ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση για τους δασικούς χάρτες έκανε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

παρέμβαση-για-τους-δασικούς-χάρτες-έκ-824447

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε για το σημαντικό ζήτημα των δασικών χαρτών, το οποίο απασχολεί χιλιάδες αγρότες. Αφορμή για την τοποθέτηση του βουλευτή στάθηκε η τροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου που εισήχθη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε τους σημαντικούς κινδύνους που προκύπτουν από την πλημμελή εφαρμογή του Π.Δ. για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ενώ όπως τόνισε, “όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση αγρόν ηγόρασε πάρα τις συνεχείς επισημάνσεις για τα προβλήματα στην εφαρμογή των δασικών χαρτών”.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε τα εξής: «Σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Φάμελλος ορθά φέρνει τροπολογία, που λύνει ορισμένα ζητήματα παρατάσεων και οικιστικών πυκνώσεων, για τους 50 δήμους που δεν έχουν καταθέσει τα σχετικά σχέδια. Παρόλα αυτά το μέγα ζήτημα που έχει προκύψει για τον αγροτικό κόσμο δεν επιλύεται.

Για αυτό το λόγο καταθέτω σήμερα μια πρόταση κύριε Υπουργέ, την οποία θα έχετε το χρόνο να μελετήσετε μέχρι την Ολομέλεια της ερχόμενης Τρίτης, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Γιατί το ζήτημα που έχει προκύψει και τείνει να θέσει εκτός επιδοτήσεων περίπου, 1,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, μπορεί να λυθεί εδώ και τώρα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος, αλλά και στο πλαίσιο του δικού σας νομοσχεδίου, χωρίς δηλαδή να κάνετε καμία πολιτική έκπτωση.

Πάρα πολλοί αγρότες από τις περιοχές που έχουν αναρτηθεί χάρτες, έχοντας ευρέα και δικαιολογημένη την πεποίθηση ότι τα κτήματα τους ανήκουν, προσέφυγαν στην Επιτροπή πρόδηλων λαθών. Εκεί υπήρξε μια βιομηχανία απορριπτική, κυρίως για ένα λόγο. Στους χάρτες που αναρτήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε το πεδίο εφαρμογής που θα υποδεχόταν τις νόμιμες πράξεις διοίκησης, εφόσον λανθασμένα ο υπουργός θεώρησε ως αποδεκτές πράξεις διοίκησης, μόνο επικοισμούς και αναδασμούς. Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι νόμιμες πράξεις διοίκησης, αλλά και οι απαλλοτριώσεις διαχρονικά και τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί μέσω αυτών. Ξέρουμε ότι οι απαλλοτριώσεις γινόντουσαν με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος επικαλούνταν πάντα το εθνικό συμφέρον και πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Επίσης, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην πρώτη φάση δεν γινόταν αποδεκτές οι νόμιμες άδειες εκχέρσωσης, παρότι το νομοσχέδιό σας το προέβλεπε. Η διοίκηση προχώρησε σε μια βιομηχανία απορρίψεων, κυρίως για τυπικούς λόγους. Στις νέες προκηρύξεις για ανάρτηση χαρτών που έχετε κάνει κύριε Υπουργέ, για το υπόλοιπο της χώρας υπάρχει το πεδίο εφαρμογής, το 28 συγκεκριμένα, όπου οι αγρότες μπορούν να καταθέσουν τα έγγραφα των νόμιμων πράξεων διοίκησης και έτσι να δικαιωθούν, είτε στην Επιτροπή πρόδηλων λαθών, είτε στην Επιτροπή Αντιρρήσεων.

Με την ευκαιρία της παράτασης που δίνεται με τη σημερινή τροπολογία για τους χάρτες που αναρτήθηκαν και πιο συγκεκριμένα για την προσφυγή στην Επιτροπή αντιρρήσεων, σας καλούμε να δώσετε το δικαιώμα σε όλους τους αγρότες και κυρίως των περιοχών στις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες να καταθέσουν όλα τα στοιχεία των νόμιμων πράξεων διοίκησης, προκειμένου να δικαιωθούν. Δεν μπορούν να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είτε πρόκειται για αποφάσεις απαλλοτριώσεων είτε για νόμιμες άδειες εκχέρσωσης είτε για κληροτεμάχια, οι αγρότες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να τα καταθέσουν και να δικαιωθούν άμεσα. Αυτή η δίκαιη πράξη απαιτεί τη δική σας πολιτική βούληση. Αν δεν θεραπευτεί αυτή η αδικία για τους συγκεκριμένους αλλά και άλλους λόγους, το νομοσχέδιο σας πιθανότατα θα κριθεί αντισυνταγματικό. Ο κίνδυνος όμως δεν είναι μόνο αυτός, δηλαδή να χαθούν οι επιδοτήσεις κάποιων χιλιάδων αγροτών ή να ταλαιπωρηθούν μπλέκοντας σε κάποιο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό. Αποδείχθηκε ότι η διοίκηση αδυνατεί να εξετάσει επί της ουσίας και σε βάθος και τα πρόδηλα λάθη και τις αντιρρήσεις. Για αυτό και αναγκάζεστε σε συνεχόμενες παρατάσεις.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, αν τελικά παρουσιάσουμε αθροιστικά λιγότερες επιδοτούμενες εκτάσεις, είναι ότι θα μειωθεί οριστικά το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων προς τη χώρα. Ο προϋπολογισμός μειώνεται λόγω του Brexit και οι νεοεισερχόμενες χώρες- μέλη καιροφυλακτούν για μεγαλύτερο μερίδιο. Τότε θα μιλάμε για καταστροφικά αποτέλεσματα.

Δείτε το θέμα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο. Αν διαθέτετε την πολιτική βούληση, θα το λύσετε”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εισήγηση του βουλευτή Μαγνησίας μίλησε και η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Δ., βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας να γίνουν αποδεκτές όλες οι νόμιμες πράξεις διοίκησης, εκφράζοντας συγχρόνως τη συνολική βούληση της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση του ζητήματος που ταλανίζει χιλιάδες αγρότες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου