ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ενταση-στο-περιφερειακό-συμβούλιο-821859

Οι επερωτήσεις για την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκιστική αντίληψη, τονίζοντας ότι «φέρνουν θέματα στο συμβούλιο, για τα οποία υπεύθυνη να δώσει λύση είναι η κυβέρνηση και όχι η Περιφέρεια», ενώ η αντιπολίτευση ανταπάντησε κάνοντας λόγο για ολιγωρία.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα του RDF.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη είχε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Δρόμοι Ανατροπής, κ. Σταμπουλής. Ο περιφερειακός σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι οι έλεγχοι στην ΑΓΕΤ δεν έγιναν σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, επικαλούμενος τη συζήτηση που έγινε στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας, ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια εξέφρασε την αντίθεσή της στην καύση του RDF.

«Εγώ ήμουν από την αρχή αντίθετος στα παραπάνω. Όλα αυτά τα ξεχνάτε εσείς και ο κ. Πουλάκης που είστε στο κουβέρνο της Αθήνας. Εμείς ζητήσαμε να σταματήσει να καίει η ΑΓΕΤ. Δεν κάναμε καμία συμφωνία με το υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε τον περιφερειακό σύμβουλο να απευθυνθεί στο υπουργείο που είναι αρμόδιο για την αδειοδότηση.

Συνεχίζοντας την κριτική στο πρόσωπο του κ. Σταμπουλή, ο κ. Αγοραστός θύμισε ότι ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει «στον φορέα που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, στο ΤΑΙΠΕΔ», και συνεχίζοντας τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Σταμπουλή: «Εάν με έβαζαν υπεύθυνο πώλησης της δημόσιας περιουσίας, θα προτιμούσα να αυτοκτονήσω. Το ίδιο ισχύει και για τα μνημόνια που δεν σχίστηκαν ποτέ, παρά τις λαϊκιστικές υποσχέσεις ημετέρων», συνέχισε ο περιφερειάρχης, που θίγοντας και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, τόνισε ότι με την πώληση συμφωνεί και ο κ. Σταμπουλής.

Νέος έλεγχος στην ΑΓΕΤ

Από την πλευρά της, η κ. Κολυνδρίνη ενημέρωσε ότι όταν βγουν τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων στην ΑΓΕΤ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου -παρόντων και των επιθεωρητών περιβάλλοντος του Δημόκριτου- ενώ θα γίνει και νέα λήψη δείγματος από παρακείμενη περιοχή από την ΑΓΕΤ, προκειμένου να ελεγχθεί εάν υπάρχουν διοξίνες στο έδαφος.

«Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό πήραμε την ακραία εκδοχή στις μετρήσεις μας» επισήμανε με τη σειρά του ο κ. Αγοραστός.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν παρόντες και μέλη της Επιτροπής Πολιτών που πήραν τον λόγο.

Παρέμβαση έκανε και η περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ τον λόγο πήρε και η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία πρότεινε να αλλάξουν τα ποσοστά καύσης των εναλλακτικών καυσίμων.

Η εκκαθάριση της ΚΕΚΑΝΕΜ

Μεταξύ άλλων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας συζητήθηκε η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΚΕΚΑΝΕΜ, η οποία εγκρίθηκε μόνο από τους περιφερειακούς συμβούλους της ομάδας πλειοψηφίας, καθώς η Θεσσαλών Συμπολιτεία ψήφισε λευκό, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις αντιτάχθηκαν.

Η κ. Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι η εκκαθάριση αφορά σε οφειλές 303.179 ευρώ σε Δ.Ο.Υ. και ΙΚΑ, και επισήμανε ότι για τις υπόλοιπες οφειλές, οι οποίες είναι άνω των 2 εκατ. ευρώ, οι δικαστικές αποφάσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν τελεσιδικήσει. Επισημαίνεται ότι όλοι οι υπάλληλοι της πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ έχουν ενσωματωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Επισημαίνεται ότι για το θέμα εξέδωσε προχθές ανακοίνωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, εκφράζοντας αντίθεση στη μερική και όχι συνολική αποδοχή της εκκαθάρισης.

«Εκφράζουμε την απορία μας για το γεγονός ότι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός, του οποίου ο ρόλος είναι να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, αφήνει και πάλι απλήρωτους τους εργαζόμενους αλλά και τους υπόλοιπους πιστωτές και ζητάμε να ανταποκριθεί άμεσα και να κάνει αποδεκτή την ολική εκκαθάριση της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας «το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν προβλέψει την ενίσχυση των προϋπολογισμών των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αποκλειστικά για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, ενώ για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έχει δοθεί παράταση που λήγει την 30 Ιουνίου του 2018».

Η Κίτρινη Αποθήκη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία και τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης και την εγκατάσταση κέντρου επιχειρηματικής τεχνολογίας και διεπιστημονικής έρευνας, η οποία είναι προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ. Κατά της σύμβασης τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, ενώ η Αριστερή Παρέμβαση ψήφισε λευκό.

Τέλος, για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έγινε γνωστό ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 830.000 ευρώ για την αναβάθμιση των αθλητικών δομών στον Βόλο και συγκεκριμένα 250.000 ευρώ για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στη Νεάπολη, 250.000 ευρώ για το ΕΑΚ Βόλου και 329.000 ευρώ για το γήπεδο «Μαγουλάς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου