Αποβλήθηκε ο Κ. Αγοραστός από την Επιτροπή για τον «Κλεισθένη»

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-16, 15:26:11
Αποβλήθηκε ο Κ. Αγοραστός από την Επιτροπή για τον «Κλεισθένη»

Άγρια κόντρα ξέσπασε στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Γιώργο Πατούλη και βουλευτές του Σύριζα.

Οι συνεχείς αναφορές του κ. Πατούλη προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και η προτροπή στον βουλευτή του Σύριζα Ηλία Καματερό ότι αν δεν μπορεί να κρατηθεί να πάει στο ιατρείο της Βουλής που είναι έξω, οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Πατούλη από την επιτροπή. Αποχώρηση που ζήτησε και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο κ.Πατούλης ήταν εριστικός και απαξιωτικός προς τους κυβερνητικούς βουλευτές λέγοντάς τους ότι έχουν ασυλία, ενώ το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει πως με απλή δίωξη μπορεί ένας δημοτικός άρχοντες να φύγει από το αξίωμα του.

Μάλιστα όταν οι βουλευτές του Σύριζα του ζήτησα να συγκρατηθεί, ο κ. Πατούλης απάντησε: «Ευγένεια δείχνω μόνο στους ευγενείς, ντρέπομαι για σας, έχετε την ασφάλεια της ασυλίας, η Ευρώπη πηγαίνει από δω κι εσείς από κει» και άλλα παρόμοια.

Ο Ηλίας Καματερός του απάντησε «πρέπει να καταλάβετε ότι δεν βρίσκεστε σε δημοτικό συμβούλιο» με τον κ. Πατούλη να ανταπαντά « θα σας είχε αποβάλει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Μη μας βάζετε ταμπέλες. Κρατήστε εσείς τη δική σας».

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη παραπάνω όταν ο κ. Πατούλης κατηγόρησε τον βουλευτή του Σύριζα Νίκο Θηβαίο ότι του κάνει μπούλιγκ και ζήτησε την προστασία του προεδρείου.

Πατούλης : Ο κ. Βουλευτής μου κάνει μπούλιγκ σας παρακαλώ να με προστατέψετε. Θέλει να επιβάλει την άποψή του καταλαβαίνω έτσι έχει συνηθίσει
Νίκος Θηβαίος : Εως πότε θα ανεχόμαστε αυτές τις προσβολές εδώ μέσα. Έλεος
Γιώργος Πατούλης : Εσείς με προσβάλατε. Αν δεν μπορεί να κρατηθεί ο κ. Καματερός, έξω είναι το ιατρείο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης ο οποίος ζήτησε από τον κ. Πατούλη να σταματήσει τις προσβολές.

ΓΑΚΗΣ: «Σας παρακαλώ κ. Πατούλη αλλά τέτοιες προσβολές δεν τις ανέχομαι ούτε εγώ.
ΠΑΤΟΥΛΗΣ: «Θα αποχωρήσω»
ΓΑΚΗΣ: «Με τέτοια συμπεριφορά και προσβολές κ. Πατούλη ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσετε.
Ο κ.Πατούλης αποχώρησε και ο βουλευτής του Σύριζα Νίκος Θηβαίος ανέφερε ότι πρώτη φορά βλέπει στην Βουλή τέτοια συμπεριφορά

Θηβαίος : «Εδώ μέσα όλοι οι βουλευτές που είναι στην επιτροπή περιφερειών έχουν θητεύσει για πάρα πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ισως κάποιοι που έχουν την άποψη της μοναδικότητας σε αυτή τη χώρα δεν θέλουν ούτε καν να το λάβουν υπόψη τους και θέλουν σκόπιμα με το αγνοούν. Λυπάμαι πραγματικά, αυτό το πράγμα σήμερα με έχει σοκάρει αυτή η αγένεια, αυτή η έπαρση.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης απέβαλε και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που είχε μείνει στην επιτροπή και ο όποιος άρχισε να σχολιάζει ειρωνικά τις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Γάκης :«Βγείτε έξω κ. Αγοράστε, σας είχα για σοβαρό άνθρωπο, βγείτε έξω σας αποβάλλω.

Αγοραστός : «Δεν με προφυλάξατε από τον κύριο Κωλοτούμπα. Ο Κωλοτούμπας λέει τους άλλους κωλοτούμπες που με ένα νόμο θα έσκιζε τα μνημόνια;»

Η ενημέρωση από τον ΓΓ του ΥΠΕΣ, Κώστα Πουλάκη

Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, σε ειδική συνεδρίασή της με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”» ενημέρωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης ενημέρωσε τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής για τη βασική φιλοσοφία και τις κυριότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι», η δημόσια διαβούλευση επί του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή. Ειδικότερα, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την πορεία που διανύθηκε για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, τόσο στο πλαίσιο της ειδικής Επιτροπής που λειτούργησε στο Υπουργείο Εσωτερικών επί οκτώ μήνες, με τη συμμετοχή και των αυτοδιοικητικών φορέων και των εκπροσώπων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όσο και στον ετήσιας διάρκειας δημόσιο διάλογο που ακολούθησε.

Ως προς την ουσία της μεταρρύθμισης, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ανέφερε ότι αυτή εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους : Πρώτον, την εμβάθυνση της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεύτερον, την ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ, προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων και, τρίτον, την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ και την ουσιαστική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, την οποία χαρακτήρισε «τον μεγάλο εθνικό στόχο της περιόδου».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σχολιάζοντας την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των προέδρων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και βουλευτών μελών της Επιτροπής, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ δήλωσε: «Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ δικαίως διεκδικούν θεσμικό σεβασμό προς το πρόσωπό τους, απέδειξαν ότι δεν σέβονται αντίστοιχα τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στη Βουλή. Είναι κρίμα ότι, για πολλοστή φορά, οι ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης – πολύ μακριά από τη γνήσια αγωνία της πλειοψηφίας των αιρετών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης – επιδόθηκαν σε μία συνειδητή προσπάθεια έντασης, που ματαιώνει κάθε ουσιαστική συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, ως Υπουργείο, σεβόμενοι το θεσμικό και δημοκρατικό μας καθήκον, συνεχίζουμε τη συζήτηση ανοιχτά και δημοκρατικά με όλες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν την πραγματική διάθεση να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες».


Με πληροφορίες από το: iefimerida.gr
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=