ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή διάκριση για το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

διπλή-διάκριση-για-το-γυμνάσιο-νέας-αγ-9501

Δύο διηγήματα – ύμνοι στην αληθινή φιλία και στα παιδικά όνειρα που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, γραμμένα από παιδιά για παιδιά, κέρδισαν τις εντυπώσεις και μαζί το πρώτο και τρίτο βραβείο αντίστοιχα του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, Κώστας Τζάνος και Κατερίνα – Ελένη Ράλλη, έφεραν διπλή διάκριση στο σχολείο τους κάνοντας υπερήφανους καθηγητές, γονείς και συμμαθητές τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η βράβευση των δύο μαθητών από τη Νέα Αγχίαλο θα γίνει στις 3 Ιουνίου στην Πετρούπολη, στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Κώστας Τζάνος έγραψε το διήγημα «Καγιέν, ένα αλλιώτικο παπαγαλάκι» και απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο του διαγωνισμού. Ηρωας του διηγήματος ένα παπαγαλάκι που έχει το ένα του πόδι πιο αδύναμο από το άλλο και δεν μπορεί να σταθεί. Όλοι το θεωρούν άρρωστο, δεν το συναναστρέφονται και το κοροϊδεύουν. Εκείνο απομονώνεται από όλους, όμως, κάποια στιγμή παίρνει δύναμη από μέσα του και «στέκεται στα δυο του πόδια». Μόλις κατάφερε να δυναμώσει και να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, κέρδισε πολλούς και αληθινούς φίλους.

Το κείμενο περιγράφει μέσα σε 426 λέξεις την αξία του κάθε ανθρώπου, για το κακό που κάνει το bullying στον ψυχισμό ενός παιδιού και αποτελεί ύμνο στην αληθινή φιλία. «Κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλο για να τον κοροϊδεύει και να τον πειράζει. Το bullying θα πρέπει να σταματήσει και όλα τα παιδιά να συνυπάρχουμε ειρηνικά», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Κώστας Τζάνος.

«Το όνειρο της Μάριεντ» διηγήθηκε η Κατερίνα – Ελένη Ράλλη και απέσπασε το 3ο βραβείο του διαγωνισμού. Η Μάριεντ, η ηρωίδα του διηγήματος είναι ένα μικρό κορίτσι που θέλει να συναντήσει τους ήρωες των παραμυθιών μαγεμένη από τις ιστορίες που ακούει κάθε βράδυ από τη γιαγιά της. Παρότι ξέρει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, τους συναντά ένα βράδυ στο όνειρό της κι όταν ξυπνά νιώθει πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όταν κανείς το θέλει πολύ! «Είναι ένα αλληγορικό παραμύθι που μιλά για τα παιδικά όνειρα που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν το θέλουμε πολύ», λέει από την πλευρά της η Κατερίνα – Ελένη Ράλλη.

Με ανακοίνωσή τους, «η διευθύντρια του γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, Αποστολία Κοτζαγιώτου και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου συγχαίρουμε τα δυο παιδιά για την επιτυχία τους και αισθανόμαστε περήφανοι που οι προσπάθειές μας να αναπτύξουν οι μαθητές μας τη δημιουργικότητά τους και να αποκτήσουν σταθερή σχέση με τη λογοτεχνία και το βιβλίο, τελικά αποδίδουν καρπούς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου