ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη Καραμανλή με τους Περιφερειάρχες

σύσκεψη-καραμανλή-με-τους-περιφερειά-851206

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος και ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρ. Φώλιας.
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρόοδος της υλοποίησης του Γ ΚΠΣ και ο σχεδιασμός και η έναρξη του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-13.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την απόφασή του να κατευθύνει το 80% των πόρων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην ελληνική Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει ισχυρούς πόλους ανάπτυξης σε κάθε μία από τις περιφέρειες της Χώρας.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδικασίες σχεδιασμού του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-13, το οποίο εγκρίθηκε με επιτυχία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επεσήμανε πως έγινε μία επίπονη διαπραγμάτευση προκειμένου να διασφαλιστούν κονδύλια, που μαζί με τους εθνικούς πόρους θα αγγίξουν τα 36,5 δις ευρώ για την Ελλάδα.
Παράλληλα με εισηγήσεις τους οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών αξιολόγησαν θετικά τη μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά στους ρυθμούς του Γ ΚΠΣ και των άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας, δίνοντας χρονοδιαγράμματα για την έναρξη του Δ ΚΠΣ.
Ακολούθησε διάλογος, όπου οι Περιφερειάρχες με τοποθετήσεις τους παρουσίασαν τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των 13 Περιφερειών.
Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτης Γκούπας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την εξέλιξη και την πορεία υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στη Θεσσαλία.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πορεία του Γ ΠΕΠ Θεσσαλίας, το οποίο τον Μάρτιο του 2004 βρισκόταν στο 12,82%, στους δείκτες της απορροφητικότητας και το Μάρτιο του 2007 ανήλθε στο 63,55%, εξασφαλίζοντας την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών, εθνικών και ιδιωτικών κονδυλίων του Προγράμματος, συνολικού ύψους 1 δις ευρώ περίπου. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2004 οι δείκτες που αφορούν στην ενεργοποίηση των προσκλήσεων και στις εντάξεις διπλασιάστηκαν, στις συμβάσεις τριπλασιάστηκαν και στις πληρωμές πενταπλασιάστηκαν.
Παράλληλα ενημέρωσε για την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-13, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 200 περίπου φορείς της Θεσσαλίας.
Μίλησε για τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με κύρια εργαλεία τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299 και τον Πόλο Καινοτομίας Θεσσαλίας.
Τόνισε επιπλέον πως τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται, επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τη Θεσσαλία εξασφαλίζοντάς της για το άμεσο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου