ΤΟΠΙΚΑ

Ο προγραμματικός διάλογος του ΠΑΣΟΚ

ο-προγραμματικός-διάλογος-του-πασοκ-851206

Η προχθεσινή Νομαρχιακή συνέλευση παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου στο Βόλο απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του με το νέο πρόγραμμα του που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις μιας Δίκαιης Κοινωνίας. Είναι πια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της η Ν. Δημοκρατίας εμπαίζει τον Έλληνα πολίτη και τον εξαπατά κατ’ εξακολούθηση. Η συνεχής συρρίκνωση των δαπανών για την εκπαίδευση και την έρευνα κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (3.400 ευρώ έναντι 7.400 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Σ’ ότι αφορά σε θέματα πρόνοιας: Τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων στενάζουν από την έλλειψη χρηματοδότησης και κατά συνέπεια και προσωπικού.
Στη φορολογική πολιτική έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των πολλών και υπέρ των ολίγων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν υπάρχει καμιά φορολογική σταθερότητα. Επιπλέον 2 δις φόροι για τους πολίτες το 2007 σε σχέση με το 2004. Μεταξύ άλλων αύξησαν το Φ.Π.Α κατά μία μονάδα από 8% σε 9% και ούτω κάθε εξής ενώ η Ν.Δ επέμενε ότι δεν θα το πράξει.
Η Ν.Δ είχε εξαγγείλει σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αυξήσεις πείνας όμως που δόθηκαν στους μισθούς και στις συντάξεις το 2005 και 2006 αντίστοιχα καθώς και αυτές που ανακοινώθηκαν για το 2007 μάλλον με απόκλιση παρά με σύγκλιση μοιάζουν. Και τέλος τώρα τελευταία το μέγα σκάνδαλο των ομολόγων.
Εξαπάτησαν τον άνεργο άντρα και την άνεργη γυναίκα. Μαγείρεψαν τα ποσοστά ανεργίας και ενώ στην αρχή είπαν ότι παρέλαβαν την ανεργία στο 9,5% μετά είπαν ότι την παρέλαβαν στο 11,3 % και τότε διογκώνοντας με ρουσφέτια το δημόσιο (18μήνες συμβάσεις) είπαν ότι την κατέβασαν στο 8,3%, εφαρμόζοντας αλχημιστικές πρακτικές.
Τα επιδόματα στις τρίτεκνες οικογένειες λησμονήθηκαν. Για να μη μιλήσω για την ακρίβεια που καλπάζει και τις αυξήσεις σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες που είναι πλέον ανεξέλεγκτες. Όσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι αποδεδειγμένο ότι υπολείπονται του στόχου. Όμως το θλιβερότερο όλων είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος, συντηρείται από τον υπέρμετρο δανεισμό των νοικοκυρών.
Εν ολίγοις η συντηρητική παράταξη της Ν. Δημοκρατίας κυβερνά με γνώμονα τη διευθέτηση συμφερόντων, προκαλώντας ολική οπισθοδρόμηση της χώρας. Αυτή η πολιτική αδιαφορίας για τον πολίτη διαμορφώνει μια ανυπέρβλητη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της συντηρητικής παράταξης. Είναι άδικη και αναποτελεσματική. Ισοδυναμεί με χαμένες ευκαιρίες για την Πατρίδα μας. Βλάπτει τα συμφέροντα του λαού. Γι’ αυτό πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική εγγύηση αλλαγής πορείας.
Στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε οξυμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω της αερορρύπανσης. Δυστυχώς τα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή είναι πάνω από τις τιμές ποιότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι το κυκλοφοριακό συμβάλλει στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας κατά 45%, όπως επίσης η βιομηχανία και η κεντρική θέρμανση. Και γνωρίζουμε πολύ καλά από μελέτες που έχουν γίνει ότι αν ζούμε για πολύ καιρό σε ρυπογόνο περιβάλλον θα αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου προβλήματα υγείας. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική απάντηση στη λύση των προβλημάτων μιας και το περιβάλλον αντιμετωπίζεται από μας ως δημόσιο αγαθό και βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας επιλογών. Αποτελεί για μας αναπτυξιακό πόρο και συγκριτικό πλεονέκτημα. Για το ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση της οικολογικής βιομηχανίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας είναι σημαντικές προτεραιότητες. Γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και την ποιοτική αναβάθμιση της κρατικής λειτουργίας.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό το Γιώργο Παπανδρέου, με το νέο προγραμματικό πλαίσιο δίνει ένα νέο όραμα στην Ελλάδα. Το όραμα μιας κοινωνίας δίκαιης, ανοιχτής, ελεύθερης, δημιουργικής. Με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ελπίδα. Με ίσα δικαιώματα και ευθύνες για όλους. Με αληθινή ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Με ίσες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες για κάθε πολίτη. Το όραμα μιας Ελλάδας πρωτοπόρας στη γνώση.
Το προγραμματικό πλαίσιο αποτελεί βάση συζήτησης για το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία μας ενόψει του Προγραμματικού μας Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαΐου. Απαιτούμε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, ένα κράτος που εστιάζει στα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας και λέμε όχι στο δεξιό παραγοντισμό. Θέλουμε ένα κράτος αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο, με ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τους άντρες και τις γυναίκες τον αγρότη και την αγρότισσα, το μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, τον επιστήμονα, το φοιτητή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου