ΤΟΠΙΚΑ

100 μαθητές δημιούργησαν ανακυκλώνοντας

100-μαθητές-δημιούργησαν-ανακυκλώνοντα-15048

Δυνατά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος με οδηγό την ανακύκλωση στέλνουν παντού οι 100 περίπου μαθητές από 20 γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, παρουσιάζοντας τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, μέσα από τα πρωτότυπα έργα που περιλαμβάνει έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τη συνδρομή των καθηγητών τους οι μαθητές «Αναδημιουργούν ανακυκλώνοντας», στο πλαίσιο της 4ης διασχολικής έκθεσης τέχνης που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μέσω της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Σοφίας Κανταράκη.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες, θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου και αποτυπώνει με πινελιές πρωτοτυπίας τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των μαθητών για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά, όπως πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες, καπάκια, παλιά βιβλία και τετράδια, χαρτοκιβώτια ακόμη και άχρηστα μηχανολογικά εξαρτήματα, δημιούργησαν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που εντυπωσιάζουν το κοινό.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε: «Η ομορφιά από τα χέρια των μαθητών και των καθηγητών της αισθητικής περνάει ένα σπουδαίο μήνυμα προς όλους μας. Ενα μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη μέσα από αυτή την ομορφιά. Τα υπέροχα αισθητικά έργα των μαθητών περνούν το μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη μέσα από την ανακύκλωση και την ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο».

Η Σοφία Κανταράκη υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία «δίνει σε όλους μας ερεθίσματα για προβληματισμό και μηνύματα για το μέλλον, γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούν τα παιδιά δείχνουν ότι πρέπει να το προσεγγίζουμε με μια άλλη οπτική. Οι καθηγητές των εικαστικών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, και τα έργα των μαθητών τους μέσα στην τάξη δείχνουν το ζήλο και το μεράκι τους».

Η σχολική σύμβουλος καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων, Ελένη Κάρτσακα, σημειώνει: «Η προσπάθεια έρχεται να εμπλουτίσει το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης του Βόλου, αναδεικνύοντας τη δυναμική της εικαστικής δημιουργίας των μαθητών», ενώ τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης για θέματα περιβάλλοντος στο σχολικό περιβάλλον.

Η Νεκταρία Γιακμογλίδου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του 3ου γυμνασίου Βόλου, ανέφερε από την πλευρά της: «Είναι μία από τις τάσεις της εποχής πλέον (και δικαίως βέβαια), η ανακύκλωση, η επανάχρηση, η αναδημιουργία, οπότε κινηθήκαμε σε αυτά τα πλαίσια με τους μαθητές».

Ξαφνιάζουν ευχάριστα

Διδάσκοντες και μαθητές μιλούν με έκδηλο ενθουσιασμό για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που δείχνει το δημιουργικό πρόσωπο της εκπαίδευσης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της Κλειώς Παπαϊωάννου, καθηγήτριας εικαστικών στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας το οποίο εκπροσωπείται από τον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών: «Συνεργαστήκαμε με όλες τις ειδικότητες του σχολείου, για να δημιουργήσουμε διακοσμητικά αντικείμενα από άχρηστα μηχανολογικά μέρη αυτοκινήτων, προσεγγίζοντας διαθεματικά τη δημιουργία».

Ο Βασίλης Καράγγελος, μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, επεσήμανε ότι «δίνουμε την ανακύκλωση με διαφορετικό τρόπο, πέρα από τα συνηθισμένα υλικά, χρησιμοποιώντας άχρηστα μέρη αυτοκινήτου κι εξαρτήματα που κανείς δεν είχε σκεφτεί να ανακυκλώσει».

Κάθε έργο και μια έκπληξη, με τον μαθητή του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Κωνσταντίνο Κολοβό, να υπογραμμίζει ότι «χρησιμοποιήσαμε παλιά σχολικά βιβλία και τετράδια, για να δημιουργήσουμε εικόνες του παλιού Βόλου».

Η Ελπινίκη Καμόσου, εικαστικός στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, ανέφερε από την πλευρά της ότι «χρησιμοποιήσαμε ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας από μάρκετ της γειτονιάς μας και αντλήσαμε έμπνευση από νεοκλασικά κτίρια, για να δημιουργήσουμε μια νοσταλγική γωνιά της πόλης».

Ο μαθητής του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Κωνσταντίνος Γιαννακός, τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τού προσέφερε «καλή διάθεση και μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω κάτι πιο δημιουργικό, μέσα από το οποίο βγαίνει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου