Αγιασμός και παρέλαση αλόγων στα Καλά Νερά [photos]

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-17, 17:37:35
Αγιασμός και παρέλαση αλόγων στα Καλά Νερά [photos]

Το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων αναβίωσε και φέτος σήμερα στα Καλά Νερά, στο πλαίσιο της κινητής γιορτής της Αναλήψεως του Ιησού Χρηστού. 

Ενας μεγάλος αριθμός αλόγων και των αντίστοιχων ιππέων συγκεντρώθηκε όπως κάθε χρόνο στο χωριό και ακολούθησε το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο: «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». Οι περισσότεροι μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμως ήταν ότι και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια των τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με τον χρόνο, που πλέον ο αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε στις 11:30 το πρωί, με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως και την τελετή του Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και φωτισμός των αλόγων.

Ακολούθως έγινε η απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Στην παραλία των Καλών Νερών, παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των αλόγων και η εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «ο Κένταυρος» και Μπελεγρίνου Μηλεών και λαϊκό πανηγύρι με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας του παραδοσιακού τραγουδιού Χαράς Βέρα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=