ΤΟΠΙΚΑ

Μικροί αγρότες εν δράσει στην «Κιβωτό του Κόσμου»

μικροί-αγρότες-εν-δράσει-στην-κιβωτό-823320

Πρωτοποριακή δράση με ευεργετικές προεκτάσεις για τα παιδιά είναι το γεωργικό σχολείο που λειτουργεί στην «Κιβωτό του κόσμου» στο Διμήνι και τους δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Τα προϊόντα που διατέθηκαν προς πώληση στο μπαζάρ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας για την ενίσχυση της «Κιβωτού», είναι καρποί της παραπάνω δράσης που αγκαλιάζεται με ενθουσιασμό από τα παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Μαρτίνη, υπεύθυνη της δομής που λειτουργεί στο Διμήνι, ανέφερε ότι το μικρό γεωργικό σχολείο που λειτουργεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, με αγροτικά και κτηνοτροφικά.

Οραμα του π. Αντωνίου, εμπνευστή και δημιουργού της «Κιβωτού του κόσμου», είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται, να έχουν ποιότητα ζωής και να έρχονται σε επαφή με όλα τα ωραία πράγματα που υπάρχουν γύρω τους.

Καλλιεργούν βότανα και αρωματικά, το αμπέλι, τις ελιές, έρχονται σε επαφή με τα ζώα, τη φύση, την ηρεμία του τοπίου που τα περιβάλλει και συμμετέχουν σε διαδικασία παρασκευής γλυκών του κουταλιού και άλλων προϊόντων μαζί με τους εθελοντές, βιώνοντας τη χαρά της δημιουργίας.

Στόχος του γεωργικού σχολείου, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του σπιτιού των παιδιών, είναι να προσφέρει στα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τα ζωάκια και τη φύση την ηρεμία που χρειάζονται, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην καθημερινότητά τους. Μέσα από αυτή τη θεραπευτική διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να νιώθουν το αίσθημα της προσφοράς και να αποκτούν σημαντικές αρετές όπως είναι ο σεβασμός, η υπομονή, η επιμονή και η εργατικότητα.

Παράλληλα, τα παιδιά, μέσα από την εκπαίδευσή τους, κατευθύνονται σε επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, μαθαίνοντας ευχάριστα και δημιουργικά βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής, τα οποία τους προσφέρουν τη δυνατότητα να λάβουν σημαντικά ερεθίσματα και δεξιότητες, πολύτιμά αγαθά που θα τους εξασφαλίσουν μελλοντικά ένα επάγγελμα ώστε να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Δεκατρία εργαστήρια

Το γεωργικό σχολείο αποτελείται από 13 εργαστήρια, και με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Όλα τα εργαστήρια διαθέτουν σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ το κτήμα περιλαμβάνει ελαιώνα, αμπελοκαλλιέργεια, θερμοκήπιο και οπωρώνα.

Στο ελαιοτριβείο, ειδικότερα, σε όλη την καλλιεργητική περίοδο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το ευλογημένο δένδρο της ελιάς. Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει ένα δένδρο για το οποίο θα έχει την ευθύνη της ανάπτυξής του.

Στο τυροκομείο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν στο παραδοσιακό επάγγελμα του τυροκόμου. Η εκπαίδευσή τους αφορά την παρασκευή λευκών και κίτρινων τυριών, γιαουρτιού, γαλοτυριού, μυζήθρας και βουτύρου.

Με την αμπελοκαλλιέργεια τα παιδιά αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις στο κλάδεμα, το βλαστολόγημα, το κορφολόγημα και σε όλες τις άλλες απαιτήσεις της καλλιέργειας, από τη συγκομιδή του σταφυλιού μέχρι και τη διαδικασία του τρύγου. Στο οινοποιείο, αντίστοιχα, πραγματοποιείται η επεξεργασία του σταφυλιού για την παραγωγή μούστου και οίνου. Επίσης, οι ποσότητες είναι αρκετές για την παραγωγή σταφίδας, χυμού σταφυλιού και ξυδιού.

Τα παιδιά ασχολούνται με την καλλιέργεια, υιοθετούν κομμάτια γης σε ομάδες και είναι υπεύθυνα για την καλλιέργεια και την παραγωγή κηπευτικών όπως λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, πατάτα, καρπούζι, φράουλές και πολλά άλλα ανάλογα με την καλλιεργητική περίοδο.

Ακόμη, μαθαίνουν να εφαρμόζουν τεχνικές δενδροκομίας, όπως και να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα είδη των οπωροφόρων δένδρων. Τα φρούτα των δένδρων έπειτα από τη συγκομιδή τους καταναλώνονται νωπά ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδας ή κομπόστας.

Ο κήπος με τα αρωματικά φυτά – βότανα περιλαμβάνει ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, χαμομήλι, δυόσμο, λουίζα, λεβάντα, μέντα. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, όπως επίσης και αποξηραμένα για την παραγωγή αφεψημάτων.

Το γεωργικό σχολείο διαθέτει επίσης ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου φυλάσσονται διαφορετικά είδη και ποικιλίες φυτών, παραδοσιακό υδροκίνητο πετρόμυλο όπου τα παιδιά, αφού επεξεργαστούν το σιτάρι, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην παράδοση, παράγουν αλεύρι, το οποίο μας δίνει το ψωμί, τον τραχανά κτλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου