ΤΟΠΙΚΑ

Αποστολή του Πανεπιστημίου στην Κένυα για την παροχή ιατρικής βοήθειας

αποστολή-του-πανεπιστημίου-στην-κένυ-823304

Το πολυετές Ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην μακρινή Αφρική, στο πεδίο της προσφοράς ιατρικής βοήθειας, αλλά και κοινωνικών δομών, παράλληλα με το ενδιαφέρον καθηγητών και φοιτητών Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπογραμμίστηκε σε χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο. Οι ομιλητές μετέφεραν στους παριστάμενους τις εμπειρίες τους, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον συντονιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική Εκκλησία.

Το Ιδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Μητρόπολης Δημητριάδος, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Λουκά του Ιατρού, διοργάνωσε την παραπάνω ημερίδα, με θέμα «Η Ιατρική στο χώρο της Ιεραποστολής στην Αφρική».

Ομιλητές ήταν ο Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης και ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Γλυκοφιλούσης του Πνευματικού Κέντρου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος, στο τέλος της ημερίδας, ευλόγησε τις ιατρικές στολές.

Με αφορμή την χθεσινή ημερίδα, ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, προκειμένου ο Βόλος και η Μητρόπολη Δημητριάδος με τους «Λειτουργούς υγείας αγάπης» να λάβουν συντονιστικό ρόλο στις ιατρικές παροχές και υπηρεσίες στην Αφρική, υπό το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Σημαντική είναι η παρουσία καθηγητών και φοιτητών από τη Ιατρική σχολή της Λάρισας, οι οποίοι θα έχουν μια πρώτη επαφή με την Αφρική τον Σεπτέμβριο» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Συγκλονιστικές εικόνες μετέφεραν, εξάλλου, στο ακροατήριο οι δύο ομιλητές, αρχής γενομένης από τον Αρχιμ. Εφραίμ Παναούση, ο οποίος μίλησε για τα ξυπόλητα παιδιά, την χώρα με το πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής, όπου δεν συναντάει κανείς ηλικιωμένους στους δρόμους, τις μητέρες που εργάζονται σκληρά, σκάβουν κουβαλώντας πάντα στην πλάτη τους ένα μωρό. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν πολύ εύκολα λόγω της έλλειψης φαρμάκων και της απουσίας ιατρείων και γιατρών» είπε ο π. Εφραίμ, ο οποίος σημείωσε, παράλληλα, ότι «όλα όσα έχεις δει σε ντοκιμαντέρ γίνονται σπίτι σου, είναι το φόντο στο οποίο θα ζήσεις». Οι προσπάθειες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής μετρούν ήδη οχτώ δεκαετίες στην μακρινή Αφρική, όπως ανέφερε ο ομιλητής, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος.

Εξίσου συγκλονιστικά ήταν όσα εξιστόρησε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στις πολύχρονες ιατρικές αποστολές στην Ουγκάντα, στην Καμπάλα και στην Τανζανία. «Οταν πήγαμε οι συνθήκες ήταν άθλιες, κυριολεκτικά παθαίνεις πολιτιστικό σοκ. Σιγά – σιγά έχει βελτιωθεί η εικόνα. Στις πόλεις είναι καλύτερη η κατάσταση και στα χωριά υπάρχει μια βελτίωση, τουλάχιστον από στοιχειώδεις υγειονομικές αρχές, όπως είναι η τουαλέτα και όχι πλέον τα χωράφια, το θάψιμο των νεκρών που γίνεται σε νεκροταφεία και όχι στην αυλή του σπιτιού και άλλοι στοιχειώδεις κανόνες» είπε. Η μείωση των κρουσμάτων ειντς έχει επίσης μειωθεί στην Αφρική κι όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από το κράτος, τις αποστολές και τους διεθνείς οργανισμούς. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, το έργο συνεχίζεται σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ομογενείς, οι οποίοι στηρίζουν το επίπονο έργο που επιτελείται στην Αφρική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου