ΤΟΠΙΚΑ

Η Εκκλησία παράγει πολιτισμό

η-εκκλησία-παράγει-πολιτισμό-472587

Πεδία κοινωνικής σύγκλισης αποτελούν κατά πολλούς ο πολιτισμός και η Εκκλησία, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνονται με αφορμή την συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, κατόπιν συνεργασίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην προχθεσινή εκδήλωση εμφανίστηκαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης, η Τετράφωνη χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος και η χορωδία της ΔΕΗ. Ερωτηθείς σχετικά ο υπεύθυνος τύπου της Μητροπόλεως Δημητριάδος, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία μας είναι φορέας πολιτισμού 2.000 χρόνια τώρα. Άρα λοιπόν μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται για ιερούς και ευγενείς σκοπούς, όπως η συγκεκριμένη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα». Η εκδήλωση «δίνει ένα μήνυμα συμφιλίωσης προς τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, οι οποίοι βρίσκονται σε μια κατάσταση έντασης με τους αλλοδαπούς, που έχουν κατακλύσει την περιοχή και η Εκκλησία ως φορέας πολιτισμού, έλαβε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ειρήνης και καταλαγής» όπως αναφέρει ο ομιλών.

Απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμβάλει στο «άνοιγμα» της Εκκλησίας στο ευρύ κοινό, ο π. Επιφάνιος υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία ανέκαθεν ήταν ανοιχτή σε όλο τον κόσμο και αναζητεί τρόπους κάθε φορά να κάνει αυτό το άνοιγμά της πιο αποδεκτό και πιο αντιληπτό στους ανθρώπους. Ένας τρόπος είναι κι αυτός» προσθέτει. Παρόμοιες εκδηλώσεις είχαν υλοποιηθεί, σημειωτέον και επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται στο σημείο αυτό η μεγάλη συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη Αθηνών παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, το 2005, όπου παρουσιάστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε τοπικό επίπεδο έχουν διοργανωθεί αντίστοιχα αρκετές φορές πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες ενόψει Χριστουγέννων και Πάσχα στους ιερούς ναούς της περιοχής μας. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο υπεύθυνος τύπου της τοπικής Εκκλησίας «θα πραγματοποιηθεί προσεχώς συναυλία στον Ιερό του Αγίου Κωνσταντίνου όπου θα συμμετάσχει η Πολυφωνική Χορωδία, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συναυλίες πέρσι σε ναούς της πόλης μας». Σύμφωνα μάλιστα με την επισήμανση του π. Επιφάνιου «ο πολιτισμός και η Εκκλησία συνάδουν, διότι η Εκκλησία γεννά πολιτισμό και δεν μπορεί να αγνοήσει κάθε θετική και ευγενική έκφραση πολιτισμού, γιατί υπάρχουν και οι αντίθετες εκφράσεις δήθεν πολιτισμού, διευκρινίζει ο ίδιος, οι οποίες παρουσιάζονται στην εποχή μας και ασφαλώς είναι προσβλητικές και προς το ανθρώπινο πρόσωπο και προς την έννοια του πολιτισμού αυτή καθαυτή».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου