ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματίες σε απόγνωση, αιτούνται να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη

επαγγελματίες-σε-απόγνωση-αιτούνται-634

Προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους με κάθε τρόπο και αιτούνται να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, παρότι τα χρέη από εμπορική δραστηριότητα δεν ρυθμίζονται. Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση έχει περιέλθει ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που απειλούνται με πλειστηριασμούς.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν καμία πηγή χρηματοδότησης για να σταθούν στα πόδια τους και να περισώσουν την περιουσία τους. Δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στον οποίο μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους μερικές δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούν και να κλείσουν την επιχείρηση, καθώς τα όποια ψίχουλα άφησε η κρίση, είναι και αυτά που έχουν απομείνει και για την επιβίωση.

Αύξηση παρουσιάζουν οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Βόλου για τις αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη. Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2017 έως και τις 22 Μαΐου 2018 (τρέχον δικαστικό έτος) εκδόθηκαν συνολικά 330 αποφάσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του δικαστικού έτους 2016 – 2017 εκδόθηκαν 218 αποφάσεις. Η αύξηση που καταγράφεται είναι ύψους 34% και από γνώστες του αντικειμένου αποδίδεται στην πολύμηνη περσινή αποχή των δικηγόρων, τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, αλλά και την αυστηροποίηση που επίκειται στις καινούργιες αιτήσεις για ένταξη και στην απέλπιδα προσφυγή ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μία στις δύο αιτήσεις υπερχρεωμένων που συζητείται στο Ειρηνοδικείο Βόλου απορρίπτεται, όταν στην έναρξη ισχύος του νόμου Κατσέλη και τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του απορριπτόταν μόνο μία στις τρεις αιτήσεις. Αρκετές από τις αιτήσεις που απορρίφτηκαν αφορούσαν χρέη που προέκυψαν από εμπορική δραστηριότητα.

Επαγγελματίες σε απελπισία

Με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο, τα προγράμματα πλειστηριασμών για ένα μεγάλο αριθμό δανειοληπτών εκτελούνται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του 38χρονου Βολιώτη επαγγελματία που Τράπεζα εκποίησε την πρώτη και κύρια κατοικία του. Όσοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση, προχωρούν σε διακανονισμό με τις Τράπεζες. Όπως συνέβη με τουριστικό κατάλυμα στο Πήλιο. Ο δανειολήπτης κατάφερε και έκανε ρύθμιση. Όσοι όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο.

Κάποιοι από τους δανειολήπτες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που δίνει η κείμενη νομοθεσία. Πασχίζουν να καθυστερήσουν τη διαδικασία με κάθε τρόπο, καταφεύγοντας σε απέλπιδες προσπάθειες, καθώς οι προσωρινές διαταγές απορρίπτονται. Αναζητούν εναγωνίως να βρουν μία λύση.

Το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς, την απειλή της επαγγελματικής στέγης και την εκποίηση γενικότερα περιουσιακών στοιχείων επαγγελματιών, αναμένεται να αποκαλυφθεί σε ολόκληρη την έκτασή του, καθώς είναι θέμα χρόνου να διεκπεραιωθούν τα διαδικαστικά θέματα και όλοι οι παλιοί πλειστηριασμοί να ανέβουν στο σύνολό τους στην πλατφόρμα.

Και μπορεί σε επίπεδο Μαγνησίας να μην έχει πιστοποιηθεί κανένας συμβολαιογράφος να διεκπεραιώνει τους πλειστηριασμούς, αλλά η εκτέλεση του αναγκαστικού μέτρου πραγματοποιείται κανονικά με συμβολαιογράφους άλλων δήμων της Θεσσαλίας που έχουν πιστοποιηθεί για τη διαδικασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας ενόψει της Πανεθνικής Ημέρας Δράσης τα τρία πρώτα αιτήματα που περιλαμβάνει στο διεκδικητικό της πλαίσιο αναφέρονται στους πλειστηριασμούς, την προστασία της κύριας κατοικίας, την απαλοιφή οφειλών μετά από συναινετικό πλειστηριασμό, τη διασφάλιση των εγγυητών συνοφειλετών που κινδυνεύουν επίσης. Η ΟΕΒΕΜ σε περιοδικές οικονομικές έρευνές της έχει καταγράψει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη

Στο μεταξύ, εντός του Ιουνίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.Πλέον ο ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων θα γίνεται στις Γραμματείες των Ειρηνοδικείων, ώστε να απορρίπτονται εξαρχής όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια. Στο στάδιο αυτό οι αλλαγές προβλέπουν ότι οι εμπλεκόμενοι (πιστωτές, τράπεζες, Δημόσιο) θα υποχρεούνται να προσκομίζουν εκείνοι τα αναγκαία έγγραφα αντί του οφειλέτη στη Γραμματεία του δικαστηρίου.

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται αφορούν και στις αναβολές που αξιοποιούν οι κακοπληρωτές. Θα προβλέπεται ότι δανειολήπτης, ο οποίος ύστερα από δυο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσής του δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο ή ζητήσει ξανά αναβολή, θα χάνει αυτομάτως το δικαίωμα υπαγωγής του στον νόμο.

Το δικαίωμα της προστασίας από τον νόμο Κατσέλη θα χάνουν και όσοι στην περίπτωση ακύρωσης της ακρόασης της υπόθεσής τους δεν ζητήσουν οι ίδιοι νέα ημερομηνία ακρόασης εντός 30 ημερών.

Επίσης, με άλλη αλλαγή που μεταξύ άλλων προβλέπεται είναι ότι όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είχε παγώσει το χρέος τους μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα στατιστικά στοιχεία

Συνολικά από την αρχή εφαρμογή του νόμου Κατσέλη έχουν εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο Βόλου 1.762 αποφάσεις. Για το τρέχον δικαστικό έτος έχουν προσδιοριστεί για να συζητηθούν 1.101 υποθέσεις, ενώ για το περσινό δικαστικό έτος είχαν προσδιοριστεί για να συζητηθούν 651 υποθέσεις. Σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση 947 αποφάσεων, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 απομένουν να συζητηθούν 898 υποθέσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου