ΤΟΠΙΚΑ

Μετ΄ εμποδίων οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

μετ΄-εμποδίων-οι-εξετάσεις-για-δίπλωμ-823312

Μετ΄ εμποδίων οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης ΙΧ και δικύκλων. Οι εκπαιδευτές οδηγοί του Ν. Μαγνησίας αποφάσισαν να μην παρίστανται στις εξετάσεις οδήγησης την πρώτη εβδομάδας του Ιουνίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας της ρευστότητας που επικρατεί εν όψει των επικείμενων αλλαγών στη νομοθεσία που αφορά στην εκπαίδευση- εξέταση των υποψηφίων οδηγών.

«Σε μια κατάσταση απραγίας από το 2016 έως και σήμερα οι εκπαιδευτές οδηγών Ν. Μαγνησίας καθώς και οι πολίτες που επιθυμούν να αποκτήσουν ή να επεκτείνουν το δίπλωμα οδήγησης τους, βιώνουν μια κατάσταση χωρίς τέλμα. Από την άλλη οι νομοθέτες και τα σωματεία υπαλλήλων εξεταστών(πανελλαδικά) με τις αποχές τους από τις εξετάσεις έχουν φέρει την κατάσταση σε μη βιώσιμα επίπεδα για τις σχολές οδηγών» σημειώνει το τοπικό σωματείο εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών.

Σύμφωνα με το σωματείο από το 2016 έως σήμερα οι μαθητές που μπορούν να εξυπηρετούνται για εξετάσεις στον Ν. Μαγνησίας είναι ένας με δύο ανά εκπαιδευτή (πολύ λίγες φορές τρεις υποψήφιοι ανά εκπαιδευτή) ενώ κάποιες φορές υπάρχουν εκπαιδευτές οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν υποψήφιο για εξετάσεις (οι αριθμοί αφορούν τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό εξετάσεων οδήγηση).

«Αποτέλεσμα αυτού- όπως σημειώνει το σωματείο- είναι η δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες όσο αφορά την καθυστέρηση των υποθέσεων τους και πολλές φορές η δημιουργία προστριβών με τους εκπαιδευτές έχοντας μετατρέψει έναν ολόκληρο κλάδο σε σάκο του μποξ.

Μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, οι εξεταστές εκτιμούν πως ήταν απλά «μικρές ανάσες λίγο πριν τον πνιγμό τους» όπως λένε για αυτό και αποφάσισαν να αντιδράσουν.

Ριζικές αλλαγές στα διπλώματα

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων φέρνει ριζικές αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης διπλώματος οδήγησης. Παράλληλα προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ και απαγόρευση επανεξέτασης από έξι μήνες έως τρία χρόνια, για υποψηφίους που θα υποπέσουν σε παραβάσεις σχετιζόμενες με τις άδειες οδήγησης. Με οριστική αφαίρεση άδειας κινδυνεύουν εκπαιδευτές και σχολές οδηγών.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει χρήση ψηφιακών και οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης, τήρηση σχετικού αρχείου αλλά και συνεχείς ελέγχους και επιθεωρήσεις όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εκπαιδευτές θα παραχωρούν προσωρινά τη χρήση των οχημάτων για τη διενέργεια των εξετάσεων και κάθε εκπαιδευτικό όχημα θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου.

Επιπλέον, εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο που θα απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών σε αδιάλειπτη σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου.

Τόσο η θεωρητική εξέταση όσο και η δοκιμασία προσόντων θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και θα καταγράφονται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα σε θεωρητική εξέταση και εφόσον επιτύχει θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια που θα διεξάγονται την ίδια ημέρα. Στο πρώτο στάδιο θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία) και μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία ο υποψήφιος θα εξετάζεται σε δεύτερο στάδιο των ειδικών δοκιμασιών.

Ωστόσο, εάν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, υποχρεωτικά θα πρέπει να επανεξεταστεί στο πρώτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου