Απορρίπτει η ΔΑΣ ΟΤΑ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-15, 20:55:02
Απορρίπτει η ΔΑΣ ΟΤΑ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Η ΔΑΣ ΟΤΑ απορρίπτει και την παλιά και την νέα μορφή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1”.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της παράταξης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, αναφέρονται τα εξής:

"Με το νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» επιδιώκει την προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων, τόσο στους δήμους, όσο και συνολικότερα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο «Κλεισθένης» αποτελεί συνέχεια του «Καλλικράτη».

Πίσω από τις αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα κρύβεται η πλήρη σύμπνοιά τους στην ίδια πολιτική. Στόχος να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να ενσωματωθούν στο αφήγημα “του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης”, που περνάει πάνω από τη καθήλωση των εργατικών αναγκών, δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα επιτρεπτά από το κεφάλαιο όρια. Στόχοι στους οποίους συμπίπτει το σύνολο των αστικών δυνάμεων. Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι στους δήμους γνωρίζουμε καλά από την καθημερινή μας πείρα ότι από κοινού υλοποιούν την πολιτική επιβολής φόρων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, διεύρυνσης της ανταπόδοσης, διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με επιχειρήσεις.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ νομιμοποίησε με την συμμετοχή της την επιτροπή διαβούλευσης της κυβέρνησης, παρόλο που στη συνέχεια αποχώρησε.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

  • Μετατρέπει σε ανταποδοτική την υπηρεσία του πρασίνου, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν τη λειτουργία της και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της.Στρατηγικός στόχος είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί. Σε αυτή την κατεύθυνση διευκολύνεται και η σταδιακή μεταφορά φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της Τοπικής Διοίκησης, την ώρα που οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον.
  • Ενισχύεται με νέο θεσμικό πλαίσιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στους Δήμους σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η παραχώρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Παραμένει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ο Λογαριασμός Εξυγίανσης, το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων για τους δήμους που είναι στο κόκκινο.

Στο πνεύμα αυτού του νόμου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσων των δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού εσωτερικών Σκουρλέτη, προτρέπει τους Δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, αν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, αλλιώς να καλύψουν τις ανάγκες τους με εργαζόμενους με κοινωφελή εργασία, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και άλλες συνθήκες εργασίας γαλέρας. Από κοντά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μητσοτάκης που δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εργάτες καθαριότητας δημοτικοί υπάλληλοι. Και οι δύο στηρίζουν το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις της υπηρεσίας καθαριότητας τα δημοτικά συμβούλια επικαλούμενα την έλλειψη προσωπικού.

 Η ΔΑΣ ΟΤΑ απορρίπτει και την παλιά και την νέα μορφή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις ούτε έφεραν, ούτε θα φέρουν, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στους δήμους και ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Η ΔΑΣ ΟΤΑ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης για την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές σε συμμαχία με τα εργατικά λαϊκά στρώματα των δήμων, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες".

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=