ΤΟΠΙΚΑ

Ολες οι τοποθετήσεις στη συζήτηση για το RDF στη Βουλή

ολες-οι-τοποθετήσεις-στη-συζήτηση-για-12326

Εκτενής συζήτηση, στην οποία απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα των κατοίκων του Βόλου σχετικά με τη χρήση RDF από τις ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες και ειδικότερα από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Η συνεδρίαση έγινε με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με αφορμή την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής χρήσης και καύσης RDF στην ΑΓΕΤ στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Παρουσία των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Φάμελλος ήταν κατηγορηματικός για μία ακόμη φορά, ότι δεν έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καμία επιδημιολογική μελέτη απ’ αυτές που επικαλείται ο κ. Δραμητινός, που δείχνουν πως η καύση RDF σχετίζεται με την αύξηση καρκίνων. Αντέκρουσε μάλιστα τη μελέτη Χριστόλη του ΕΜΠ, αποκαλύπτοντας ότι όσα επισημαίνονται σε αυτή και τα επικαλούνται ορισμένοι, είναι «απλά αποσπάσματα της τοποθέτησης μίας εταιρείας σε μία ημερίδα του 2007».

«Δεν έχουν στείλει σε εμάς μελέτες επιδημιολογικές. Μόνοι μας ψάξαμε τους τίτλους αυτών των μελετών, που άλλες δεν είναι αξιόπιστες, άλλες δεν είναι επίκαιρες, αφού αναφέρονται στο 1998, και άλλες αφορούν στην αποτέφρωση σκουπιδιών που δεν έχει καμία σχέση με το RDF», δήλωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος συνεχίζοντας πρόσθεσε για το ίδιο θέμα: «Πρόκειται για μονομερείς αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις. Δυστυχώς ο μηδενισμός και τα αντεπιστημονικά κηρύγματα προκαλούν φόβο στους πολίτες. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο. Εμάς μας νοιάζει να διασφαλίσουμε ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων που θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και για αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε δημοκρατική διαδικασία διαλόγου».

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κόσμου στον Βόλο, άφησε ωστόσο ευθέως αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι με τη στάση της δημιούργησε το υπόβαθρο ώστε να δημιουργηθεί έντονη ανησυχία και να κινητοποιείται ο κόσμος κατά της καύσης εναλλακτικών καυσίμων, χωρίς να γνωρίζει όλα τα δεδομένα.

«Δεν καταλαβαίνω ούτε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης, ούτε τη διαρροή των αποτελεσμάτων ενός ελέγχου που γνωρίζετε ότι δεν έγινε όπως έπρεπε. Οι αναλύσεις στο επίμαχο φορτίο είχαν γίνει νωρίτερα πέντε φορές στο πλοίο, και όλες έδειχναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Της Περιφέρειας ήταν και αυτές. Για ποιο λόγο έγινε αυτή η διαρροή;», αναρωτήθηκε ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στην κ. Κολυνδρίνη. «Γιατί διέρρευσε η “κακιά” μέτρηση έτσι όπως την κάνατε και όχι η άλλη που αφορούσε το ίδιο φορτίο όταν μετρήθηκε πάνω στο πλοίο;», συνέχισε για το ίδιο θέμα ο αν. υπουργός.

Έψεξε επίσης την εταιρεία λέγοντας ότι έπρεπε να έχει μιλήσει νωρίτερα δημόσια, και την κάλεσε άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας και το δημοτικό συμβούλιο Βόλου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

«Η εταιρεία ήταν “κλειστή”. Πρέπει να ανοίξει στον δημόσιο διάλογο. Να καταθέσει δημόσια όλα τα αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο κ. Φάμελος επανέλαβε επίσης ότι δεν έχει επικίνδυνα χαρακτηριστικά η καύση RDF, παρουσίασε τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών, ότι όλες οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο είναι κάτω των ορίων, και επέμεινε ότι θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να συγκροτηθεί τοπική επιτροπή κοινωνικού ελέγχου.

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε πως το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε διαδικασία ώστε το RDF που θα χρησιμοποιείται από την ΑΓΕΤ στον Βόλο να καίγεται με ασφάλεια.

«Το ΥΠΕΝ θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό σάς καταθέτουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν τις δειγματοληψίες, τις αναλύσεις, τα αποτελέσματα των μετρήσεων» σημείωσε ο κ. Φάμελλος

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που περιελάμβανε παρουσίαση του σχετικού ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου, επιστημονικά δεδομένα και ενέργειες της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και της επιχείρησης, ο αν ΥΠΕΝ κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συγκροτήσουν άμεσα την Τοπική Επιτροπή Ελέγχου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετάδοσης πληροφορίας και γνώσης, και αλληλοενημέρωσης, σε μία κοινή βάση όλων των κοινωνικών εταίρων, για τη λειτουργα της επιχείρησης και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, για να μην υπάρχουν μοναχικές πορείες και κρυφά σημεία» όπως τονίστηκε.

«Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αποφασίζουμε εμείς για τον Βόλο. Πρέπει με επιστημονική κατάρτιση να ενημερωθούν οι Βολιώτες και να αποφασίσουν», ανέφερε επίσης, κάνοντας μνεία στην ανάγκη να εξαντληθούν οι διαδικασίες δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου.

Ο ίδιος, εξάλλου, άφησε αιχμές για όσους εμμένουν κατά της καύσης, μη αντιλαμβανόμενοι τις υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα. « Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει σκουπιδότοπος», τόνισε ο ίδιος και αναρωτήθηκε: «Όταν είναι 5% η ανακύκλωση, τι έχουν κάνει οι οικολόγοι του Βόλου για να το πάνε στο 50%;» θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αλλά και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν εγέρθηκαν ποτέ, αν και θα έπρεπε, ενστάσεις για το πετ-κόκ που ενοχοποιείται για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Ο αν. υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση να χρηματοδοτηθεί μελέτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, αφού όπως τόνισε πρέπει να βρεθούν οι «ρυπαντές».

«Το εργοστάσιο ήταν κλειστό και οι πολίτες διαμαρτύρονταν για περίεργες οσμές. Πρέπει να δούμε ποιος ευθύνεται», είπε ο κ. Φάμελλος και παρέπεμψε στα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στο γραφείο του, παρουσία του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού, βουλευτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων του Βόλου.

Απαντώντας τέλος, στην κριτική ότι δεν κλήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση εκπρόσωποι φορέων του Βόλου, είπε πως οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τους πολίτες και ως εκ τούτου η κοινωνία θα ενημερωθεί, ενώ καταλήγοντας διαβεβαίωσε: «Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Η πολιτεία δεν εκπροσωπεί καμία εταιρεία παρά μόνο την κοινωνία. Εμείς βάζουμε τους όρους για να είναι ασφαλής η δημόσια υγεία».

Κ. Αγοραστός: Μέλημά μας η υγεία των πολιτών,

αλλά και η στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ενίσχυση της Περιφέρειας με προσωπικό ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία των πολιτών του Βόλου και ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, με τέτοιον τρόπο ώστε να σταματήσει η δυσπιστία όσον αφορά τα αποτελέσματα των ελέγχων.

«Ελέγχους κάνουμε και μάλιστα πολλούς σε συνεργασία με το υπουργείο, αλλά πρέπει να έχουμε και ενισχυμένο ελεγκτικό μηχανισμό» ανέφερε ο περιφερειάρχης και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια όσον αφορά την ΑΓΕΤ αλλά και στα νέα μέτρα που θα ληφθούν στη βάση της τοποθέτησης νέων μετρητών ρύπανσης κ.λπ.

«Ζητούμε την ενεργοποίηση από το υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετάσχουν, εκτός των πανεπιστημιακών, ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας, και εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων. Ζητούμε τη μείωση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων μετρήσεων. Είμαστε υπέρ της υγείας πολιτών, αλλά στον Βόλο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην επιτρέψουμε στις φωνές που διαμαρτύρονται για άλλο λόγο, να μην έχουν λόγο να διαμαρτύρονται. Για αυτό και λέμε περισσότερους ελέγχους και να μην αμφισβητούνται», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Συμφωνούμε με την αυστηροποίηση των ελέγχων

Οι παραδοχές της αντιπεριφερειάρχη που προκάλεσαν την «έκρηξη» Αδωνι – Τι ζήτησε ο Κων. Αγοραστός

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη προέβη σε δύο παραδοχές, αφού υπερασπίστηκε τη στάση την οποία έχει τηρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρώτον, ότι ο έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες της ΠΕ Μαγνησίας στο επίμαχο φορτίο RDF που δεσμεύτηκε Κυριακή των Βαΐων, μετά από το μπλόκο συλλογικοτήτων, δεν ήταν με βάση τις προδιαγραφές των όσων προβλέπει η ΑΕΠΟ. Δικαιολογήθηκε λέγοντας «πως έγιναν όλα γρήγορα για να κατευναστεί η κοινωνία», γι’ αυτό και όπως εξήγησε αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με το υπουργείο να γίνει δεύτερος έλεγχος.

Σύμφωνα με την ίδια, επίσης στις 24 Μαΐου θα γίνει νέα μέτρηση από τον «Δημόκριτο» για τους αέριους ρύπους και μάλιστα σε ώρες καύσης RDF, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Κολυνδρίνη, η οποία δήλωσε πως η Περιφέρεια συμφωνεί με τα μέτρα αυστηροποίησης των ελέγχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και τσιμεντοβιομηχανιών.

«Υπάρχει κενό ενημέρωσης, αλλά και σκοπιμότητες που δημιουργούν κλίμα ανησυχίας. Ποδηγετείται η μάζα. Έχουμε επιστήμονες όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο διοικητής ΓΝΒ αλλά και συνεργάτες σας που δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στην πόλη», ανέφερε επίσης η ίδια, καλώντας την Πολιτεία να αποσαφηνίσει τις ασάφειες που υπάρχουν.

Η ίδια ανέφερε ότι η Περιφέρεια στηρίζει την επιχειρηματικότητα και δεν είναι υπέρ της αφαίρεσης αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων, με όρους όμως που θα διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος», όπως δήλωσε.

Οι ερωτήσεις του Αδωνι Γεωργιάδη

Η δεύτερη παραδοχή της κ. Κολυνδρίνη είχε να κάνει με το γεγονός ότι το 2013, που το περιφερειακό συμβούλιο είχε εγκρίνει την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ για τη χρήση RDF, κανείς δεν το είχε αντιληφθεί, διότι ο χαρακτηρισμός του κωδικού δεν ήταν ξεκάθαρος, όπως είπε.

Αυτή η επισήμανση της κ. Κολυνδρίνη προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου του κόμματος κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Γεωργιάδης: «Θέλετε να μου πείτε, ότι ολόκληρο περιφερειακό συμβούλιο, δεν είχατε καταλάβει ότι είναι RDF; Δηλαδή, δεν καταλάβετε ότι ψηφίσατε για τη χρήση του; Δεν αντέχει σε λογική αυτό που λέτε…

Κολυνδρίνη: Σεβαστή η προσωπική σας εκτίμηση, αλλά παραθέτω συγκεκριμένα γεγονότα και είμαι σαφής σε ό,τι λέω.

Γεωργιάδης: Γιατί ανακαλέσατε τη θετική γνωμοδότηση για την ΑΕΠΟ; Υπάρχει κάτι κακό στις μετρήσεις που έχετε, σας κατατέθηκε κάποια επιστημονική μελέτη που δείχνει επιβαρύνσεις, ή επειδή φωνάζουν οι πολίτες το κάνατε;» συνέχισε θέτοντας τα ερωτήματά του προς την αντιπεριφερειάρχη.

Επίσης, κάλεσε τον κ. Φάμελλο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, αν είναι βλαβερή η καύση RDF.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το «RDF είναι απολύτως απαραίτητο για την οικονομία και το περιβάλλον» και ότι «τα ορυκτά καύσιμα είναι τα πλέον ρυπογόνα» και έκανε λόγο για «άκρατο λαϊκισμό» σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί αύξησης καρκίνων.

«Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία

του περιβάλλοντος επιβάλλουν τη χρήση RDF»

Tόνισε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ελληνικών Τσιμεντοβιομηχανιών κ. Αλ. Κατσιαμπούλας

Παρουσιάζοντας τη διεθνή πρακτική και πώς προσαρμόζονται σ’ αυτή οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, ο κ. Αλ. Κατσιαμπούλας, εκ μέρους της Ένωσης Ελληνικών Τσιμεντεντοβιομηχανιών, επισήμανε πως τα όρια εκπομπών συνεχώς αυστηροποιούνται και πως καθορίζονται, όχι τυχαία, αλλά μετά από συνεννόηση και διαβούλευση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Υπεραμύνθηκε της χρήσης και καύσης RDF, τονίζοντας πως αποτελεί την πιο σύγχρονη και βέλτιστη πρακτική ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από την υγειονομική ταφή απορριμμάτων, ενώ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για καύση σκουπιδιών, αλλά για συναποτέφρωση επεξεργασμένων σύμμεικτων απορριμμάτων, όπως αντιστοίχως γίνεται σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Υποκαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με το RDF για την παραγωγή κλίνκερ και τσιμέντου. Η επιλογή αυτή είναι μία συμβολή στα μέτρα που υπαγορεύει η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο ίδιος.

Προχωρώντας και σε τεχνικές λεπτομέρειες, ο κ. Κατσιαμπούλας, εξήγησε επίσης πως το RDF καίγεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες 1.450 βαθμών Κελσίου. Αυτό -σύμφωνα με τα όσα είπε- έχει ως αποτέλεσμα η τέφρα που παράγεται να ενσωματώνεται στο κλίνκερ, άρα δεν υφίσταται θέμα έκλυσης αέριων ρύπων. Ακόμη, στα σακκόφιλτρα γίνεται άμεση ψύξη αερίων και έτσι δεν υφίσταται θέμα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, ενώ όσον αφορά τα όξινα αέρια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τα αέρια δεσμεύονται από το αλκαλικό περιβάλλον και «ως εκ τούτου δεν δημιουργείται πρόβλημα».

Τέλος ο κ. Κατσιαμπούλας, έθεσε επίσης το θέμα της ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας πως η χρήση δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η Πολιτεία και η Περιφέρεια

να δούνε το θέμα της καύσης RDF επί της αρχής»

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, δικαιολόγησε την ανησυχία των πολιτών ως προς τις επιπτώσεις από τη χρήση και την καύση RDF. Επικαλέστηκε την επιστημονική κοινότητα και τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας, για να αναφερθεί στις επιδημιολογικές μελέτες που, όπως παρατήρησε ο ίδιος, δείχνουν ότι το RDF σχετίζεται με την αύξηση καρκίνων στις περιοχές που λειτουργούν τσιμεντοβιομηχανίες, κάνοντας έτσι μνεία στα όσα ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ο διοικητής του ΓΝΒ Μ. Δραμητινός. Απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε: «Ιατρικός σύλλογος και ΤΕΕ έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους. Επίσης υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που σχετίζουν την αύξηση καρκίνων με την καύση RDF. Ισχύουν αυτές οι μελέτες ή είναι φήμες;».

Υιοθετώντας ακόμη, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις που εξέφρασε ο συνάδελφός του βουλευτής του ΚΚΕ Κων. Στεργίου περί της στάσης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο θέμα, συνέχισε σημειώνοντας: « Στο συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου συμμετείχαν πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ήταν παραπλανημένοι ή αποτελούν μία γνήσια έκφραση αγωνίας», ήταν το ερώτημα του κ. Μεϊκόπουλου, που άφησε εμμέσως αιχμές εναντίον του υπουργείου, ότι η πολιτική διαχείριση που έκανε στο συγκεκριμένο θέμα καλλιέργησε το έδαφος για να διογκωθεί η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας. Ζήτησε, τέλος, οι έλεγχοι να γίνονται με αξιόπιστο τρόπο και κατέληξε ζητώντας από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τέλος συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Φάμελλο, λέγοντας:

«Έχω ορισμένα καλόπιστα ερωτήματα να θέσω κύριε υπουργέ. Από ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός για την ασφαλή καύση RDF, σύμφωνα με την απάντηση που μας δώσατε, γιατί ακόμη η χρήση του RDF είναι σε πειραματικό στάδιο. Όσο δεν υφίσταται ο μηχανισμός αυτός, πώς εμείς να πείσουμε τον κόσμο που δικαίως ανησυχεί ότι δεν υφίσταται πρόβλημα»; αναρωτήθηκε. Ακόμη έθιξε το θέμα του επίμαχου φορτίου, ζητώντας απάντηση «αν έχει γίνει χρήση του και αν έχει καεί ξανά μέσα στην ΑΓΕΤ ανάλογο φορτίο με τις επιβαρύνσεις», όπως είπε, επικαλούμενος τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας.

Η τοποθέτηση και τα ερωτήματα του Χρ. Μπουκώρου

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το RDF

Τη δυνατότητα -παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος- να συμμετάσχει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χθες (16/5) με θέμα τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από τις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, ζήτησε και είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του έθεσε ζητήματα και ερωτήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία του Βόλου τον τελευταίο καιρό, δημιουργώντας αγωνία για το περιβάλλον και κυρίως για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Μπουκώρος μετέφερε στην Επιτροπή τη διάχυτη δυσπιστία, όχι μόνο στην κοινωνία του Βόλου αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. «Δείτε τα στελέχη του κόμματός σας. Από επικρίσεις, αντιδράσεις μέχρι απόλυτη απόρριψη», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατοίκων, εξήγησε ότι το εργοστάσιο είναι σε ακτίνα 1.000 μέτρων ή και λιγότερο από πολλές κατοικημένες περιοχές, λέγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι η πρακτική των εναλλακτικών καυσίμων είναι λάθος; Όχι, σημαίνει όμως, κύριε υπουργέ, ότι τα οριζόντια μέτρα έχουν προβλήματα. Υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν εδαφολογικές και κλιματολογικές ιδιομορφίες στον Βόλο».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν κλήθηκε κανείς εκπρόσωπος των αντιδρώντων και των οικολογικών οργανώσεων στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, ο Χρ. Μπουκώρος επανέλαβε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την κοινωνική διαβούλευση. Απουσιάζει αυτό από τη σημερινή Επιτροπή. Έχει να κρύψει κάτι η Επιτροπή; Πώς δεν σκέφτηκε να καλέσει κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, να θέσουν τα ερωτήματά τους, να πουν τις αγωνίες τους και να απαντήσουν οι αρμόδιοι εδώ σ’ αυτή την Επιτροπή;

Το λέω αυτό εγώ που δέχτηκα πάρα πολύ σκληρή κριτική, γιατί ρώτησα εσάς προσωπικά κύριε υπουργέ, εντελώς άδολα και προς ενημέρωση του κοινού, ότι οι επιστήμονες του Βόλου και οι επιστημονικοί φορείς επικαλούνται κάποιες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες επιβαρύνεται η δημόσια υγεία. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα και το συμπέρασμα στον Βόλο; Ότι ήταν στημένη η συζήτηση. Δηλαδή ποινικοποιήθηκε και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Άρα, η διαφάνεια είναι η απάντηση σ’ αυτά τα ζητήματα. Είπαμε ότι τα οριζόντια μέτρα μπορεί να εκφράζουν κάποιες πολιτικές, αλλά δεν έχουν εφαρμογή παντού».

«Σήμερα εδώ», συνέχισε ο βουλευτής Μαγνησίας, «δεν συζητάμε εάν θα πάμε στα εναλλακτικά καύσιμα. Ούτε θα περιμένει η υπόλοιπη Ευρώπη την Ελλάδα εάν θα πάει στα εναλλακτικά καύσιμα. Χώρες με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία κ.λπ., τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Εδώ συζητάμε, γιατί δεν παράγονται εναλλακτικά καύσιμα από τα ελληνικά απορρίμματα, γιατί δεν έχουμε προχωρήσει. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Κυρίως, όμως, συζητάμε το πώς θα καίγονται και πού θα καίγονται. Αυτό συζητάει η κοινωνία του Βόλου, όχι αν θα παράγονται εναλλακτικά καύσιμα. Αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί και από την εθνική και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Νομίζω ότι, εάν μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις, συσκοτίζουμε. Οπως η άλλη συζήτηση, όπου οι αντιδρώντες λένε ότι είναι σκουπίδια. Το υπουργείο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λένε ότι είναι RDF ή δευτερογενή καύσιμα. Είναι απορριμματογενή καύσιμα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται ούτε να εξωραΐζουμε, ούτε να φανατιζόμαστε».

Τα ερωτήματα

Τα εύλογα ερωτήματα που, όπως είπε, απασχολούν την τοπική κοινωνία, και τα οποία μετέφερε στην Επιτροπή ώστε να δοθούν απαντήσεις είναι:

  1. Διαθέτει η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο την κατάλληλη τεχνολογία για την καύση εναλλακτικών καυσίμων; Ποιος το πιστοποιεί; Είπατε το προβλέπει η ΑΕΠΟ, όμως τα δημοσιεύματα λένε, ότι εσείς ο ίδιος είπατε ότι δεν διαθέτει και δεν χρειάζεται να διαθέτει, γιατί είναι πιλοτική η καύση. Θέλουμε μια συγκεκριμένη απάντηση.
  2. Διαθέτει το συγκεκριμένο εργοστάσιο την τεχνολογία ώστε σ’ όλες τις φάσεις της καύσης, να αποκλειστεί η έκκληση φουρανίων, διοξινών και βαρέων μετάλλων; Υπάρχει τεχνολογία συνεχούς ελέγχου; Αν ναι, πότε θα εφαρμοστεί; Όταν λέω συνεχούς ελέγχου, εννοώ συνεχών δειγματοληψιών. Εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία;
  3. Ποια είναι η ποιότητα εναλλακτικών καυσίμων, κυρίως των εισαγόμενων, γιατί διακινείται το σενάριο ότι η Ελλάδα θα γίνει ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης και όλα τα απορρίμματα των χωρών θα έρχονται στην Ελλάδα για να παράγεται RDF. Αυτό επιβαρύνει την ψυχολογία.
  4. Αφού το RDF είναι τόσο ακίνδυνο περιβαλλοντικά, γιατί δεν καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες στις χώρες παραγωγής του και εξάγεται; Άρα, λοιπόν, εδώ δεν έχουμε αξιοποιήσει τα δικά μας σκουπίδια, κάνουμε εισαγωγή σκουπιδιών από την Ευρώπη; Θάβουμε τα δικά μας σκουπίδια – και έχετε δίκιο να φωνάζετε – σε ποσοστό 82% και αυτό είναι εξίσου καταστροφικό περιβαλλοντικά, όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Η ιδέα, λοιπόν, να γίνει η Ελλάδα, ένας χώρος επεξεργασίας τέτοιων απορριμμάτων από όλη την Ευρώπη, όταν είναι τουριστική και περιβαλλοντικά ευαίσθητη, επιβαρύνει την ψυχολογία. Πρέπει να απαντηθεί και αυτό.
  5. 5. Ανησυχεί και η ιατρική κοινότητα. Έγινε πολύς λόγος για τις μελέτες, δεν ξέρω αν θέλετε να απαντήσετε κάτι άλλο. Εδώ, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο απόψεις, κ. υπουργέ. Εγώ δεν μπορώ να απορρίψω τη μια και να υιοθετήσω την άλλη. Πώς διασφαλίζεται, ρωτούν οι πολίτες, η κοινωνία από μελλοντικές συνέπειες;
  6. Γιατί δεν γίνεται η συζήτηση, για να δοθούν οι απαντήσεις, για το φυσικό αέριο; Οι αντιδρώντες πολίτες ζητούν φυσικό αέριο. Είναι ακριβό, είναι μεγάλο το οικονομικό αποτύπωμα; Το φυσικό αέριο, ως ορυκτό και μη ανανεώσιμο καύσιμο, αφήνει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Δεν μπορεί το δίκτυο της εταιρείας φυσικού αερίου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του εργοστασίου; Παρότι μπαίνει ως πρώτο ερώτημα από τους πολίτες, δεν έχει απαντηθεί ποτέ, ούτε από την πολιτεία, ούτε από την εταιρεία. Ζητούν οι πολίτες φυσικό αέριο, βγήκε κάποιος να τους πει εάν γίνεται ή δεν γίνεται; Διότι, εάν είναι οικονομικό το αποτύπωμα, κύριε υπουργέ, αποφορολογήστε το να μην υπάρχει οικονομικό αποτύπωμα. Εάν είναι περιβαλλοντικό, εξηγήστε το.
  7. Κύριε υπουργέ, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας του Βόλου; Έχετε πρόσκληση από την ιατρική κοινότητα του Βόλου και πιο συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να ενημερώσετε τον κόσμο, διότι πρέπει να χτυπηθεί στο πλαίσιο της δυσπιστίας και η εντύπωση ότι η Αθήνα αποφασίζει και η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις αποφάσεις του κέντρου και τις συνέπειές τους. Επίσης και αυτό μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια της κοινωνικής διαβούλευσης του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Κων. Στεργίου: «Οι διαβεβαιώσεις Φάμελλου είναι παραπλανητικές»

Πυρά από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μαγνησίας κατά της κυβέρνησης και της εταιρείας

O βουλευτής του ΚΚΕ Μαγνησίας Κων. Στεργίου επέκρινε τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, επειδή δεν κλήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου κατά της καύσης RDF και όσοι διαφωνούν μ’ αυτή, και επανέλαβε την κάθετη αντίθεση του κόμματός του στη χρήση δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία.

«Η μονομερής σύνθεση της ομάδας των ομιλητών που κλήθηκαν «να ενημερώσουν» την Επιτροπή, με κραυγαλέα την απουσία εκπροσώπων φορέων του μαζικού κινήματος, που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην κυβερνητική απόφαση να «προβιβάσει» την ΑΓΕΤ Ηρακλής του Βόλου -και έπεται συνέχεια- σε μονάδα ενεργειακής καύσης αποβλήτων, αποκαλύπτει την προσχεδιασμένη προσπάθεια του υπουργού να αποκτήσει στο πρόσωπο της Επιτροπής ένα συναινετικό εταίρο της πιο πάνω πολιτικής» σημείωσε ο κ. Στεργίου.

Ο βουλευτής Μαγνησίας υποστήριξε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Φάμελλου είναι «παραπλανητικές» και συνεχίζοντας μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο επιστημονικός κόσμος προβάλλει σοβαρές ενστάσεις έως ανοιχτές διαφωνίες απέναντι στις προσπάθειες των τσιμεντοβιομηχάνων να αποκρύψουν τις σοβαρές επιπτώσεις από τη συναποτέφρωση του RDF, αλλά και άλλων αποβλήτων, στους τσιμεντοκλιβάνους. Πρόκειται για ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό» ανέφερε ο ίδιος, επικαλούμενος μελέτη του ΕΜΠ.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαγνησίας ανέφερε πως «λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν με τον αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους και στο ζήτημα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, του σεβασμού στο περιβάλλον» έκλεισε ο κ. Στεργίου την ομιλία του.

Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για τον κ. Φάμελλο

Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είπε ο αν. υπουργός περιβάλλοντος χθες στην Επιτροπή της Βουλής εξέδωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι βέβαιο ότι κανένα Βολιώτη δεν έπεισε ο μονόλογος και οι επαναλαμβανόμενες ψευδολογίες του αν. υπουργού περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλου, στη σημερινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Πλήρης μάλιστα δημοκρατικότητας είπε ότι δεν κλήθηκαν οικολογικές οργανώσεις γιατί εκπροσωπούνται από τους βουλευτές! Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί έπρεπε να μιλήσει η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών, αφού ο ίδιος την εκπροσωπεί επάξια! Είχε δε το θράσος να απευθύνει ερωτήματα προς τις οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες φρόντισε να είναι απούσες. Κύριε Φάμελλε να είστε σίγουρος ότι οι Βολιώτες δεν πείστηκαν από τη μονόπλευρη «ενημέρωση», την παραπληροφόρηση που μεθοδεύσατε και τα ψέματα που πάλι είπατε και αυτό θα το αντιληφθείτε σύντομα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου