ΤΟΠΙΚΑ

Στα ύψη τα καύσιμα σε Σποράδες και χερσαία Μαγνησία

στα-ύψη-τα-καύσιμα-σε-σποράδες-και-χερσ-8401

Αυξήσεις ρεκόρ σημειώνονται στις τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, διαπιστώνεται ότι η τιμή ξεπερνά το 1.95 ευρώ ανά λίτρο σε Σποράδες Κυκλάδες και σε Δωδεκάνησα, με την μέση τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης να είναι η υψηλότερη που καταγράφεται την τελευταία πενταετία.

Οι τιμές είναι επίσης υψηλές και στην χερσαία Μαγνησία, με την μέση τιμή της αμόλυβδης να σκαρφαλώνει στο 1.62 ευρώ ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης η τομή να φθάνει το 1.40 ευρώ και στο υγραέριο κίνησης να αγγίζει τα 85 λεπτά ανά λίτρο, ενώ αναμένονται και νέες αυξήσεις.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, εκφράζει φόβους ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση στην τιμή του βαρελιού, υπάρχει ο διαρκής φόβος η τιμή των υγρών καυσίμων να φτάσει τα 2 ευρώ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω μείωση των πωλήσεων και την συνεπακόλουθη απόγνωση των επαγγελματιών.

Η ίδια επισημαίνει ότι «η κατακόρυφη αύξηση των τιμών οφείλεται στους υψηλούς φόρους κατανάλωσης και την διεθνή αστάθεια», ενώ σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει τον τρίτο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και την τρίτη υψηλότερη λιανική τιμή μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το δυσοίωνο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, καθιστά επιτακτικό το αίτημα της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, το οποίο κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες στο αρμόδιο υπουργείο η πανελλήνια ομοσπονδία βενζινοπωλών, κρούοντας στην πολιτεία τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, από την γενικότερη πολύχρονη αστάθεια στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, στην οποία προστέθηκε και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος με το Ιράν , οφείλονται οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων της τελευταίας περιόδου, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων.

Συγκεκριμένα οι τιμές του BRENT διαμορφώθηκαν στα 77,47 δολάρια το βαρέλι στις 10/5/2018, από τα 47,86 στις 8/6/2017, δηλαδή αύξηση 60% περίπου η οποία επηρεάζει αναλογικά την διαμόρφωση των τιμών λιανικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι αν η τιμή του βαρελιού συνεχίσει την ανοδική πορεία και φτάσει τα 100 δολάρια, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις επηρεάζουν όλους τους παραγωγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς αλλά και του τουρισμού, καθιστώντας μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, ακριβό προορισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου