κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας και ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπάρχει θετική ανταπόκριση στον έρανο της αγάπης, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια.

«Είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο έρανος κυμαίνεται σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός νιώθει την ανάγκη να συμπαρασταθεί και εμπιστεύεται το έργο που κάνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στις ενορίες. Όταν μια ενορία έχει έμπρακτο φιλανθρωπικό έργο, όπως είναι το Σπίτι Γαλήνης, οι άνθρωποι συμπαραστέκονται και μπορεί μεν να μειώνονται τα έσοδα στο παγκάρι, στην κηροπωλησία ή στη δισκοφορία, αλλά δεν σταματάει να βοηθάει το Σπίτι Γαλήνης» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας.

Οι παραπάνω επισημάνσεις δίνουν το στίγμα της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί και έχει κινητοποιήσει ανάλογα το έμψυχο δυναμικό της Μητρόπολης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος «ήδη υποδεχόμαστε τους πρώτους αστέγους μέσω των δομών που δημιούργησε ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Εσταυρωμένος». Ηδη λειτουργούν, προσθέτει ο ίδιος, δύο σημεία και παράλληλα ετοιμάζεται και τρίτος χώρος υποδοχής αστέγων, ενώ επεκτείνουμε επίσης την τράπεζα ρουχισμού στην οδό Γαλλίας, που θα λειτουργεί πλέον σε καθημερινή βάση». Ο Σεβασμιώτατος τόνισε παράλληλα ότι «αυτή την στιγμή μπορούμε να υποδεχτούμε 15 περίπου άτομα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πλυθούν και να ντυθούν εξ ολοκλήρου» σημειώνοντας παράλληλα το σημαντικό έργο που επιτελείται προς όφελος των αποφυλακισθέντων, με πρωτοβουλία πάντα του «Εσταυρωμένου».

Σε ό,τι αφορά στο διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στη στελέχωση της κοινωνικής υπηρεσίας με πρόσωπα που γνωρίζουν το αντικείμενο πάνω στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανταποκρινόμαστε με χρήματα, με δέματα και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που προκύπτουν εκτάκτως, συνδράμοντας και στην αποπληρωμή του ρεύματος ή του νερού, όπου υπάρχει πρόβλημα». Ανάλογη είναι η πρωτοβουλία προσφοράς φαγητού στους έχοντες ανάγκη και όπως τονίζει ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας «στα χωριά έχουμε δώσει την ιδέα να καλύπτουν οικογένειες τις ανάγκες κάποιων ανθρώπων και αρχίζει και εφαρμόζεται. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Ιγνάτιος, αναλαμβάνει μια οικογένεια κάθε μέρα να μαγειρέψει τρεις μερίδες φαγητό επιπλέον και ο ιερέας να τις δώσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη». Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, η προσφορά γίνεται διακριτικά, προκειμένου «να διασώσουμε την αξιοπρέπεια των οικογενειών» σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Ιγνατίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου