ΤΟΠΙΚΑ

Συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου στην ΑΓΕΤ από την Περιφέρεια ή το ΤΕΕ

συγκρότηση-επιτροπής-ελέγχου-στην-αγ-6936

Ζητεί με επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος

Συγκρότηση της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητά ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή του προς τους φορείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ την Τετάρτη 9 Μαΐου.

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση, ο κ. Φάμελλος ενημερώνει ότι έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση, ώστε τη σύγκληση της επιτροπής να αναλάβει το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ζητεί να επιταχυνθεί η πρόσκληση της επιχείρησης σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για τους ελέγχους, τα εναλλακτικά καύσιμα και τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Αναλυτικά η επιστολή του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, την οποία δημοσιοποίησε η Ν.Ε. Μαγνησίας στου ΣΥΡΙΖΑ:

“Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ σύσκεψη με θέμα τη διαδικασία συγκρότησης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου από τοπικούς κοινωνικούς εταίρους για την παρακολούθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής επαναλαμβάνουμε και γραπτώς την πρότασή μας για την αναγκαιότητα συγκρότησης της επιτροπής σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο που αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ. Άποψή μας είναι ότι η Τοπική Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου μπορεί να καθορίσει τις αρμοδιότητες και τα πεδία δράσης της μετά τη συγκρότησή της και με σεβασμό στις αποφάσεις των φορέων που τη συγκροτούν. Επίσης, θεωρούμε αναγκαίο οι τοπικοί φορείς να καταλήξουν συναινετικά και στη σύνθεση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μεριά μας παραθέτουμε ενδεικτικά πεδία δράσης, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της συγκρότησης της Επιτροπής, ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση πρόσβασης των πολιτών στις πληροφορίες για τη λειτουργία του εργοστασίου:

1. Ενημέρωση των πολιτών του Βόλου για όλους τους ελέγχους, από Περιφέρεια, ΚΕΠΠΕ, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και των μετρήσεων στους κοινωνικούς φορείς και τα ΜΜΕ.

2. Παρακολούθηση των μετρήσεων των επτά (7) ρύπων που θα αναρτώνται στην online πλατφόρμα της εταιρείας, όπως επίσης των δώδεκα (12) μετρήσεων ανά έτος για φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα.

3. Παρακολούθηση των αναλύσεων και των ελέγχων, καθώς και των προτύπων δειγματοληψίας και ανάλυσης του RDF, σύμφωνα με τα τρία αντίστοιχα πρότυπα που έχουν θεσπίσει η ΕΕ και η Ελλάδα, και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

4. Τακτική ενημέρωση από τη διοίκηση του εργοστασίου για τη διασφάλιση της εφαρμογής της εθελοντικής συμφωνίας του ΥΠΕΝ με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος.

5. Παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος μελέτης – μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δυσοσμίας της πόλης του Βόλου.

6. Τήρηση αρχείου μετρήσεων.

7. Κατάθεση προτάσεων προς την Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ για άλλες έρευνες ή ελέγχους και αξιοποίηση της καινοτομίας.

8. Οργάνωση δημόσιων διαδικασιών για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις εκπομπές του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιεί, καθώς επίσης και για τη μελέτη και τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δυσοσμίας της πόλης του Βόλου.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής αυτής υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε καταθέσει εναλλακτική πρόταση, ώστε τη σύγκληση της επιτροπής να αναλάβει το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Με βάση, επίσης, τη συζήτηση της Τετάρτης 9 Μαΐου στο ΥΠΕΝ και τα συμπεράσματά της, προτείνουμε να επιταχυνθεί η πρόσκληση της επιχείρησης σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για τους ελέγχους, τα εναλλακτικά καύσιμα και τις εκπομπές αέριων ρύπων”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου