ΤΟΠΙΚΑ

Το περιβάλλον στην Ελλάδα

το-περιβάλλον-στην-ελλάδα-851206

Αρνητικός καταγράφεται συνολικά ο απολογισμός για το 2006 της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα, σε κείμενο ανάλυσης που παρουσίασε το ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2007 (Hκατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα – Μια κριτική ματιά της χρονιάς που πέρασε). Η συνολική εικόνα σχετικά με την εθνική πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος ακυρώνει κάθε προσπάθεια εδραίωσης ενός σύγχρονου, αναπτυξιακού και ποιοτικού εθνικού προφίλ..

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Κώστας Καρτάλης, «αν και κάποια θετικά βήματα καταγράφηκαν στη χρονιά που πέρασε, η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος κρίνεται συνολικά μετεξεταστέα. Δυστυχώς χάθηκε και το 2006 πολύτιμος χρόνος και διαμορφώνονται καταστάσεις που δύσκολα θα είναι αναστρέψιμες. Αυτό που ισχυροποιήθηκε μέσα στο 2006 ως προς το περιβάλλον, είναι η έλλειψη εθνικού περιβαλλοντικού προσανατολισμού και η αντίληψη από πλευράς κυβέρνησης ότι το περιβάλλον είναι ο φτωχός συγγενής της ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού αλλά και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων δημιουργεί και νέα προβλήματα που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, καθώς αναπτύσσονται κινήματα πολιτών εναντίον των νέων ρυθμίσεων που ουσιαστικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά θετικά βήματα αναφέροντας ως παράδειγμα την κινητοποίηση των κατοίκων της Σερίφου και το όλο ζήτημα που έχει παρουσιαστεί.» Αναφορικά με τα απορρίμματα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση καθυστερεί σε μια προσπάθεια να «στείλει» το όλο θέμα για μετά τις εκλογές».

Η ανάλυση επικεντρώνεται σε εκείνα τα ζητήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ζητήματα προτεραιότητας σε α) διεθνές επίπεδο όπως η κλιματική αλλαγή, β)ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ο ενεργειακός σχεδιασμός, η προστασία βιοποικιλότητας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και γ) εθνικό επίπεδο όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση:
α. Καταγράφεται απόκλιση της Ελλάδας από το στόχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
β. Απουσιάζει μία συντονισμένη πολιτική για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Η Ε.Ε. συνεχίζει τη νομική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας ως αποτέλεσμα και της μη πλήρους ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο
γ. Διαπιστώνεται ότι το τελευταίο έτος δε σημειώθηκε πρόοδος αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς δεν δόθηκαν κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να απεγκλωβιστεί από την ταφή των απορριμμάτων και να επενδύσει σε σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας
δ. Υπογραμμίζεται ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, όπως η διαχείριση των απωλειών του δικτύου, η αποκέντρωση των μονάδων παραγωγής ενέργειας, η διαχείριση της αυξανόμενης ζήτησης της πρωτογενούς ενέργειας κ.λ.π. Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι στο θέμα της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν γίνει θετικά βήματα, τα οποία αναμένονται να αξιολογηθούν ποσοτικά στο μέλλον
ε. Καταγράφεται ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός παραμένει ένα από τα αδύναμα πεδία άσκησης πολιτικής. Παρά τις όποιες δεσμεύσεις εκκρεμούν η θεσμοθέτηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων, η προστασία και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου και η επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας
στ. Σημειώνεται ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για τη μείωση του παγκόσμιου ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή πολιτική της στα θέματα προστασίας της φύσης και συγκεκριμένα στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνοπτικός Πίνακας της Περιβαλλοντικής Απόδοσης της Ελλάδας (*)
(*) Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΣΤΑΜΕ (www.istame.gr) ή από την επιστημονική συνεργάτιδα του ΙΣΤΑΜΕ Δήμητρα Μαυράκη, η οποία επιμελήθηκε της ανάλυσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου