ΤΟΠΙΚΑ

Στη μάχη των Πανελλαδικών 1.785 υποψήφιοι της Μαγνησίας

στη-μάχη-των-πανελλαδικών-1-785-υποψήφιοι-822679

Πρεμιέρα πανελλαδικών με το μάθημα των Νέων Ελληνικών μεθαύριο Πέμπτη 7 Ιουνίου για τους 321 υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων, και με το μάθημα Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τους 1.464 υποψηφίους των γενικών λυκείων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τη γραπτή δοκιμασία την επόμενη ημέρα Παρασκευή 8 Ιουνίου. Στην τελική ευθεία πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων όμως… το Υπουργείο Παιδείας έως και χθες δεν είχε αποστείλει το σύνολο των εγκυκλίων με τις απαιτούμενες οδηγίες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το μεσημέρι 120 μέλη των λυκειακών επιτροπών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων και τα μέλη από τα νησιά των Βορείων Σποράδων που συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημερώθηκαν για όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που διέπουν τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων.

Η Δρ. Πηνελόπη Αλεξία Αβαγιανού αναφέρθηκε στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους των υποψηφίων δίνοντας πρακτικές συμβουλές και οδηγίες στα μέλη των επιτροπών, που κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με υπερβολικά αγχωμένους υποψηφίους, που φθάνουν ακόμη και να λιποθυμήσουν στα εξεταστικά κέντρα.

Η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων, Ρηγώ Φασουράκη, κάλυψε το κενό της απουσίας εγκυκλίων για διαδικαστικά θέματα που αφορούν στους επιτηρητές, από το πώς γίνεται η διανομή των θεμάτων μέχρι και πώς επικολλάται το μαύρο αυτοκόλλητο στα τετράδια εξέτασης των υποψηφίων, ενώ η προϊσταμένη οικονομικών της Δ.Δ.Ε. Ελένη Μπέα αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα των πανελλαδικών και τις αμοιβές των συμμετεχόντων στις εξετάσεις.

Στον σωστό σχεδιασμό και στη σωστή προετοιμασία για την πρόληψη εκτάκτων καταστάσεων αναφέρθηκε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Χωρίς κινητά

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον «πονοκέφαλο» που συνιστά κάθε χρόνο η πρακτική των υποψηφίων να παίρνουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. «Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να φέρνουν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μηδενισμού του γραπτού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενες χρονιές απασχολούνταν έως και δύο μέλη των επιτροπών για τη… φύλαξη των κινητών των υποψηφίων, ενώ κατά το παρελθόν δεν έλειψαν και περιπτώσεις απώλειας συσκευών. Φέτος οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα κινητά, ούτε καν κλειστά στις τσάντες και στις τσέπες τους.

Οδηγίες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν για τα ΓΕΛ την Παρασκευή 8 Ιουνίου με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν στις 19 του μήνα, ενώ στα ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 7 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και θα ολοκληρωθούν στις 21 του μήνα. Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα δοθούν από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο εξεταστικό κέντρο στις 8 το πρωί, έχοντας μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου και εφοδιασμένοι με δύο στυλό ανεξίτηλης γραφής χρώματος μαύρου ή μπλε, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκάλι με νερό ή αναψυκτικό.

Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, σημειώσεις, διορθωτικό, υπολογιστικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, γιατί αυτό συνεπάγεται μηδενισμό του γραπτού.

Επίσης δεν πρέπει να τσαλακώνουν ή να διπλώνουν το τετράδιό τους και να προσέξουν να μη γράψουν το όνομά τους ή κανένα άλλο διακριτικό σημάδι σε κανένα σημείο του τετραδίου. Τέλος μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρόχειρο τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου τους δηλώνοντάς το με τη λέξη «πρόχειρο».

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε συνολικά 23 εξεταστικά κέντρα και είναι τα εξής: 1ο, 2ο 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο , 8ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και τα γενικά λύκειαΑγριάς, Αργαλαστής, Ζαγοράς, Τσαγκαράδας, Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Στο 2ο ΓΕΛ Βόλου εξετάσεις θα δώσουν και οι υποψήφιοι του Εσπερινού Λυκείου, στο 7ο ΓΕΛ Βόλου θα δώσουν οι υποψήφιοι του Μουσικού, στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας θα δώσουν εξετάσεις και οι μαθητές του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου Βόλου – Προμηθέας, στο ΓΕΛ Βελεστίνου θα υπαχθούν και οι υποψήφιοι του ΓΕΛ Καναλίων και στο ΓΕΛ Αργαλαστής θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές των λυκειακών τάξεων Τρικερίου.

Εκτός από τους μαθητές, στη «μάχη» των πανελλαδικών κατέρχονται ως μέλη εξεταστικών επιτροπών επιτηρητές περί τα 800 άτομα, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό.

Γραμμή υποστήριξης υποψηφίων

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ανακοινώθηκε η λειτουργία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων.

Η γραμμή θα λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας,

για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από 8-6-2018 έως και 19-6-2018. Το κέντρο θα καλύπτεται εφημεριακά από 3 ψυχολόγους (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410611002).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου