ΤΟΠΙΚΑ

Διάλεξη της Μιράντας Τερζοπούλου

διάλεξη-της-μιράντας-τερζοπούλου-7451

Με το κλείσιμο του Μάη και του εξαμήνου, η Μιράντα Τερζοπούλου θα μιλήσει για τις λαϊκές τελετουργίες της πυροβασίας.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων Μεγάλος Αριθμός και Νοσταλγία και Χώρος και Πολιτισμός που πραγματοποιείται από κοινού με το μάθημα Σύγχρονη πολιτισμική ιστορία του ΙΑΚΑ, υπό τη γενική θεματική “Κόσμοι και Πολιτισμός”.

Διδάσκουσες/ντες: Φοίβη Γιαννίση, Ιωάννα Λαλιώτου, Ίρις Λυκουριώτη, Λόης Παπαδόπουλος.

Η διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πεδίον του Άρεως στον Βόλο.

Βιογραφικό

H Μιράντα Τερζοπούλου είναι εθνολόγος, πρώην ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και υπεύθυνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει ειδικευθεί στη μελέτη των λαϊκών τελετουργιών και ιδιαίτερα της παραδοσιακής μουσικής και του τραγουδιού ως μέσων συλλογικής έκφρασης και κωδίκων επικοινωνίας στο κοινωνικό πλαίσιο διαφόρων εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων. Η έρευνά της επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στις τελετουργικές πρακτικές που σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής και του χρόνου, όπως το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και οι μεταμφιέσεις του χειμερινού ηλιοστασίου, οι γιορτές του καρναβαλιού, ο κύκλος του Πάσχα, το τελετουργικό της πυροβασίας που είναι γνωστό ως Αναστενάρια και οι πυρολατρικές γιορτές του θερινού ηλιοστάσιου, τα γαμήλια και τα νεκρικά έθιμα, οι τελετές ενήβωσης κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου