ΤΟΠΙΚΑ

«Η εργατική τάξη θα επιτελέσει την ιστορική αποστολή που της αντιστοιχεί»

η-εργατική-τάξη-θα-επιτελέσει-την-ιστ-8423

Το μήνυμα ότι η εργατική τάξη που σήμερα διστάζει θα παίξει τελικά το ρόλο της και θα επιτελέσει την ιστορική αποστολή που της αντιστοιχεί μετέφερε χθες από τον Βόλο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

«Το καινούργιο ζυμώνεται από μία πρωτοπορία που είναι δεμένη με τους εργάτες και τις εργάτριες. Η εργατική τάξη που σήμερα διστάζει, τελικά θα παίξει το ρόλο της. Άρα κάθε μέρα που περνάει εμείς πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να σηκώσει κεφάλι η εργατική τάξη, να συνειδητοποιήσει την ανεκμετάλλευτη ακόμη δύναμη που έχει στα χέρια της και πάνω απ’ όλα την ιστορική της αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ η κ. Παπαρήγα είπε ότι «φιλελεύθεροι σοσιαλδημοκράτες, όλοι τους κήρυκες της θεωρίας της αιωνιότητας του καπιταλισμού, δεν δίστασαν να κατακρεουργήσουν την επιστημονική προσφορά του». «Συνειδητά απέκρυψαν ότι ο Μαρξ απέδειξε ότι η κοινωνική εξέλιξη είναι μία αντικειμενική ιστορική διαδικασία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και των σχέσεων παραγωγής. Μελέτησαν με τα δεδομένα της περιόδου που έζησαν την πολυμορφία και εξέλιξη κοινωνικών σχηματισμών, αποδεικνύοντας ότι όποια πολυμορφία και ιδιαιτερότητα σημειώθηκε, δεν υπερέβαινε το ιστορικό περιεχόμενο της οικονομικής δραστηριότητας της κάθε περιόδου. Ανέδειξαν και τον ανθρώπινο υποκειμενικό παράγοντα, την ιστορική αναγκαιότητα της ανατροπής του καπιταλισμού», πρόσθεσε.

Προέτρεψε λοιπόν: «Ας αναλογιστούμε σήμερα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες της σύγχρονης εργατικής τάξης χωρίς να μας επηρεάζει η σημερινή μιζέρια και κρίση που κυριαρχεί στο εργατικό κίνημα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες η εργατική τάξη που σήμερα διστάζει τελικά θα παίξει το ρόλο της».

Κατά τη διάρκεια των 100 χρόνων ηρωικής ζωής και δράσης του, το ΚΚΕ, έχει πιστέψει ακράδαντα στο δικαίωμα και στη δυνατότητα της εργατικής τάξης να γνωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο. Από την ίδρυσή του παλεύει για την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου και των επιστημονικών γνώσεων των εργατών και των εργατριών. Πρωτοστατεί στην πολιτιστική τους ανάπτυξη, την καλλιέργεια του αισθητικού τους κριτηρίου, των φυσικών και πνευματικών ικανοτήτων τους.

Κομμουνιστές καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικοί, μουσικοί, επιστήμονες συνέβαλαν αποφασιστικά στην πολιτιστική δημιουργία και σε ζητήματα αναβάθμισης της ουσιαστικής μόρφωσης του λαού. Συνέχισαν, τοποθετώντας στις γερές βάσεις του επιστημονικού κομμουνισμού, τη σπουδαία δράση των δημοτικιστών, των «αθεϊστών» και των υπόλοιπων πρόδρομων σοσιαλιστών.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε αναλυτικά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ- 100 χρόνια εκδηλώσεων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία του ΕΚΒ, του Παρθεναγωγείου και της εφημερίδας «Ο Εργάτης».

Η ίδια επισήμανε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βάση στον Βόλο καθώς πουθενά κατά τη α’ δεκαετία του 20ου αιώνα δεν έχουμε τέτοιο πρωτότυπο παράδειγμα στενής σχέσης και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και τη ριζοσπαστική επιστημονική διανόηση με τα διάφορα ρεύματα του σοσιαλισμού».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου